GziraGzira egy modern város Málta északkeleti partjánál Sliema és Msida között, a Marsamxett kikötő sétánya mentén. Az 1 km2 területű Gzira népessége körülbelül 7500 lakos. A város a kikötő közepén található Manoel-sziget után kapta a nevét, mivel a Gzira máltaiul szigetet jelent. A Manoel-szigetet Manuel de Villhena után nevezték el, aki a Manoel erődöt építette 1726-ban. Gzira igen népszerű, mivel lenyűgöző kilátás nyílik innen a fővárosra, Valletta-ra, valamint a Marsamxett kikötőre, jacht kikötőjére, tengerpartjára és nyilvános kertjére. Ezen kívül a városhoz igen közel található a Máltai Egyetem, valamint Sliema és Valletta városai.

Chavalier Jacob Taliaferro a 19. század közepén építette meg az első házakat Gzira városában. Ebben az időben Gzira szenvedett attól a ténytől, hogy a főút mentén prostituáltak ácsorogtak. Ma ugyan már a prostituáltak csak nagyon ritkán tűnnek fel, néhány ember még mindig nagyon negatívan tekint a városra. Az első villa megépítése után Gzira szép lassan elkezdett fejlődni, s Sliema munkásosztálybeli külvárosává nőtte ki magát. Mára már a bordélyházak eltűnésével, Gzira rengeteg hotelnek, étteremnek, pénzügyi intézménynek, helyi cégeknek és irodáknak ad otthont.
Gzira több régi ház helyét is átvették az új, luxuslakások az elmúlt évtizedben, de azért néhány helyen még felfedezhetjük az igazi, hagyományos máltai házakat a tipikus, apró erkélyeikkel.

Manoel-sziget

Manoel-sziget

Jean Paul Lascaris, a lovagok nagymestere egy karantén kórházat hozott létre a szigeten 1634-ben azért, hogy megelőzze a pestis és a kolera terjedését a Máltára érkező hajókon. A Manoel-sziget és az erődjét a britek használták a II. világháború idején haditengerészeti bázisként. Az erőd belsejében áll a Szent Antal kápolna, amelyek 1942 márciusában a német bombák romboltak le. 2006-ban a régi erődön megkezdték a fő felújításokat. Manapság a Manoel-sziget már a kacsák és más madarak menedékhelye, amelyet a helyiek tartanak fenn. A magán személyek adományaiból finanszírozzák. Az adománydoboz a hídhoz közel található.

Manoel erődje

Manoel erődje

1726-ban építette a Manoel erődöt a szigetre a portugál Antonio Manoel de Vilhena, amely a sziget nevét adta, habár eredetileg a szigetet l’Isola del Vescovo vagy il-Gżira tal-Isqof néven ismerték, melynek jelentése „A Püspök Szigete”. Ma a Manoel erődöt már a 18. századi haditechnika csodájának tartják. Az erőd otthont ad egy díszszemletérnek, egy árkádnak és egy gyönyörű udvarnak. Az erődön jelenleg is folynak a felújítási munkálatok, hogy kijavítsák az idő és a II. világháború okozta pusztításokat.

A plébániatemplom

Gzira plébániatemploma

Gzira plébániatemplomát a Kármel-hegyi Boldogasszony tiszteletére építették.

Séta a tengerparti sétányon

A gyönyörű tengerparti sétányon egészen Sliema és St. Julian’s városáig eljuthatunk, miközben csodálhatjuk a Marsamxett kikötő hihetetlen látványát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here