Kerry-út - Kerry megye

Nincs is jobb, mint kimenni a szabadba és bejárni gyönyörű vidékeket. Ha ez a tervünk, Írországnál nem sok jobb úti célt találunk magunknak Európában, sőt, az egész világon sem. Az ír tájakon a természeti szépségek ölelésében a történelem is feltárul előttünk. Legendák, mítoszok lengik be az ősi útvonalakat, tele érdekes látnivalókkal. Legyen szó akár egy rövid sétáról a tengerparton, egy kalandos barangolásról zöld, buja völgyek között vagy hosszabb túrákról, melyeknek során meghódítjuk a hegyvonulatokat, Írország óriási választékot kínál túraútvonalak tekintetében. Indulhatunk egy napra, öt napra vagy akár két hétre is, az alábbi útvonalak bejárása a legszebb utazási élményeink közé fog bekerülni.

Kerry-út – Kerry megye

Írország egyik legnépszerűbb túraútvonala, melyet gyakran neveznek történelmi útnak is, mivel az ösvény régi kocsi- és gyalogutak nyomán halad végig. A nemzeti túraútvonalak közé tartozó Kerry-út 215 km hosszú, Killarney-ből indul és ez a végpontja is, de tetszőlegesen lehet csatlakozni az út bármely állomásán. A Kerry-út az Iveragh-félszigeten megy körbe, teljesítése nagyjából 7-10 napot vesz igénybe. Szálláslehetőség kempingekben, nagyobb városokban és kisebb falvakban is található. Útközben érdemes megfigyelni a növényvilágot, sok szubtrópusi faj megél a vidéken, nem ritka látvány az óriásira megnövő páfrány, a sárga írisz vagy a rododendron bokor.

Beara-út – Galway megye

Beara-út - Galway megye

A Kerry-út szomszédja, egészen az ókortól kezdve sűrűn találhatók történelmi emlékek azokon a vidékeken, melyeket átszel. A 48 km hosszú félsziget távoli, érintetlen tájakat tartogat, hegyek és tavak varázslatos világával. A 206 km hosszú út hegyeket, mocsarakat és tengerparti tájakat foglal magában, útközben több ősi sírkövet is láthatunk, melyek jelzik, hogy a vidék egykor népes volt. Ma az itteni falvak főként halászatból és mezőgazdaságból élnek. Hogy a halászat visszaszorulása miatt egyre csökkenő bevételüket ellensúlyozzák, 1990-ben hozták létre a Beara-utat, ami sok turistát csábít a régióba. Bár szálláslehetőségből nincs hiány, mivel a falvak itt gyakran egymástól távol esnek, nem árt némi előre tervezés.

Connemara-út

Ez egy rövidtávú túraútvonal, csupán 79 km hosszú. A vidéket, melyen áthalad, Írország legszebb és legnyugodtabb szegletének tartják. Az útvonal 8 nap alatt teljesíthető, amiből 6 napot a feszített tempójú túrázás tesz ki. A mocsárvidékektől kezdődően érinti a Maum Turk-hegységet, melynek tetejéről a legenda szerint Szent Patrik megáldotta Galway-t és Connemarat. A Lough Inagh-völgybe leereszkedve a Killary kikötő mentén visz az út, ami Íország egyetlen fjordjaként csodálatos látványt nyújt. Az útvonal része a Croagh Patrick, Írország szent hegye is, mely után a Clew-öböl és végül, utolsó állomásként Westport városa következik. Ennek az útvonalnak érdemes a legszárazabb évszakban nekivágni, mivel az átlagos évi csapadékmennyiség a területen 1700 mm.

Dingle-út

Ez az útvonal azoknak nem ajánlott, akik nincsenek tökéletes fizikai állapotban. 180 km hosszú és egyike volt az első országos túraútvonalaknak. Legdrámaibb része az 500 m-es lejtő a Brandon-hegységnél, Ballydavid és An Clochán között. A Dingle-félsziget tele van a korai keresztény időszakból fennmaradt emlékekkel, láthatók itt a jellegzetes méhkas alakú szerzetesi kunyhók, megalitikus síremlékek, keresztek. Az útvonal legszebb részei a fehér, homokos partok, melyek mögött a Golf-áramlatnak köszönhetően buja növényzet zöldell.

Wicklow-út

Wicklow-út

A Wicklow-hegységen át Dublin külvárosáig 133 km hosszan fut a turistaút. Írország egyik legismertebb útvonala ez, melyet 1980-ban alapítottak. Festői tájakat, távoli, kietlen vidékeket kapcsol össze, miközben hegyek, tavak, meredek oldalú, glaciális völgyek, gyors folyású hegyi patakok mentén halad. Helyenként a britek által a 19. században épített út nyomát követi. A Glendalough-völgyben korai keresztény települések romjait lehet látni. Mielőtt útnak indulnánk, nem árt tesztelni állóképességünket, mivel a Wicklow-út teljesítése nem kis feladat. Wicklow “Írország kertje”, zöld völgyei, buja kertjei és látványos hegyei nem fognak csalódást okozni.

Slieve Bloom-út

A Slieve Bloom-hegység egy elszigetelt területen fekszik, körülötte egy kiterjedt alfölddel, ami azt jelenti, hogy a hegység csúcsáról, ami egyben Írország legmagasabb pontja, mérföldeken át be lehet látni a teljesen sík vidéket. Az útvonal közel 60 km hosszú kört alkot, ez nagyjából 4 nap alatt teljesíthető. Magas gerinceken, szép völgyeken, zúgó patakok mellett, erdőkön és mocsarakon halad keresztül. Kinnity kivételével az úton nincs szálláslehetőség, de a közelben több település is található, ahol ki lehet bérelni egy szabad szobát. A Slieve Bloom-út során 1275 m-es szintkülönbséget kell leküzdeni a túrázóknak, de jelentős emelkedőket nem tartogat az ösvény.

Bray Head-hurok

Akik gyerekekkel szeretnének túrázni Írországban, ezen az útvonalon megtehetik. Csupán 7 km hosszú, gyakorlatilag egy kellemes sétának felel meg, 2-3 óra alatt be lehet járni. Kerry megyében, a Valentia-sziget déli részén halad az útvonal. Legmagasabb pontján áll a Bray-torony, az elhagyott, kétemeletes építmény, amit az angol csapatok emeltek 1815-ben, a napóleoni háborúk idején és jeladóként használták. A 16. századi ír tornyok mintájára épült fel, még a II. világháború idején is betöltötte eredeti funkcióját. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Skellig-szigetekre. Félúton felfelé a toronyhoz sok turista szem elől téveszti azokat a köveket, melyekre a korai keresztények véstek különböző geometriai alakzatokat.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here