Kezdőlap Ausztria Tirol gyönyörű tavai

Tirol gyönyörű tavai

0

Az Alpok szívében, ahol több mint 10 ezer forrás tör a felszínre, a hegyeknek és a csillogó vizű tavaknak csodás kombinációja fogadja a látogatókat. Nyaranta ezek a turizmus központjai, tele szabadidős lehetőségekkel. Nemcsak úszáshoz, de búvárkodáshoz, csónakázáshoz és a vízisportok valamennyi fajtájához ideálisak. Partjaiknál színvonalas szálláshelyek sorakoznak, a családok előszeretettel járnak ide pihenni, akárcsak a háborítatlan pihenésre vágyó vagy éppen a nászútjukat töltő turisták. A békés és festői környezet, a mesebeli alpesi tavak nyáron is vonzó úticéllá teszik Tirolt.

Achensee

A gleccserek által létrehozott, lélegzetelállító hegyvidéki tájon fekvő Achensee Tirol legnagyobb tava. Az Alpok fjordjának is nevezett tó 900 m-rel a tengerszint felett helyezkedik el, a szörfösök számára tökéletes szélviszonyok uralkodnak errefelé, de nyaranta a vitorlázók és a strandolók kedvence is. Legmélyebb pontján 133 m, partjain a strandok ingyenesek és bár vize elég hűs – 19-20 fokos – nagyon népszerűek is. Környékén számtalan túraösvény halad, kerékpározással, kellemes sétákkal is nagyszerűen lehet eltölteni itt a pihenést.

Schlitters

A Zillertal-völgy kapujában fekszik a Schlitters-tó, ami kiránduló- és üdülőhelyként egyaránt kedvelt az osztrákok és a külföldiek körében. A teljes területén 22.000 m2-es tó a strandolók Mekkája, de ideális a szörfösöknek és füves partján a napimádók is kellemesen tölthetik az időt. A tó mellett strandröplabda-, foci- és teniszpálya is található. Amikor a Schlitter-tó turisztikai fejlesztését elkezdték, nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a kisgyermekes családok igényeit is kielégítsék. Kialakítottak egy úszni nem tudók számára is megfelelő részt, ahol a kicsik is biztonságosan pancsolhatnak. Az élményt még tovább fokozza a fából épített kalózhajó és egy kalandpark, amit egy kis erdőben hoztak létre a gyerekeknek. A tó mentén fut a zillertali kerékpárút.

Rossau bányató

Innsbruck környékén ez a második legnagyobb tó. Akik családostul tervezik a nyaralást valamelyik alpesi tó partján, azoknak valószínűleg a legjobb választás. A nagyváros közelsége mindent elérhetővé tesz, miközben a tó partján 53 ezer m2-es szabadtér várja a gyerekeket játszótérrel, indiánsátorral, csúszdával, hintával. Strandröplabdázni, tollasozni, kosárlabdázni, pingpongozni és focizni is lehet. A létesítmények és szolgáltatások kialakításakor a csecsemővel érkezőkre is gondoltak.
Rossau vize az óriási tömeg ellenére is tiszta, nyaranta általában 24 fokos. Az ősz beköszöntével a strandolók helyét a bányatavon a szörfösök veszik át és a tó lakói, a madarak is előmerészkednek.

Haldensee

A Tannheimer-völgyben fekvő tó kristálytiszta vizéről ismert. Nyugati partjainál egy szabadidőközpont található, napelemmel melegített kültéri medencével, pancsolóval, óriáscsúszdával és hatalmas napozóval. A Haldensse keleti felén természetes partszakaszok biztosítják a nyugodt kikapcsolódást.
A tó népszerű kiindulópontja a környék felfedezésére tett gyalogos és kerékpáros túráknak. Haldensee kitűnő a szörfözéshez, kenuzáshoz és a vitorlázáshoz.

Hechtsee

A Bajorországtól csupán kőhajításnyira található Hechtsee a Kufstein nyugati részén található hat tó közül a legmélyebb és legnagyobb (max. 57 m és 28 hektár). Ma a tó az egyik legnépszerűbb fürdőhely, ahova nemcsak Kufstein lakói, de osztrák és külföldi turisták is szívesen jönnek. Az úszás mellett a horgászat is kedvelt tevékenység, hiszen Hechtseeben csak úgy nyüzsögnek a halak, a pisztrángtól kezdve a süllőn át a pontyig szinte biztos, hogy valami a horgunkra akad.
A helyiek úgy tartják, a tóban a Hechta nevű sellőlány élt, akit egy ifjú vadászhoz fűztek gyengéd szálak, ám történetük tragédiával végződött.

Krummsee

Tirol egyik legmelegebb vizű tava. A Krummsee 700 m hosszú és 100 m széles, mélysége átlagosan 2,5 m. Kristálytiszta vizének hőmérséklete 22-23 fok körül mozog, de nem ritka, hogy eléri a 25 fokot is. Partján nagy terület várja a strandolókat. Játszótér, vizesblokkok, büfé és egy vendéglő garantálja a kényelmes időtöltést a tó partján. A Rofan-hegy lábainál fekvő Krummsee népszerű megállója a hegymászóknak, túrázóknak.

Nattersee

Ha olyan alpesi tavat keresünk, ahol semmilyen komfortot nem kell nélkülöznünk, válasszuk a Natterseet. Partja teljesen kiépített, a gyerekek szeme a 60 m hosszú csúszdától fog csillogni, a felnőttek csónakot és kenut bérelhetnek, az úszni nem tudókat kifejezetten a részükre kialakított medence várja, lehet vízilabdázni, billiárdozni, strandröplabdázni, még íjászkodni is. Nattersee partján széles a szálláslehetőségek skálája is, vendégházak, apartmanok és kempingek közül választhatunk. Van itt bolt, étterem és óvodaszerű gyerekmegőrző a kicsiknek, ha a szülők egy kis időt szeretnének egyedül tölteni. A tó vize átlagosan 22-25 fokos.

Thiersee

A hegyek közt megbújó Thiersee egy gyönyörű völgyben fekszik. Vízminősége kiemelkedő, különösebb vizsgálódás nélkül is láthatjuk, hogy teljesen áttetsző. Élővilága rendkívül gazdag, ezért nemcsak a fürdőzők, de a horgászok kedvence is. Ők elsősorban a csuka, ponty, süllő és pisztráng miatt járnak ide. Nyaranta Thiersee meleg vize messziföldről vonzza a turistákat, akik élvezhetik a napsütést, bérelhetnek vizibiciklit, csónakot, a kicsiket pedig játszótér várja. Nem utolsósorban Thiersee a szörfösök számára is paradicsomi körülményeket kínál, a lehetőségeket a strandröplabda- és minigolf pálya teszi teljessé.

Urisee

Bár egészen kicsi tó, hihetetlen élmény az iható vizében fürdeni. Nyáron Urisee vizének hőmérséklete eléri a 23 fokot, az úszás mellett evezéshez, szörfözéshez is ideális. A búvárok számára egész évben izgalmas terepet szolgáltat, nyáron akár 20 m-re is lelátni a 38 m mély tóban. Urisee körül egy sétaút vezet, de aki ennél hosszabb túrára vállalkozna, felmehet a Dürrenberger Alm legelőhöz, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Reutte természetvédelmi területre. Ez a túraösvény a tóparti parkolótól indul és kb. 1 km hosszan vezet. Ha a legelőnél is tovább mennénk, felmászhatunk egészen a Koflerjoch-hegyre, mely 1863 m-rel magasodik a tengerszint fölé. Télen a legelőn átvezető útvonal szánkópályává változik.

Plansee

Tirol egyik legnagyobb tava a 280 hektáron fekvő Plansee. Partján gyakran látni kocogókat, kerékpárosokat, túrázókat és sportolókat, akik szeretik a tó környéki nyüzsgést. A Lechtal-Alpok szívében fekvő tó nagyszerű kiindulópontja a Wetterstein és Mieminger hegyekre induló túráknak. A változatos víz alatti élővilága mágnesként vonzza a búvárokat. Plansee vize kiemelkedően tiszta, akár 15 m-re is le lehet látni. A szörfösök és a vitorlázók körében nyílt titok, hogy Plansee az egyik legjobb terep számukra egész Ausztriában. Ugyanígy a horgászok is tudják, hogy a szivárványos pisztrángban gazdag Plansee szinte garancia a jó fogásra.

Tristachsee

A tónak a Lienzi Dolomitok vad sziklái festenek tökéletes hátteret. A vadregényes környezet a felnőtteket és a gyerekeket is elvarázsolja, a 24 fokos víz pedig nyáron kitűnő a felfrissüléshez. A tó partján egy árnyas ösvény vezet körbe, található itt egy kávézó, egy kemping, játszótér és strandröplabdázni is lehet. Telente Tristachsee szinte mindig befagy és korcsolyapályaként vonzza a szabadba vágyókat, míg a közeli Dolomitokban szánkópálya és Zettersfeld-Hochsteinnél sípályák várják a téli sportok szerelmeseit.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version