Törökország égei partjainálTörökországnak az Égei-tenger mentén fekvő vidékei talán a legszebbek az országban. A kristálytiszta vizet varázslatos öblökben és strandokon élvezhetjük, melyeket olajfaligetek, fenyveserdők, sziklás szirtek ölelnek körbe. A gyönyörű tájat hangulatos halászkikötők, népszerű üdülőhelyek és ősi civilizációk emlékei teszik igazán törökössé. A vidék történelme több mint 5000 éves múltra tekint vissza, ideális a napimádóknak, a fotósoknak, a sportok szerelmeseinek, a történelem és a kultúra megszállottjainak. Sokoldalúsága miatt az égei régió Törökország egyik leglátogatottabb vidéke, partjai teljes hosszában minden árkategóriában találunk szállásokat.

Az Égei-tenger egész partvidékén nagyon kellemes éghajlat uralkodik, forró nyár, napos ősz és meleg tél jellemzi a tengerpartjait, melyek mögött szinte függőleges sziklák meredeznek, zöld völgyeket rejtve. Strandoláshoz, vízisportokhoz a nyár a legideálisabb, de az ókori romok és a festői táj felfedezéséhez az őszi hónapok a legcsalogatóbbak. Az égei régió tökéletes menedéket nyújt a zord tél elől, hiszen itt még januárban és februárban is napos és kellemes az időjárás.

A régió Törökország teljes területének mintegy 11%-át foglalja el 79.000 km2-en. Településeinek, lakosságának többsége közvetlenül a partok mentén koncentrálódik a tenger közelsége miatt, ami a kereskedelemben, a közlekedésben és persze a turizmusban is kulcsszerepet játszik. Az égei régió gazdaságában az ipar és a mezőgazdaság is meghatározó. Legfontosabb termékei a textil- és bőráruk, a kézzel szövött szőnyegek, gépek, alkatrészek, márvány, dohány, olívabogyó és olaj. Törökország összes olajfájának nagyjából fele ezen a vidéken található. Sok fontos folyója táplálja az Égei-tengert.

IzmirEgyik legfontosabb városa

Izmir

, az átjáró az Égei régióhoz, melynek Isztambullal a légi, tengeri és szárazföldi összeköttetése is kitűnő. A régészeti kutatások szerint Izmir már 5000 évvel ezelőtt is létező település volt, történelmének alakulását még ma is vizsgálják a régészek. Törökország harmadik legnagyobb városa és második legnagyobb kikötője, mely elsősorban ősi látnivalókkal várja a turistákat. Legtöbbjük részt vesz az Epheszoszba és Pergamonba induló hajókirándulásokon, de ha közvetlenül a város környékén szeretnénk maradni, akkor is egy teljes napot kitöltő programsorozatra számíthatunk. A városnézést érdemes a központban, az óratoronyról híres Konak téren kezdeni, ahol megnézhetjük a mecsetet és a közeli a Kemeralti bazárba is betérhetünk. A Kodifekale a város régi erődítménye, mely az Izmir feletti hegytetőn áll. Itt megnézhetjük a már az i.e. 100-ban is nyüzsgő piac, az Agóra maradványait. Visszafelé a kikötőhöz régi görög házak mellett haladunk el a szűk utcácskákon, érdemes betérni egy italra a kisvendéglők valamelyikébe.

Manisa

egy modern nagyváros az égei régióban, ahol számos példáját láthatjuk az oszmán és a szeldzsuk építészetnek. 16. századi Szultán Mecset Nagy Szulejmán édesanyja részére épült, az ő tiszteletére rendezik a Macunu Fesztivált is. A macunu egy különleges szer, a törökök hagyományos gyógyszere, mely a tradíciók szerint mindenre gyógyírt jelent. Mivel a város egy szőlőtermelő terület közepén fekszik, minden évben megrendezésre kerül a Szüreti Fesztivál is. A közeli Spil-hegység Nemzeti Park melegvízű forrásokkal és tarka virágokkal van tele, jelenleg több mint 120 féle őshonos növény él itt. A park kitűnő a túrázáshoz, hegymászáshoz, kempingezni is lehet.

Mugla

Marmaris a legjobb választás azoknak, akik mindenből szeretnének egy kis ízelítőt kapni. Környékén egyszerre találjuk az ősi városok romjait és Törökország legszebb üdülőhelyeit. A város építészeti különlegességet is tartogat, hagyományos török házain keresztül az égei régió életmódját is megismerhetjük. Mugla tartomány népessége kevesebb, mint 1 millió, de a nyári hónapok alatt legalább háromszorosára duzzad. Az üdülőparadicsomoktól kezdve a kis falvakig mindenhol barátságos, színvonalas szállásokat találunk, 1100 km hosszan húzódó partjai a strandoláshoz és a vízisportokhoz egyaránt tökéletesek.

Kütahya

Törökország hegyvidéki régiójának közepén fekszik. Ez a tartomány híres mázas csempéiről és szőnyegeiről, melyeket ugyan az egész országban megvásárolhatunk, de legolcsóbban itt, helyben juthatunk hozzájuk. Megnézhetjük azt is, hogyan készültek ezek a tradicionális termékek a 16-17. században a kézműves műhelyekben. Kütahya város régi házai festői látványt nyújtanak. Magyar vonatkozása is van a településnek, hiszen 1850-51-ben itt élt Kossuth Lajos, akinek emlékét a róla elnevezett múzeum őrzi. A tartomány dél-nyugati régióiban az ősi civilizációk korába tehetünk időutazást. Cavdarhisarban találjuk az egyik legjobb állapotban fennmaradt római templomot, Zeusz templomát. Innen nem messze érdemes megnézni a római stadiont és színházat is. A bizánci erőd, a szeldzsuk mecset és a Balikli Fürdő szintén Kütahya nevezetességei.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here