Amikor jelentős találmányokra és feltalálóikra gondolunk, először olyan nevek jutnak eszünkbe, mint Thomas Edison vagy a Wright fivérek. A női feltalálókról jóval kevesebbet tudunk, de ez nem jelenti azt, hogy ők kevésbé volnának fontosak. A nőknek sokszor meg kellett küzdeniük a szabadalmaztatásért és a megérdemelt elismerésért. Például Margaret E. Knightnak bírósági úton kellett bizonyítania, hogy a papírzacskó gyártására szolgáló gép az ő találmánya, mert ellopták tőle.
A következő fantasztikus nők találmányait ma is használjuk.

1. Hívásazonosító, hívásvárakoztatás – Dr. Shirley Ann Jackson

Dr. Shirley Ann Jackson elméleti fizikus volt és az első afroamerikai nő, aki Ph.D. fokozatot szerzett a Massachusettsi Műszaki Egyetemen. A ‘70-es években végzett kutatásainak köszönhetjük a hívásazonosítót és a hívásvárakoztatást. Áttörő kutatásai segítették olyan dolgok feltalálását, mint a hordozható fax, az optikai kábel és a napelem.

2. Mosogatógép – Josephine Cochrane

Szeretett volna egy olyan készüléket, ami gyorsabban mosogatja el a piszkos edényeket, mint az ő alkalmazottai, és kevesebbet is tör össze. Elhatározta, hogy majd ő feltalál egy ilyet. 1917-ben szabadalmaztatta a találmányát, ezután megnyitotta saját gyárát is.

3. Kevlár – Stephanie Kwolek

Vegyész volt, aki 1965-ben fedezte fel az acélnál 5-ször erősebb, ugyanakkor jóval könnyebb anyagot, a kevlárt. Ezt a találmányt széles körben alkalmazzák, például golyóálló mellényeknél, páncélzatoknál, háztartási kesztyűknél, de a kevlár megtalálható a mobiltelefonokban, a repülőgépekben és a függőhidakban is.

4. A modern melltartó – Caresse Crosby (született Mary Phelps Jacob)

1910-ben, mikor Mary Phelps Jacob 19 éves volt, egyik nap egy bálra készülődött. Ahogy szokta, felvette a fűzőjét, de ezúttal az kilógott a ruhája alól. Mary megkérte a szobalányt, hogy hozzon neki 2 zsebkendőt és egy szalagot, ezzel megalkották az első egyszerű melltartót. Találmányát 1914-ben szabadalmaztatta.

5. Hajsütővas – Theora Stephens

Theora Stephens egy afroamerikai fodrász volt, aki 1980-ban találta fel a korábbinál jóval hatékonyabb és egyszerűbben használható hajsütővasat.

6. Tűzlépcső – Anna Connelly

Nem tudunk sokat az életéről, de azt tudjuk, hogy találmánya, a tűzlépcső a modern vészkijáratok előfutára volt. Anna 1887-ben szabadalmaztatta találmányát, ami ma is létfontosságú biztonsági eszköz minden nagyvárosban.

7. Autófűtés – Margaret A. Wilcox

Az első autófűtést Margaret A. Wilcox találta fel 1893-ban. Találmánya szolgált alapként a mai modern autófűtés megalkotásához, amire a hideg napokon mindig számíthatunk.

8. Mentőcsónak – Maria Beasley

Olyan mentőcsónakot talált fel, ami a korábbinál jóval biztonságosabb és hatékonyabb. 1882-ben szabadalmaztatta találmányát, majd később egy hordógyártást megkönnyítő gépet is sikerült szabadalom alá helyeztetnie.

9. Számítógépes algoritmus – Ada Lovelace

Lord Byron lánya, Ada King-Noel briliáns matematikus volt. Lovelace grófnő és Charles Babbage közösen dolgoztak a Londoni Egyetemen egy analitikus gépen. Ő fejlesztette ki azt a módszert, melynek segítségével matematikai algoritmusokkal lehetett programozni a gépet. Más szóval ő találta fel a legelső számítógépes programot.

10. Vezeték nélküli átvitel – Hedy Lamarr

Egyszerre volt híres amerikai színésznő és feltaláló. A II. világháború alatt ő és George Antheil feltalálták az első rádióvezérlésű rendszert, hogy megakadályozzák, hogy a torpedókat letérítsék a pályájukról. Technikai nehézségek miatt a találmányt 1962-ig nem alkalmazták. Hedy Lamarr vezeték nélküli átviteli rendszere hozzájárult a Bluetooth és a Wi-Fi feltalálásához is.

11. Központi fűtés – Alice Parker

Ő találta fel a gázzal működő központi fűtést 1919-ben. Bár ennek konkrét megépítése sohasem történt meg, a találmány áttörés volt a modern központi fűtési rendszerek felé.

12. Scotchgard folttaszító – Patsy Sherman

Amerikai vegyész és a Scotchgard társfeltalálója volt. Miközben a 3M vállalatnál dolgozott, véletlenül ráöntött egy fluorokémiai gumikeveréket az asszisztense cipőjére. A folt nem változtatta meg a cipő színét, de taszította a vizet, az olajat stb. Ez a véletlen baleset vezetett a ma Scotchgardként ismert folttaszító feltalálásához.

13. Ablaktörlő – Mary Anderson

Amikor Mary Anderson 1903-ban New Yorkban járt, felfigyelt arra, hogy a sofőrnek ki kellett szállni az autóból, hogy a kezével söpörje le a havat az autó szélvédőjéről. Ez a sofőrnek és az utasnak is kényelmetlenséget okozott, és veszélyes is volt. Mary Anderson erre akart megoldást találni, így 1903-ban feltalálta az ablaktörlőt. Sajnos az autógyártók nem hittek a találmányában, ezért sosem származott haszna belőle.

14. Számítógépes szoftver – Grace Hopper

Amerikai tudós volt és az amerikai haditengerészet ellentengernagya. Ő találta fel azt a fordítóprogramot, ami az írott szöveget lefordította számítógépes nyelvre. Ő alkalmazta először a “bug” és a “debugging” kifejezéseket az informatikában. 1959-ben részt vett az egyik legelső modern programozási nyelv, a COBOL kifejlesztésében.

15. Űrállomás akkumulátorai – Olga D. Gonzales-Sanabria

A Puerto Ricó-i tudós és feltaláló az 1980-as években fejlesztette ki azt a technológiát, amely segítette a hosszú élettartamú nikkel-hidrogén akkumulátorok megalkotását. Ezek az akkumulátorok biztosítják a Nemzetközi Űrállomás működését.

16. Papírzacskó – Margaret Knight

1867-ben Margaret Knight egy papírzacskó gyárban dolgozott, ahol a nők kézzel ragasztgatták a boríték formájú papírtasakokat, melyeknek alja lapos volt. Ez igen körülményes és időigényes feladat volt, ezért Margaret elhatározta, hogy feltalál egy gépet erre a célra. Találmányát 1879-ben szabadalmaztatta.

17. Monopoly – Elizabeth Magie

A közkedvelt társasjáték szabályait találta fel. Játékos módon akarta megmutatni a kapitalizmus problémáit. A játék eredeti neve a Földesúr játéka volt, ezt 1924-ben szabadalmaztatta. A mai formájában ismert Monopolyt 1935-ben mutatták be a közönségnek a Parker fivérek, akik megvásárolták a jogokat Elizabeth-től.

18. Eldobható pelenka – Marion Donovan

1946-ban Marion Donovan zuhanyfüggönyből készített vízhatlan borítást a pelenkára. Találmányát 1949-ben szabadalmaztatta, később pedig eladta a jogokat a Keko vállalatnak 1 millió dollárért.

19. Folyékony hibajavító – Bette Nesmith Graham

Titkárnő volt, aki gyakran használt fehér festéket, mikor a hivatalos papírokon valamit elrontott. Éveken át tökéletesítette a saját formuláját, míg 1958-ban végre szabadalmaztatta a folyékony hibajavítót. 1979-ben eladta találmányát a Gillette vállalatnak 47,5 millió dollárért.

20. Körfűrész – Tabitha Babbitt

Szövőnő volt és ő volt az első, aki rájött, hogy mennyivel hatékonyabb a körfűrész a hagyományos fűrészhez képest, aminek működtetéséhez 2 emberre volt szükség. 1813-ban készítette el a prototípust.

21. Napenergia által fűtött házak – Dr. Telkes Mária

Fizikus volt, aki a napenergiát felhasználó technológiákon dolgozott. 1947-ben feltalálta a termoelektromos generátort a doveri napház fűtéséhez, melyet Eleanor Raymond építésszel együtt tervezett. A doveri napház 3 télen át működött, mielőtt a rendszer meghibásodott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here