LőcseSzlovákiában minél keletebbre utazunk, annál nyugodtabb életritmust találunk. A festői városok mintha valami ügyes trükkel távol tudták volna maguktól tartani a nyüzsgést és a 20. század szerencsétlen építészeti döntéseit. Lőcse és Bártfa ezzel a páratlan nyugalommal fogják meg a turistákat, míg Kassán már-már kötelező néhány órát üldögélni valamelyik hangulatos kávézó teraszán. Kelet-Szlovákia nemzeti parkja pedig vad érintetlenségével csábítja kalandozni a Tátrát meghódító tömegektől inkább távol maradó túrázókat.

Lőcse

A város története a 13. századig nyúlik vissza, mivel fontos kereskedelmi út mentén feküdt, fejlődése hamar beindult. A reneszánsz idején virágkorát élő Lőcse ma 14 ezer fős kis település, mely történelmi és kulturális látnivalóival sok turista szívét rabul ejti. A város központjában áll a magas tornyával egész Lőcse látképét uraló 14. századi Szent Jakab templom, melynek főoltára a a világon a legmagasabb késő gótikus oltár. Máriát ábrázolja Jézussal és a 12 apostollal, az alkotás Pavol mester munkája. A Régi Városháza 1550-ben épült, gyönyörű példája a szlovák reneszánsz építészetnek. Előtte található az ún. Szégyenkalitka, ahova nyilvános megaláztatás céljából zárták a törvénnyel vagy éppen a közerkölccsel szembeszegülőket. A 11-12. században épült Spissky kastély az egyik legnagyobb Közép-Európában. Egy több mint 600 ma magas hegy tetején áll, stílusát tekintve a román, a gótikus és a reneszánsz jegyek is felfedezhetők rajta. Közvetlenül a városhatár mellett emelkedik a közel 800 m magas Mária-hegy, ami Szűz Máriáról kapta a nevét. Kis kápolnáját 1470-ben építették, új temploma pedig minden évben több ezernyi zarándokot fogad. Lőcse óvárosa 2009 óta tartozik az UNESCO Világörökségek közé.

Bártfa

Bártfa

Szoros a verseny Kelet-Szlovákia városa között, hogy melyik őrizte meg legszebben középkori arculatát, de gyönyörű óvárosi terével talán mégis Bártfának ítélhető az elsőség. Ezen a téren az elmúlt 400 évben gyakorlatilag egyetlen téglát sem mozdítottak el eredeti helyéről és nem végeztek toldásokat sem, melyekkel sérthették volna az épületek eredetiségét. Bártfa fénykorát a 16. században élte, amikor fontos állomása lett a Lengyelországot Oroszországgal összekötő kereskedelmi útnak. Az UNESCO Világörökségek sorát gyarapító kereskedő- és polgári házain érdemes megfigyelni az aprólékosan kidolgozott részleteket és feliratokat is. A város múzeumai nagyon jól bemutatják a keleti országrész művészetét és kultúráját, Bártfa pedig tökéletes kiindulópont a környék felfedezéséhez is. A várostól északra gyógyfürdő és falumúzeum is várja a turistákat.

Kassa

A külföldi turisták az elmúlt években kezdik felfedezni azt, amit a kassaiak már régóta tudnak és igyekeznek megértetni a világgal. Kelet-Szlovákia iparosodott jelenével párhuzamosan létezik egy másik, egy kozmopolita és virágzó kulturális élet, ami meglepő módon szinte teljesen független az ország központjától, Pozsonytól. Mivel 2013-ban Kassa volt Európa Kulturális Fővárosa, ehhez kapcsolódóan számos újítás született a városban, egy sor látnivaló, művészeti létesítmények, az épületek megújultak és eklektikus rendezvények leheltek életet a kassai utcákba. Kassa még mindig egy középkori gyöngyszem, mely arra vár, hogy felfedezzék. Itt találjuk Európa egyik legszebb színházát, központi terén pedig annyi történelmi emléket, ami a középkori városokban igazán nem szűkölködő Szlovákiában is ritkaság számba megy. Kassa vidéke sem kevésbé izgalmas, hiszen a kontinens egyik legszebb barlang hálózatát mondhatja magáénak.

Magas Tátra

A Kárpátok legmagasabb hegyvonulata büszkén emelkedik Közép-Európa fölé. Mintegy 25 csúcsa éri el és haladja meg a 2500 m-es magasságot. Bár csupán 25 km széles és 78 km hosszú, olyan látványos, hogy az itt készült fotókkal a National Geographic fotópályázatán is tarolni lehetne. Érintetlen hómezők, káprázatos kékben tündöklő hegyi tavak, dübörgő vízesések, hullámzó fenyvesek és ragyogó alpesi rétek alkotják a tájképet. A terület nagy része a Tátra Nemzeti Park alá tartozik, melyet jó néhány lengyelországi hegycsúcs egészít ki.

Poprád

Poprád

A Tátrában fekvő Poprád a hegyi turizmusnak köszönhetően Kelet-Szlovákia egyik legfontosabb városa, a tátrai régió központja minden tekintetben. A 13. században német telepesek által alapított város csak az ipari forradalom idején kezdett fejlődni, amikor a vasút kiépítésével megindult a turizmus a Magas Tátrában. Óvárosában a szlovák mellett a német hatás is felfedezhető az épületeken. Szlovákiára nem jellemző módon a Fő utcán kapott helyet protestáns temploma, a 13. században, kora gótikus stílusban épült St. Egidius. Benne figyelmet érdemelnek a középkorból megmaradt falfestmény maradványok. A templom mellett álló reneszánsz harangtorony 1592-ben épült, benne a három eredeti harang szól ma is.

Stary Smokovec

Nem tartozik a legismertebb szlovák városok közé, ennek ellenére nem fog csalódást okozni – legfeljebb kellemes meglepetést. Bár nem éppen nagy település, a Magas Tátra adminisztratív központja, egyben a legrégebbi falva a Tátrának. Fontos közlekedési csomópont, az innen induló sikló Hrebienokban teszi le a közeli völgyekbe kirándulókat. Tavasztól őszig túrázáshoz, télen pedig síeléshez rendelkezik tökéletes adottságokkal és ehhez kapcsolódóan magas színvonalú szolgáltatásokkal Stary Smokovec és környéke.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here