PrágaAz UNESCO a Világörökségek közé való besorolást nem osztogatja könnyen. Az egész világon kevesebb, mint 1000 található azokból a történelmi, kulturális vagy természeti szempontból jelentős helyszínekből, melyek kiérdemelték ezt a rangos címet.
Csehország ebből tizenkettőt mondhat magáénak, melyeket végigjárni kihívásnak tűnhet, de a fővárostól legfeljebb 3 óta alatt bármelyikhez el lehet jutni. Megéri, hiszen Csehország valódi UNESCO “szuperhatalom”, méreteihez képest olyan arányban rendelkezik megőrzésre érdemes látnivalókkal, mint kevés ország a világon.

Prága városközpontja

A cseh főváros történelmi szíve kompletten a Világörökségek részét képezi. Prága több szempontból is szerencsés, hiszen átélt két világháborút anélkül, hogy megadta volna magát a rombolásnak. Ennek köszönhetően sokféle történelmi épületének sokféle stílusa híven adja vissza a város különböző korszakait. Prága leghíresebb szülötte Kafka, legismertebb épülete pedig a vár, ami a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legnagyobb ősi vára került be. 870 óta lakhelye volt az ország uralkodóinak, ma a miniszterelnök rezidenciája található a várban. Képgalériájában Rubens és Tiziano műveivel is találkozni lehet.
Délutáni napfényben, esti kivilágításban nincs is romantikusabb hely Prágában, mint a Károly-híd. Építését IV. Károly idején, 1357-ben kezdték meg, kötőanyagként állítólag tojást, tejet és bort is felhasználtak hozzá. Hogy valóban ennek köszönheti-e masszív szerkezetét a híd, homály fedi, ám annyi biztos, hogy évszázadok óta stabilan áll és Európa egyik legszebb látnivalójaként turisták millióit vonzza.

Brno – Tugendhat Villa

Brno - Tugendhat Villa

Prága után a Cseh Köztársaság második legnagyobb városa, mely a szlávok érkezésétől kezdve, a 6. század óta folyamatosan lakott. Látnivalói közül a legjelentősebbet, a Tugendhat Villát 2001-ben vették fel az UNESCO Világörökségek közé. A híres német építész, Mies van der Rohe legkiemelkedőbb munkája, a modern építészet gyöngyszeme ez, melyet Brno gazdag textilgyárosai, Greta és Fritz Tugendhat megrendelésére tervezett. A háznak már az elhelyezkedése is káprázatos, egy lejtőn áll, ahonnan rá lehet látni Brno egész óvárosára. Lakói 1930-ban költöztek be a házba és mindössze 8 évet éltek itt. Zsidó származásuk miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonukat és soha többé nem tértek vissza Csehországba. A háború alatt a Gestapo, később pedig a cseh állam tulajdonát képezte a ház, mely felépültekor mély döbbenetet keltett a helybeliekben. Messziről egyemeletesnek látszik, valójában három szintes, belsejében a számos különlegesség közül az egyik az a fal, ami attól függően változtatja a színét, hogy milyen szögben éri a napfény. Elegáns és egyedi tervezésű bútorokkal rendezték be a villát, mely minden szempontból jóval megelőzte saját korát.

Cesky Krumlov óvárosa

Cesky Krumlov történelmi központja nem nagy, viszont annál varázslatosabb. Gyönyörű állapotban megőrzött középkori épületei miatt 1992-ben az UNESCO védettnek nyilvánította. Építészeti értékei mellett a város szíve a kulturális és társadalmi életben betöltött szerepe miatt is kiemelt jelentőséget képviselt már a kezdetek óta. Cesky Krumlov történetében a vidék legtehetősebb családja, a Rozmberk család játszott főszerepet. Birtokaik központjának tették meg a várost, melyet ennek megfelelően a többinél jóval nagyobb ütemben kezdtek fejleszteni, mégpedig az olasz reneszánsz hatása alatt. Középkori utcái, kastélya, barokk színháza teszik különlegessé Cesky Krumlovot a cseh gyöngyszemek között.

Holasovice

Elbűvölő – talán ezzel a szóval lehetne leginkább kifejezni Holasovice lényegét. A ma is csupán másfél száz fős település egyik érdekessége, hogy 800 éves fennállása óta ugyanannyi ház áll utcáin. Épületeinek többsége a 19. század parasztbarokk stílusát tükrözi, mely a mezőgazdaságból származó jövedelem növekedése révén gyökeresen átformálta a szürke, középkori falu képét. A díszes kapuk és homlokzatok jellegzetes dél-cseh motívumokat viselnek magukon. A lakóházakat gyönyörűen kiegészítik a szintén történelmi múltra visszatekintő gazdasági épületek, magtárak, istállók. Holasovice 1998-ban került fel az UNESCO Világörökségek listájára és kapott még nagyobb figyelmet a turisták részéről. A falu azonban nem egyenlő egy szabadtéri múzeummal, házainak nagy részét ma is lakják, ezért csak kívülről lehet őket megnézni. A nagyon is élő közösség sikeresen tudta megőrizni hagyományait, köszönhetően annak, hogy viszonylag elzárt helyen, nagyobb utaktól és településektől távolabb fekszik.

Kromeríz kastélya és kertjei

Kromeríz kastélya és kertjei

A 13. században, az olmützi püspökök által alapított város az egyik legszebb települése Csehországnak. Pompás kastélya és gyönyörű állapotban megőrzött kertjei szép példái a barokk építészetnek és kerttervezésnek. A Morva-folyó mentén elterülő városnak a 13. században épült erődjét 1497-ben kezdte átépíttetni az akkori püspök, először késő gótikus, majd reneszánsz stílusban és kialakították körülötte a konyha-, gyümölcsös és virágoskertet is. A harmincéves háború során, a 17. században a kastély súlyos károkat szenvedett, pár évvel később pedig a pestis sújtotta a várost. Kromeríz fellendülése 1664-ben kezdődött, amikor Karel Lichtenstein-Castelcorn került a püspöki székbe. Ő számtalan építési projektbe kezdett, amihez a legtehetségesebb császári mérnököket kérte fel. 1675-re a kastély és a körülötte lévő kertek teljesen újjászülettek. Olyan páratlan szimbiózist alkotnak, ami Európában ritkaságszámba megy. Az UNESCO 1998-ban vette fel a Világörökségek közé Kromeríz kastélyát és kertjeit.

Kutná Horá városközpontja, valamint a Szent Borbála és a Miasszonyunk katedrális

Kutná Horá gazdag ezüstbányáinak köszönhetően indult meg a fejlődés útján. A 14. században kapott királyi városi rangot, ennek a felemelkedésnek ma is számos, kézzel fogható jele látható. ekkor emelték legszebb épületeit, a késő gótikus időszak gyöngyszemét, a bányászok védőszentjéről elnevezett Szent Borbála katedrálist, valamint a Sedlec városrészben található Miasszonyunk katedrálist, melyet a 18. században formálták át a barokk ízlésnek megfelelően. A két templom és Kutná Horá óvárosa olyan remekművek, melyek nemcsak Csehországon belül, de európai szinte is kiemelkedők. Együttesen 1995 óta tartoznak az UNESCO Világörökségek közé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here