FissA Németország és Olaszország közé beékelődött régiót 700 ezren lakják, azonban az év valamennyi szakában ennél jóval többen tartózkodnak az országnak ezen részén. Ausztria valamennyi régiója közül talán Tirolé az első hely idegenforgalmi szempontból. Nem is csoda, hiszen gyönyörű tájai télen-nyáron elkényeztetik a turistákat.
Hegyvidéki városai télen turistaparadicsomokká változnak, Európa-szerte ismert és elismert síterepeket kínálva a téli sportok szerelmeseinek.

Fiss

Fiss, annak ellenére, hogy csupán egy 900 lakosú településről van szó, nagyon sokoldalú hely. A Felső-Inn-völgyben, 1400 m feletti magasságban télen ez az egyik legnépszerűbb faluja Tirolnak. Itt járva érdemes ellátogatni a s’Paules und s’Seppls múzeumba, a szépen felújított, tanyasi épületbe, melyben a legkorszerűbb technológia segítségével mutatják be a látogatóknak, hogyan zajlottak a hétköznapok Fiss-ben és környékén sok száz évvel ezelőtt. A település a természet szerelmeseinek is kedvelt célpontja. Akár egy hétvégéről, akár hosszabb pihenésről van szó, nem lehet unatkozni. A téli sportok minden válfajához adottak a lehetőségek, hiszen Fiss magaslati fekvésének köszönhetően az év legalább 100 napján alkalmas a síeléshez, korcsolyázáshoz, sífutáshoz, szánkózáshoz. Kicsiny méreteihez képest a faluban 20 étterem várja a vendégeket, nemcsak helyi, de színes, egzotikus kínálattal is.

Innsbruck

Innsbruck

Amellett, hogy a város üzleteiben szinte bármit megvásárolhatunk, a nyugalomért és a természet csendjéért sem kell máshova mennünk. A 113 ezer lakosú Innsbruck Tirol fővárosa, melynek legismertebb nevezetességei az Aranytetős Ház, az egykori császári palota, a Hofburg és természetesen a mindig nyüzsgő Mária Terézia utca. Téli hónapokban a város közvetlen környékén több síparadicsom is várja a turistákat, mint Nordkettenbahnen, Patscherkofel vagy Mutters. Különleges látnivaló Innsbruck szomszédságában, a Bergisel-sáncon a Négysánc-verseny, mely az ország határain túl is híres. A városban és annak környékén rengeteg szálláslehetőség és étterem közül lehet válogatni valamennyi árkategóriában. Innsbruck éjszakai élete a jóval nagyobb városokkal is felveszi a versenyt, több mint 60 bár és éjszakai szórakozóhely nyitja meg kapuit naplemente után.

Ischgl

A Silvretta és a Verwall hegyek között, 1376 m-rel a tengerszint felett, festői környezetben található a kis település. Ischgl egy idilli falu, melynek elsősorban környéke vonz sok látogatót. A gyönyörű panorámát kínáló Rauher Kopf-kilátó, a silvrettai vadaspark vagy a nyaranta megrendezett film fesztivál, a Filmspitze a melegebb hónapokban állnak az érdeklődés középpontjában, míg télen a síelők és a snowboardosok foglalják el a falut és környékét. Évente átlagosan 100 napon át borítja hó a hegyeket, ezért a téli sportok megszállottjai garantáltan nem fognak csalódni itt. Ischgl volt az első síparadicsom Európában, ami VIP-klubot hozott létre a síelőknek és a snowboardosoknak, speciális rendezvényekkel és szolgáltatásokkal.

Mayrhofen

A Zillertal-völgyben fekvő Mayrhofen a legjobb úti cél azoknak, akik a rekreációs lehetőségeket keresik Tirolban. Télen és nyáron turisták ezrei jönnek ide síelni, hegyet mászni, túrázni, kerékpáron bejárni a vidéket és siklóernyővel madártávlatból megnézni a hegyek varázslatos látképét. A síelőknek 48 sífelvonó és több mint 150 km hosszan sípályák állnak rendelkezésükre kezdő és profi nehézségi fokozatokban is. A Vans Penken Park az egyik legnagyobb snowboard park Európában. Mayrhofen egyik legizgalmasabb attrakciója a Zillertal-völgyet és a Zillertal-Alpokat összekötő felvonó, ahol Tirol talán legszebb panorámája tárul elénk. Történelmi emlékeit tekintve a városban kiemelkedő értéket képvisel a plébániatemplom, melyet egy tűzvész után, 1509-ben építettek újjá. Belső tere a város legrégebbi építészeti műemléke.

Sölden

Sölden

Sölden Tirol egyik legnagyobb és legkedveltebb síparadicsoma. Az Ötztal-völgyben fekvő, 3000 lakosú város kitűnő szolgáltatásokat nyújt, színvonalasan karbantartott pályák, 30 felvonó, hegyi vasút és összesen 150 km hosszan futó pályák várják a télen ide érkezőket. A síelés mellett érdekes látnivalókat is találunk Söldenben, mint a Hohler Stein, a kőkori pásztorok és vadászok kunyhója, amit a becslések szerint i.e. 8000-4000 között építettek. Az Ötzi-faluban a világhírű jégember lábnyomában járhatunk, testközelből élhetjük át, milyen is volt az élet Ötzi korában, azaz nagyjából 5000 évvel ezelőtt. Sölden ásványokat bemutató múzeuma a maga nemében a legnagyobb Ausztria nyugati felén. A Gletscherpanoramastrasse Sölden és az Ötztal-völgy között futó útvonal, ami egy fantasztikus világba, óriási hegyek és gleccserek közé vezeti a kirándulókat.

Serfaus

A Felső-Inn-völgyben fekvő település bár kicsi, mégis különleges a tiroli síparadicsomok között. Egyik érdekessége és a turisták kedvence a föld alatt futó vasút, melynek hossza kevesebb, mint 1,5 km és négy megállója van. Síszezonban ingyen lehet vele utazni, tökéletesen ki lehet váltani vele az autót, amit egyébként is kitiltottak a faluból. Serfaus-ban így adott a lehetőség, hogy az osztrák falu varázsát a lehető legtermészetesebb módon, gyalog lehessen élvezni. Serfaus épületei között a legkülönlegesebb a plébániatemplom, melyben a Madonna szobor hátulján a 427-es szám látható. Ezzel kapcsolatban azt feltételezik, hogy a falu területén korai keresztény település létezett. Annyi biztos, hogy a serfaus-i Tirol legrégebbi plébániatemploma, melyet a 9. században építettek.

Tux

A Tuxetal-völgyben, 3000 m-nél magasabb hegyekkel körbevéve fekszik a 2000 fős település, ahol bármerre nézünk, káprázatos kilátás fogad. Tux környékén 350 km hosszú túraösvények, 150 km hosszú nordic-walking útvonalak és 70 km hosszú mountain bike utak várják azokat, akik nem tudnak betelni a szabadban való sportolással. A Schleier- és a Tux-vízesés, a 10 km hosszú Spannagel-barlang a környék felfedezésre váró pontjai. A Hintertux-gleccser az egyetlen hely Ausztriában, ahol egész évben lehet síelni. A síelők télen 59, nyáron 15 km hosszú pályát vehetnek birtokba és 21 lift áll a rendelkezésükre. Ezeken a részeken számos nemzetközi sícsapat edz, a profi sítáborokban a felnőttek és a gyerekek is fejleszthetik tudományukat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here