MontepulcianoDél-Toszkána legnagyobb és legmagasabban fekvő hegyi városa Montepulciano, mely középkori sikátoraival, reneszánsz palotáival és templomaival bőven kínál látnivalót és talán a legjobb kiindulópont Olaszország ezen régiójának alaposabb megismeréséhez.

A hagyomány szerint Montepulciano városát az etruszk Porsenna király alapította és úgy tűnik, a település gyökerei valóban az etruszk időkig nyúlnak vissza. Írott forrásban először Mons Policianus néven említik a 8. században. A középkorban felváltva volt Siena és Firenze szövetségese, a reneszánsz vezető városai pedig nemcsak arculatában, de Montepulciano kulturális életében is mély nyomot hagytak. Egyre több művész, építész, valamint nemesi család költözött ide, akik a többi toszkán településhez képest jóval tovább gyakoroltak hatást a városra.

Montepulciano fallal erődített városa körüli mezőkön ibolya illatú, narancsvörös bor, a Vino Nobile di Montepulciano terem. A vidék már a 8. században híres volt kiváló borairól, a 17. században még egy versben is megemlítik, hogy az itteni “minden borok királya”. Az agroturizmus kedvelői a vidéken bőséges lehetőségek között válogathatnak, de megéri a városban maradni, hiszen Montepulciano a toszkán jellegzetességek legjavát kínálja.

Piazza Grande, MontepulcianoAz óváros egyik legfontosabb pontja a főtér, a Piazza Grande, mely egész Toszkánában az egyik legszebb. Körülötte 15. századi épületek magasodnak, a Városháza, az óratorony, a dóm, valamint kávézók és egy borszaküzlet. A teret a Porta al Pratotól, a város egyik legrégebbi kapujától indulva felfelé, a hosszú és kanyargós Corson keresztül érhetjük el. A főtér déli oldalán áll Montepulciano katedrálisa, mely egy korábbi plébániatemplom helyén épült 1592-1630 között, de homlokzata máig befejezetlen. A katedrálisban feküdt V. Márton pápa titkárának, Bartolomeo Aragazzinak a korai reneszánsz stílusában készült sírja, amit később darabokra szedtek, töredékei még ma is itt találhatók. A gótikus stílusú Városháza tornya a 15. századból származik, melyet a firenzei Palazzo della Signorina mintájára építettek. A toronyból csodás kilátás nyílik a városra és a környező vidékre.

Madonna di San Biagio templom

Egy magas ciprusokkal szegélyezett, hosszú sugárút végén áll a Madonna di San Biagio templom, mely 1518 és 1545 között épült. A templom alapja görög kereszt alakú, vagyis négy ága azonos hosszúságú. A gyönyörűen arányos épület sárgás színű mészkőből épült, az egyik legszebb példája Montepulcianoban a reneszánsz építészetnek. Belső tere gazdagon díszített, a templomban egy kis múzeum is működik.

Montepulcioano még a filmeseket is megihlette. 2009-ben itt forgatták az Alkonyat második részét, az Újhold című mozit. Sokan kimondottan a borok miatt látogatnak el ide, a város környéke az egyik leghíresebb borvidék Olaszországban. Mások a romantikus környezettől ihletve az esküvőjüket szervezik ide. Akár ez, akár a toszkán városok hamisítatlan hangulata, a reneszánsz épületek és a remek éttermek csábítanak minket ide, Montepulciano idilli hely a pihenéshez, a feltöltődéshez és újabb ok arra, hogy megint beleszeressünk Olaszországba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here