Nottingham váraFolyhatnak visszafelé a folyók, potyoghatnak marslakók az égből, semmi sem változtat azon, hogy Nottingham nevét már örökre Robin Hooddal és az erődben rejtőző bandájával fogja összekapcsolni a világ. Pedig a több mint 300 ezer lakosú város már jóval meghaladta a legendát, napjainkban a középkori emlékeit szépen őrző, mégis modern nagyváros. Notthingam az ipari forradalom idején kapcsolódott be Anglia vérkeringésébe, akkor a csipke készítés, majd a kerékpár gyártás és a dohányipar voltak a meghatározó ágazatai a városnak. Az ipar teljesítménye mára visszaesett, de a kulturális és az éjszakai élet pezsgőbb, a vásárlási lehetőségek pedig szélesebbek, mint korábban bármikor.

A Trent-folyó partján, több dombon épült fel a város, melynek kereskedelem és kézműves ipar tekintetében is hosszú múltja van. Nottingham egy időben híres volt az itt készült csipkékről, függönyökről és harisnyákról, napjainkban sokkal inkább a kultúra és a történelmi látnivalók miatt lehet érdekes a turisták számára. Két nagy színháza, számtalan művészeti galériája van, nagyszabású fesztiváloknak és egyéb rendezvényeknek ad otthont egész évben. Nottingham kitűnő kiindulópont azok számára, akik Robin Hood nyomában szeretnének járni, akinek legendája az egész várost belengi.

Nottingham vára

A városra gyönyörű kilátással rendelkező várban a legméltóbb helyen vannak az itteni születésű szobrász, James Woodfort Robin Hoodot és bandáját ábrázoló bronz szobrai. Az eredeti várat Hódító Vilmos építtette, ezt 1651-ben a parlament csapatai rombolták le, helyébe egy itáliai stílusú várat húztak fel, ami Newcastle grófjainak birtokába tartozott. Miután főúri rezidenciának már nem használták, itt alakították ki 1875-ben Anglia másodikként megnyílt városi múzeumát. Ma két múzeum is található benne, a Sherwood Erdészeti Múzeum és a Nottinghami Vármúzeum, ahol 6. századi angol brossokat, középkori kerámiákat, alabástrom faragványokat, 17-18. századi kőedényeket és néprajzi tárgyakat is kiállítanak.

Nottingham barlangjai

Nottingham barlangjai

Nottingham a barlangok városa, számos járat található az utcák alatt, a város föld alatti hálózata egy lyukacsokkal teli sajthoz hasonlít leginkább. A turisták lenyűgöző kirándulás keretében végigjárhatják a középkorban kialakított barlangokat és a II. világháború idején menedékhelyként szolgáló üregeket is. Az egyik leghíresebb a vár alatti homokkő sziklában található Mortimer-lyuk, amit Izabella királynő szeretőjéről, Roger Mortimerről neveztek el. A város alatt összesen 450 barlang rejtőzik, melyeket évszázadokon át használtak tárolásra és óvóhelyként is.

Green-malom

A híres tudós és matematikus, George Green lakott ebben a malomban, melyet apja 1807-ben épített. 1947-ben a malom leégett, csak jóval később az 1980-as években építették újjá. A malom ma is üzemképes, a látogatók meg is nézhetik működés közben és négy emeletét bejárva végigkísérhetik a folyamatot, melynek során a liszt készül. A múzeumban nem csak a malomról lehet többet megtudni, de magáról George Greenről, illetve az általa kidolgozott elméletekről is. Ezek olyan játékosan mutatják be a tudomány világát, hogy a malom meglátogatása még a gyerekek számára is sok érdekességet tartogat.

Wollaton Hall és Park

Nottingham szívében található a Robert Smythson által tervezett és Sir Francis Willoughby által 1580-1588-ban épített rezidencia. A gyönyörű, angol reneszánsz stílust képviselő műemléki épületet 1926-ban nyitották meg a látogatók előtt, ekkor alakították ki benne a Természettudományi Múzeumot, melyben zoológiai, geológiai, botanikai gyűjteményeket állítanak ki, de a látogatók a felújított és korhűen berendezett szobákat is megnézhetik. Körülötte a park több mint 200 hektáron terül el.

Robin Hood-ösvény

A közel 170 km hosszú útvonal a nottinghami vártól egészen a Sherwoodi erdőig halad. Az utat számtalan Robin Hoodhoz kapcsolódó látnivaló teszi érdekessé. Az ösvény kialakításának ötlete 1982-ben született meg, 1985-ben pedig meg is nyitották. Nagyon gyorsan népszerű lett, főleg azután érkezett ide egyre több turista, hogy az 1990-es években elkészült Kevin Costner főszereplésével a Robin Hood eddigi legsikeresebb mozi változata.

Régi Piactér

Régi Piactér

A város egyik központi része mind a turisták, mind a helyiek számára. A londoni Trafalgar tér után ez Anglia második legnagyobb városi tere, csomópontja a közlekedésnek és a társasági életnek. A térről minden irányba bevásárló utcák ágaznak kifelé, tágas utak biztosítják, hogy gyalog is könnyedén el lehessen érni innen a belváros bármely pontját. Télen igazi csodaországgá változik a tér, nyáron pedig még nagyobb látványosság, amint a Riviéra hangulatát varázsolják ide medencével és tengerparti homokkal. A tér melletti üzletekben helyi termékeket is lehet vásárolni, számos étterem és kellemes kávézó található itt.

Highfield Park

A közel 50 hektáros park a nottinghami egyetemhez tartozik. Tele van varázslatos fákkal, egzotikus növényekkel, taván pedig csónakázni lehet. Partjainál egy művészeti központ, játszótér és krikett pálya is található. A szabadidő kellemes eltöltésének helye ez a városban, ha több napig időzünk Nottinghamben, mindenképpen érdemes meglátogatni.

Newstead apátság

A gyönyörű történelmi épületet káprázatos park veszi körül. A 12. században alapított apátsági épület Lord Byron otthona volt 1808-1814. között, a legtöbb turista útitervébe éppen emiatt kerül be. A házban viktoriánus stílusban berendezett szobák láthatók, köztük a költő egykori lakosztálya is. A park több mint 100 hektáros, ösvények vezetnek át rajta, több tó és vízesés is díszíti. A kertek és az épület az év során számos eseménynek adnak hangulatos helyszínt.

A Bal Oroszlán

A helyiek kedvenc találkozóhelye az önkormányzat épületének lépcsősora előtt álló két oroszlán egyike. Még nevet is kaptak, a jobb oldali az Oscar, a bal oldali a Leo névre hallgat. A nottinghami művészeti iskola egyik alkotója, Joseph Else készített a két emblematikus figurát, amit a városlakók baráti találkákhoz és randevúkhoz is “használnak”.

1 hozzászólás

  1. Anglia gyönyörü. Nottinghamben két évig éltem.,
    azóta is visszavágyom. Jó volt látni a városról a képeket
    köszönet a leírásokért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here