GenfVaud, Wallis és Genf kantonja határolja a Genfi-tavat, melynek svájci oldalán szőlőültetvénnyel borított lankák emelkednek, köztük élénk kisvárosokkal és bortermelő falvakkal. Északi részén a Jura-hegység és a Vallée de Joux völgy terül el, míg keleti felén az Alpok nyúlványai kezdődnek zöld rétekkel, melyeket nem sokkal később hegycsúcsok és gleccserek váltanak fel. Kevés régió kínál annyi lehetőséget az idő tartalmas eltöltésére, mint a Genfi-tó környéke. Már a táj változatossága is számos programlehetőséget biztosít, kezdve a túrázástól a sziklamászáson át a síelésig, de a tóparti települések kulturális életének gazdagsága, a vásárlási lehetőségek, a kitűnő éttermek még többet tesznek hozzá a régi vonzerejéhez.

Genf

A Genfi-tó előnyös fekvésének köszönhetően körülötte virágzó kis települések nőttek ki. A kereskedelem és a kultúra évszázadok óta vezető szerepet tölt be a régió életében, napjainkban pedig mindezt a legmagasabb színvonalon teszi élvezhetővé. A régió fővárosa Genf, Svájc leginkább nemzetközi települése. Ennek és humanitárius tradícióinak köszönhetően a város méltó európai központja a Nemzetközi Vöröskeresztnek és az ENSZ-nek is. Genf gyönyörű óvárosára is büszke lehet, a turistákat leginkább ezzel és vásárlási lehetőségeivel fogja meg. Ízig-vérig modern város elegáns üzletekkel, hotelekkel, konferencia központokkal és pezsgő éjszakai élettel.

Lausanne

A Genfi-tó másik meghatározó települése Lausanne, amit a tó körüli városok közül messze a legszebbnek tartanak. Kevésbé kozmopolita, mint Genf, de talán pont ennek a közvetlen hangulatának köszönheti népszerűségét is. A városban több mint 20 múzeum várja a kultúra és a művészetek iránt érdeklődő turistákat, sétálóutcáiban pedig vonzó üzletek csalogatják a nézelődőket – a városban jóval olcsóbban lehet vásárolni, mint Genfben. Lausanne ékessége a Svájc egyik legszebbjének mondott gótikus templom, valamint a kikötő és annak környéke, a folyton nyüzsgő Ouchy. Lausanne-ban a városnézéshez ingyen lehet kerékpárt bérelni.

Morges

Morges

Lausanne közelében található Morges, a tipikus tóparti település, melyet a Virágok Városának is neveznek. Óvárosában a sétálóutcák élénk piacokhoz és kis üzletekhez vezetnek, éttermeiben sosem felejtik el a külföldiek figyelmébe ajánlani a helyben termő borokat. A kikötő felett magasodik Morges vára, ahol a régió Hadtörténeti és Tüzérségi Múzeuma, valamint a Rendőrmúzeum és a Történelmi Figurák Svájci Múzeuma működik. Morges minden évben a nagyszabású Tulipán Fesztivállal köszönti a tavaszt. A 30.000 m2-es Parc de l’Indépandance-ban ilyenkor több ezernyi tulipán nyílik, májusban az íriszek, nyáron pedig a dáliák öltöztetik ragyogó színekbe a várost.

Jura

A Jura, a Broye-folyó dombjai és a Neuenburg-tó között fekvő Yverdon-les-Bains Nyugat-Svájc legjelentősebb fürdővárosa. Termálfürdőjét az elmúlt években színvonalas szolgáltatásokkal és egy négycsillagos hotellel egészítették ki. Magnéziumban és kénben gazdag vizei miatt Yverdon-les-Bains nagy hagyományokkal rendelkezik a fürdőzés terén, régészek feltárták egy római kori fürdő maradványait is a területén. A városban található néhány egészen szokatlan múzeum, többek közt Európa legelső science fiction múzeuma. Az óvárosban álló, 13. századi Savoyai kastélyban nem csak a régió és a vár történelmét lehet megismerni, de a különböző korok viseleteit is a Svájci Divat Múzeumban.

Vallorbe

Yverdon-les-Bains-tól csupán 20 percnyire, a svájci Jura szívében, az Orbe-folyó partján található Vallorbe, a kulturális és természeti örökségéről egyaránt nevezetes kisváros. A Vallorbe-barlangokban földalatti vízesések, folyók és cseppkövek varázslatos világába érzünk, míg a város központjában lévő kovácsműhelyben a Vas és Vasúti Múzeumot nézhetjük meg, mely a település és környékének életében sok évszázadon át meghatározó fémművesség előtt tiszteleg.

Avenches és Payerne

Avenches

Avenches és Payerne, a két kisváros a széles Broye-síkságon, Fribourg közelében fekszik. Dombos, szőlőültetvényekkel teli vidékeik ideálisak a túrázáshoz, kerékpározáshoz, tavasztól őszig sok turistát fogadnak. Avenches egykor a Római Birodalom Helvécia tartományának székhelye volt, így kivételes római kori örökséggel rendelkezik. A városka összetéveszthetetlen svájci-francia bájt sugároz magából. Központjában árkádos épületek, színesre festett házak, a városi gótikus és reneszánsz építészet legszebb példái sorakoznak. Avenches fénykorát a 2. században élte, amikor már 20.000 lakója volt. Ezt a korszakot idézi az amfiteátrum, ahonnan át lehet sétálni a régészeti lelőhelyhez. A Római Múzeumban értékes gallo-román gyűjtemény látható, köztük egy ritka másolata Marcus Aurelius császár híres arany mellszobrának. Az amfiteátrum minden évben otthont ad a szabadtéri Rock Fesztiválnak.
Payerne központja magában foglalja a bencés apátságot, melyet a 10. században hoztak létre itt. Temploma Svájc legnagyobb román stílusú épülete, szépen díszített oszlopaival és korai freskóival az európai román építészet egyik legszebb példája. Payarne környéke híresen szép, tökéletes a szabadban való kikapcsolódáshoz.

Saint-Cergue

Saint-Cergue-ból fantasztikus kilátás nyílik a mélyen alatta elterülő Genfi-tóra. Ez a békés táj, a Jura és a kiterjedt erdőségek harapnivaló levegője a település legfőbb értékei. Saint-Cergue a 19. század közepén fejlődött fürdővárossá, gyógyulni vágyó vendégeinek száma a vasút 1916-os kiépülése után megsokszorozódott. A keskeny nyomtávú vasút nagyon látványos útvonalon halad végig 20 km-ren keresztül, a Genfi-tó partjától számtalan éles kanyart tesz meg, mire eléri az 1041 m-es magasságban fekvő települést. Saint-Cergue népszerű célpontja a túráknak a gyakorlatilag érintetlen Vaud Jura Park szívében. Ez a védett terület 75 km2-t fed le, az ösvények erdőkben, réteken visznek át.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here