VallettaSzicíliától délre, a Földközi-tenger mélykék vízével körbevéve, a Máltai-szigetek önmagukban is lenyűgözőek. A szigetek hihetetlen történelemmel büszkélkedhetnek, aminek bizonyítékául szolgálhatnak a régi épületek romjai. Mivel egy Tunéziához közeli országról beszélünk, jól látható az észak-afrikai hatás. A máltai nyelv az arab és olasz nyelvek keveredéséből származik. A tűző napsütésben Málta pálmafákkal teli táját festői, dombtetőkre épült városok, békés kikötők és régi halászfalvak tarkítják. Az ország rettentő büszke a legendás máltai lovagokra, akik legyőzték a törököket és elindították a keresztes hadjáratot.

Málta fővárosa, Valletta az ideális kiindulópont a sziget felfedezéséhez. A szigeten igazán hatékony buszrendszert alakítottak ki, melynek központja Valletta. A kikötő mentén, Silema városában ugyan kevesebb a kulturális program, de rengeteg szórakozási lehetőség várja például az iskolai szünetekben a diákokat. Gozo a legjobb választás egy tengerparti pihenéshez, búvárkodáshoz és egy kellemes túrázáshoz a gyönyörű természetben. Málta időjárása tavasszal és ősszel tökéletes. A forró nyári hónapokban pedig a falvak megtelnek élettel a vallási fesztiváloknak és a szabadtéri koncerteknek köszönhetően.

1. Valletta: Málta elegáns fővárosa

Ez stratégiailag fontos tengeri kikötő, az erődített város a Máltai Köztársaság elegáns fővárosa. Valletta egész városa a Máltai Lovagrend nagyságát bizonyítja. Ezek a fenséges lovagok európai nemesek voltak, akiknek a spanyol király adta át a Máltai-szigeteket 1530-ban. A lovagok olyan az európai fővárosokkal egyenrangú fővárost hoztak létre, ami méltó a főúri életükhöz. Valletta szabályos hálózati rendszerének tervezete és rendezett közterei jól megmutatják a lovagok 16. századi, logikus várostervezését. A két kikötő, a Nagy kikötő és a Marsamxett kikötő közé épült városban a turisták könnyedén elnavigálhatnak.
A vallettai túrát a legjobb ha a Szent János társkatedrálisnál kezdjük. A 16. századi templomot több ország különböző Lovagrendjei építették, mint például Franciaország, Spanyolország és Olaszország. A látogatókat meglepetésként éri a lenyűgöző belső tér a díszes, aranyozott dekorációval. A következő állomás mindenképp a hatalmas Nagymester Palota legyen, ami egykor a máltai lovagok rezidenciája volt. A palotában pompás festmények mesélik el a lovagok katonai győzelmeit. A palotában található Grand Armory bemutatja a páncélzatot, ami a lovagokat védte a csatákban. A Felső Barakka Kerteket feltétlenül látnia kell minden idelátogatónak. A román stílusú boltíveivel elvarázsol mindenkit, a hihetetlen kilátásról nem is beszélve! Ha az ideje engedi, egy másik jó program lehet a Régészeti Múzeum, amit szintén abszolút megéri megnézni. Vannak olyan Máltáról származó régészeti leletek is, amik 5000 évvel ezelőttről származnak.

2. Gozo idillikus szigete

Azúr ablak

Gozo a legidillikusabb úti cél a Máltai-szigetek közül. A régies, pásztori tájával, csendes városaival és tiszta strandjaival ez a kis sziget a tökéletes hely egy pihentető vakációhoz, miközben a lenyűgöző kulturális látnivalókat is felfedezhetjük. Annyi látványosság várja a turistákat, hogy több nap vagy akár egy egész hét is kevés lenne megnézni mindet. Gozo ugyan nem annyira fejlett mint Málta, de ezen a szigeten is van egy erődített, középkori város, Victoria, egy nyüzsgő tengerparti üdülőhely, Marsalforn és a Máltai-szigetek legfontosabb régészeti helye, a Ggantija templomromjai, ami egészen a Kr.e. 3500-as évekig nyúlik vissza. Gozo a híres Azúr ablak miatt is nevezetes, a feltűnő tengerparti képződmény a szépségével lenyűgözött minden látogatót, ugyanis 2017 március 8-án a természetes erózió és a viharos tenger hatására végül összeomlott.
A sziget nagy része dimbes-dombos, apró falvakkal borítva, a domboldalak pedig egyenesen levezetnek a védett strandokhoz és régi halászfalvakhoz. Az egyik legjobb strand a Ramla-öböl. A strandot finom homok borítja, nyugodt vizének köszönhetően pedig abszolút biztonságban érezhetjük magunkat úszás közben is. Régi falvak bújnak meg a dombtetőkön, és grandiózus barokk templomok vannak még a legkisebb városokban is. Gozo szigetére a Máltáról, Cirkewwa városából induló komppal juthatunk el.

3. Középkori város a dombtetőn: Mdina

Mdina

Mdina-ba érkezve egy igazi mesebeli városba csöppenünk. Az egész bűbájos, középkori várost átitatja a történelem. A turistáknak muszáj átlépniük a drámai Főkapun, hogy belépjenek a városba, s ez azt a benyomást kelti, mintha visszamennénk az időben. A hatalmas, ősi erődfalak egy igazán gyönyörű világot rejtenek, ahol autómentes sétányok és csodás, régi homokkőépületek vannak. A város legfontosabb helye a Szent Pál katedrálisa, egy fényűző, barokk épület, melyet a máltai építész, Lorenzo Gafa tervezett. A bőségesen díszített szentély jellegzetességei a lenyűgöző kupola, a márvány oszlopok, az aranyozott részletek és a hihetetlen mennyezeti festmények. A katedrális büszkélkedhet egy 12. századi Szűz Mária szentképpel és a híres máltai festő, Mattia Preti felújított művészeti alkotásaival is.
Ahhoz, hogy átérezzük Mdina egykori dicsőségét, a grandiózus történelmi palotákat mindenképp meg kell tekintenünk. A Bástya térhez közel, a Villegaignon Street-en van a Palazzo Santa Sofia, ami Mdina legjobban megőrzött, középkori épülete. A Palazzo Villhena egy lenyűgöző emlékmű, ami Málta kiváló Természettudományi Múzeumának is otthont ad. A múzeumban kiemelkedő geológiai kiállítási gyűjteményt csodálhatunk meg, csak úgy mint őskori leleteket, rovarokat és állatokat. A Palazzo Falson egy másik kihagyhatatlan látnivaló Mdina városában. A 13. századi palota egykor egy máltai nemesi családhoz tartozott. A ma már múzeumként üzemelő palota megmaradt eredeti stílusában és kiváló művészeti és antik gyűjteményeket csodálhatnak meg az idelátogatók.

4. Rabat történelmi látnivalói

Szent Pál plébániatemplom

Mdina erődfalain kívül, a szomszédságában fekszik Rabat városa. A turisták egy napba sűríthetik mindkét város felfedezését. Mdina-t és Rabat-ot néha egy egységes városnak tartják. A máltai „Rabat” szó külvárost jelent. Rabat nem annyira turista barát, mint Mdina, inkább egy valódi dolgozó város, de itt is találunk csodás történelmi látnivalókat. A város egyik elrejtett gyöngyszeme a Casa Bernard, egy hatalmas, 16. századi palota, ami egykor egy francia származású, máltai nemes család birtokában állt.
A Roman Villát abszolút megéri meglátogatni, főleg ha valaki a klasszikus kor iránt érdeklődik. Elképesztő, a Kr.e. 1. századból származó római mozaikokat is megcsodálhatjuk a Domus Romana-ként is ismert régészeti helyen. A nyugat mediterrán térségben talált mozaikok közül ez az egyik legrégebbi gyűjtemény, ami megmutatja a magasan képzett művészek hihetetlen mesteri munkáját. Egy másik kötelező látnivaló a Szent Pál plébániatemplom. A 17. századi barokk templomot annak a barlangnak az oldalába építették, ahol Kr.u. 60-ban, Szent Pál a hajótörése után megbújt. A plébániatemplom közvetlen közelében található a Wignacourt Múzeum, ahol pun-római leleteket csodálhatunk meg.

5. Hal Saflieni Hypogeum Málta szigetén: egy neolitikus kultusz hely

Hal Saflieni Hypogeum

A látogatók itt beleáshatják magukat a csábító, történelem előtti időkbe. Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő neolitikus kultusz helyet 1902-ben fedezték fel. A Hal Saflieni Hypogeum egy föld alatti sírtemplom, egy katakomba komplexum, melyeket sziklákból faragtak ki, csak úgy, mint a kőszerszámokat. Az összekapcsolt kamrákhoz átjárók és lépcsők is tartoznak három szinten. A föld alatti labirintusban az ősemberek vallási temetéseket és jóslásokat végeztek. A legmélyebb szinten található a „Szentek Szentjeként” ismert szoba. A terület leginkább azért nevezetes, mert néhány része egészen a Kr.e. 4000-es évekig nyúlik vissza. A gyönyörű faragások és vörös okker színű festmények csodás állapotban maradtak fent. A fedett helyiségeket, Hal Saflieni Hypogeum épületét a kor építészetének a tükrének tartják. A hely legérdekesebb aspektusa, hogy egy olyan ősi kulturális hagyományt mutat be, ami már nem létezik és ami rejtély maradt a régészek és tudósok számára.
A terület nyitva áll a nyilvánosság előtt, de csak előre megbeszélt idegenvezetéssel, és óránként csak 10 látogatót fogad. Néhány leletet, amelyeket a Hal Saflieni Hypogeum sírtemplomban találtak, ma már a Nemzeti Régészeti Múzeumban tekinthetünk meg Valletta városában, mint például a madarak kőfiguráit, és az Alvó Hölgyet, ami egy kanapén fekvő nőt ábrázoló őskori szobor.

6. Őskori Tarxien templomok Máltán

Tarxien templomok

A Tarxien templomok a legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött őskori kultusz helyek Máltán, melyek négy megalitikus épületből állnak. Az 5400 négyzetméteres területet 1914-ben tárták fel. A templomok bemutatják Málta rejtélyes őskori kultúráját a Kr.e. 3600 és 2500 közötti úgy nevezett „Templom időszakot”. Az itt talált kőből készült domborművek és szobrok kiváló másolatait tekinthetjük meg a helyszínen, míg az eredetieket a Valletta városában található Nemzeti Régészeti Múzeumban állították ki.
A négy határos templom kőfalait meglepően bonyolult spirális mintákkal és állat figurákkal díszítették, amelyek más máltai kultusz helyeken is megtalálhatóak. A legdíszítettebb a Déli Templom, amelyikben a legnagyobb műgyűjtemény található. Fő dekor elemei a spirális dizájn és az állatos domborművek, kecskék, disznók, bikák és egy kos. A Déli Templomban a régészek megdöbbentek mikor egy egyedülálló szobor maradványait találták, ami egy termékenységi istennőt ábrázol erős lábakkal, kicsi, csinos lábfejekkel és rakott szoknyával. A Keleti Templom erős, szépen vágott lemezekből készült, felismerhető orákulum lyukakkal. A technikailag fejlett, íves tetőszerkezetű Középső Templom egy hat szentélyes tervezetre épült. A Tarxien Templomok régészeti területe egy könnyed sétányira van a Hal Saflieni Hypogeum-tól. A két helyet akár ugyanazon a napon fel is fedezhetjük.

7. Kék Lagúna, Comino-sziget: a természet tökéletes medencéje

Kék Lagúna

Egy csodás természeti hely, a Kék Lagúna mindenkit megbabonáz a kristálytiszta, türkizkék vizével. Ez a hatalmas lagúna egy óriási medence benyomását kelti, mivel a víz hihetetlenül nyugodt, a sekély végében pedig a gyermekek is teljes biztonságban pancsolhatnak. Hihetetlenül csodás hely ez az úszáshoz vagy a vízen lebegő matracokon heverészéshez. A lagúna körbe van kerítve a hajóktól. A lagúnának van egy saját kis strandja is napernyőkkel és bérelhető székekkel. Főszezonban a strand gyakran teljesen tele van reggel fél 11-től, így a legjobb, ha korábban érkezünk. A másik lehetőség, hogy a perzselő, forró domboldali sziklákon napozunk. A turisták számolhatnak vele, hogy a lagúna köré frissítő standokat állítanak.
Az úszok élvezhetik a lagúna tökéletes hőmérsékletű, kristálytiszta vizét, ami ugyanolyan hosszú, mint az olimpiai medencék. Az igazán jó úszók átúszhatnak egészen a barlanghoz és a másik oldalon található kis strandhoz. A lagúna délután 4 után kevésbé zsúfolt, bár a komp, ami visszavisz bennünket Máltára csak kb. 6-ig jár. De ha valakinek nagyon megtetszett a hely, maradhat a Comino Hotelban, ami a sziget egyetlen hotelje, és így élvezheti a Kék Lagúnát, amikor szinte nincs ott senki. Comino-sziget vonzza a búvárokat és a szörfözőket. A Kék Lagúnához a Gozo szigetéről, Mgarr-ból induló komppal juthatunk el.

8. Málta Kék Barlangja

Kék Barlang

A Kék-Barlangot egy a Földközi-tenger felett magasodó sziklafal kanyargós útjain át közelíthetjük meg. A mitológia szerint a Kék-Barlang volt a szirének otthona, akik szépségükkel kaptál el a hajósokat. Ma a tengerparti táj és a mészkő barlangok színtiszta nyugalmat sugároznak. A víz gyönyörű kék színben pompázik a napsütésben.
A turisták részt vehetnek egy idegenvezetős hajótúrán a gyönyörűen festett, hagyományos, úgy nevezett „luzzu” halászhajókban. Ha a víz nyugodt, akkor a hajók 20-30 percenként indulnak. Egy ilyen sétahajózás alkalmával a turisták hat barlang mellett haladnak el, beleértve a Kék-Barlangot is, a 30 méter magas, mély vizű barlangot. A legjobb, ha korán próbáljuk meg megcsodálni a barlangot, délután 2 előtt, amikor a nap a legjobban megvilágítja a vizet.
A Wied iz-Zurrieq nevű faluban több szuvenír bolt, fagylaltosok, kávézók és szikla menti éttermek, gyönyörű kilátással várják a turistákat. A Kék Barlang a búvárok körében is népszerű úti cél a bőséges, gyönyörű tengeri életnek köszönhetően.

9. Lélegzetelállító kilátás a Dingli sziklákról

Dingli sziklák

Akik szeretik a lenyűgöző tengerparti kilátást, mindenképp el kell látogatniuk a Dingli sziklákhoz, ami a Kék-Barlangtól csupán egy rövid autóútra van, de akár egy buszra is felszállhatunk. A függőleges, 250 méter magas Dingli sziklák drámaian omolnak le a Földközi-tengerbe. A lejtős domboldal termékeny talaját kis gazdaságok használják. A Dingli sziklák tetején olyan kilátóhely van, ahonnan lélegzetelállító tengerparti panoráma tárul elénk. Egy rövid sétaútvonalon kívül semmi más nincs a Dingli szikláknál, kivéve egy apró, dombteteji kápolna, amit Szent Mária Magdolna tiszteletére építettek, de még ez sincs nyitva a nyilvánosság számára. Mindenképp tartsa szem előtt, hogy nincs mosdó és kávézó sem a közvetlen közelben. Néha egy szuvenír és frissítő stand várja a turistákat. Nincsen látható buszmegálló sem, jobban járunk, ha a buszsofőrt megkérdezzük, hogy hol is kell leszállnunk, ráadásul elég ritkán is jár, de a hihetetlen látvány miatt megér egy kis „szenvedést”.

10. Golden Bay Beach

Golden Bay Beach

A hegyekkel és lejtős dombokkal körbezárt Golden Bay Málta északnyugati részén, a homokos partjával a sziget egyik legszebb strandja. A strandra eljuthatunk autóval vagy busszal is, a buszmegálló csupán egy öt perces sétára van a strandtól. Málta többi strandjával ellentétben, a Golden Bay Beach messze van az utcai forgalomtól, így itt igazán élvezhetjük a nyugodt, pihentető, tengerparti nyaralásunkat. A puha, aranyhomokos strand egy rettentő széles partvonalon húzódik végig. A tiszta víz elég nyugodt ahhoz, hogy bátran úszhassunk benne. Rengeteg idelátogató tölti itt napozással az idejét, miközben hallgatják a hullámok nyugtató hangját. Bérelhetünk székeket és napozóágyakat, a strand pedig jól felszerelt, találunk itt nyilvános wc-t és öltözőket is. A tökéletes part menti pihenéshez pedig a kávézók és teraszos éttermek is hozzájárulnak, ahonnan csodás látványt nyújt a hullámzó tenger.

11. Ghajn Tuffieha öböl és Gnejna öböl strandjai

Ghajn Tuffieha öböl

Azoknak a kirándulóknak, akik autóval fedezik fel a környéket, mindenképp megéri elkocsikázni a Golden Bay strandjától két kilométerre található, sértetlen Ghajn Tuffieha öbölhöz. A sziklákkal és lejtős domboldalakkal körülvett strandra egy 200 fokos lépcsőn keresztül juthatunk le. Olyan ez az egész hely, mintha el lenne különítve a természetben, a napernyőkön, székeken, nyilvános wc-ken és báron kívül semmi nincs, ami egy kicsit is megrontaná a gyönyörű öblöt. Málta egyik legjobb strandjának tartják, nem hiába kedvelik a helyiek, akik egy kis csendes, nyugodt környezetre vágynak. A víz abszolút biztonságos, így bátran úszhatunk benne, kivéve, ha a piros zászlót felhúzzák, amivel az erős áramlatokat jelzik.
Ghajn Tuffieha öböltől tovább haladva, hét kilométerrel messzebb találjuk a meredek mészkő sziklákkal körülvett Gnejna öblöt. A narancssárga homokos, gyönyörű strandhoz meredek lépcsőkön át vezet az út. A strand népszerű az úszók és könnyűbúvárok körében. Vízi sízésre és kenu bérlésre is van lehetőség, ezen kívül nyilvános wc-k és ételeket áruló standok is a turisták kényelmét szolgálják.
A Ghajn Tuffieha öböl és a Gnejna öböl között fekszik egy kis vidéki falu, Mgarr. A szabadtéri programokat kedvelők imádni fogják a látványos, Mgarr-ból induló túraútvonalakat végig a gyönyörű vidéki tájakon át a Gnejna öböl partjáig. A közelben felfedezhetjük még a római fürdők romjait is.

12. A bájos tengerparti Mellieha

Mellieha

Északnyugat Málta látványos vidékein található Mellieha, a sziget legnépszerűbb tengerparti úti célja a máltai családok körében. A strand egy forgalmas út mellett fekszik, ami egy kicsit csökkent a természetes szépségéből. A legtöbb idelátogató azért kedveli Mellieha-t, mert itt van a Máltai-szigetek legnagyobb homokos strandja a maga 1.5 kilométeres finom, fehér homokos partjával. A Mellieha öböl vize annyira sekély, hogy a parttól egész messze is még a saját lábunkon állhatunk a tengerben. A kisgyermekes családok is szeretik a strandot a nyugodt vizének köszönhetően, s mivel nincsenek víz alatti áramlások sem, a gyerekek nyugodtan úszkálhatnak és pancsolhatnak a vízben. A gyerekek a Popeye falut is imádni fogják.
Európa kiváló úti céljaként ismert Mellieha, a festői szépségű falu egy sziklás domb tetején, a pásztori vidék, a szőlővel borított dombok, és az apró farmok felett magasodik. Ugyan a falut 1436-ban alapították, a legtöbb része igen modern a rengeteg, turistákat váró hotelével. A Győzedelmes Miasszonyunk plébániatemploma egy gyönyörű, 19. századi, barokk stílusú épület a falu legmagasabb pontján. A templom büszkélkedhet a Győzedelmes Miasszonyunk szentképével, melyet az egész falun keresztül visznek minden év augusztus 30. napján, a Mellieha Falu Ünnepén. Ilyenkor hagyományos, menetelő zenekarok műsorával és tűzijátékkal ünnepel az egész falu. A térre vezető lépcsőkkel szemben található egy misztikus barlang-szentély, melyet Szűz Máriának szenteltek. A barlangon keresztül végigfolyó, földalatti forrásról úgy gondolják, hogy csodálatos gyógyítóerővel bír.

13. Hagar Qim: egy újkőkorszaki, megalitikus templomegyüttes

Ħaġar Qim

Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő őskori Hagar Qim Málta déli partján, egy sziklás fennsíkon méltóságteljesen néz le a Földközi-tengerre és Filfla-szigetére. A Kr.e. 3600-3200 közötti időkből származó, őskori helyet egy földhalom borította egészen felfedezéséig, 1839-ig.
A Hagar Qim egykori építői a három kamrát nem szimmetrikusan rendezték el. Ehelyett a kamrák és a szentélyek ugyan össze vannak kötve egymással de nem egy egységes terv szerint. Mind a három kamra egyedi istentiszteleti helyként funkcionált. Innen származik a híres Máltai Vénusz szobor is, amit a Valletta városában található Régészeti Múzeum őriz. A legnagyobb megalit több mint hét méter hosszú, a súlya pedig körülbelül 20 tonna. A helyszínen talált, bowling golyó méretű köveket arra használták, hogy ezeket a hatalmas megalitokat a helyükre szállítsák.

14. Mnajdra templomok Málta bronzkorából

Mnajdra templomok

Mnajdra megalitikus templomromjai osztozkodik az UNESCO Világörökségi Listáján az 500 méterre található Hagar Qim templomegyüttessel. Ez a régészeti lelőhely Málta déli partján, egy elszigetelt, kissé barátságtalan részen fekszik, ahonnan lenyűgöző a kilátás a tengerre. A terület három épületből áll közös előkerttel, és régebben lehetséges, hogy egy nagyobb komplexum részei voltak. A Déli Templom a legrégebbi épült, egészen a Kr.e. 3600-3200-as évekig nyúlik vissza. A másik két templom Kr.e. 3150 és 2200 között épült.
A Mnajdra templomok legfeltűnőbb érdekessége a Déli Templomban található Napforduló és Napéjegyenlőség ajtó. A két szentély bal oldalán egy díszített ajtó vezet egy kis szobába.

15. Siggiewi: egy hagyományos, máltai falu

Siggiewi

Ez a hagyományos máltai falu Málta délnyugati részén, Rabat és Marsaxlokk között fekszik. A termékeny völgyek isteni gyümölcseinek köszönhetően az alvó kis falu, Siggiewi valósággal virágzik. A falu központjában található Szent Miklós templom lenyűgözi az idelátogatókat az 1693-ban Lorenzo Gafa által készített barokk homlokzatával. A templomot általában zárva tartják, kivéve a Siggiewi Festa alatt. A Szent Miklós tiszteletére tartott fesztivált június végén, csütörtöktől vasárnapig tartják. A néhány napos ünneplés alatt a templomot színes fényekkel világítják meg, valamint tűzijátékkal és parádéval ünnepel az egész falu. A templom végigvonultatja az értékes relikviáit egy rezesbanda vezetésével. A fesztivál másik kiemelkedő jellemzője az étel. Ilyenkor hagyományos, máltai ételeket árulnak, mint például a datolyával, mandulából és mogyoróból készített nugáttal töltött tésztát.
Májustól októberig Siggiewi ad otthon a Máltai Folklóresteknek, amit a Limestone Heritage Parkban tartanak. Ez a színes esemény Málta kulturális öröksége előtt tiszteleg néptánc előadásokkal, élénk zenével és finom máltai ételekkel. A Limestone Heritage Parkot sokan választják szabadtéri esküvőjük helyszíneként is.
Siggiewi-n kívül is rengeteg érdekes látnivalót megtekinthetünk, ilyen például a körülbelül négy kilométerre található Inkvizítor Nyári Palotája. A Visconti inkvizítor számára épült palota egy szirten áll, így hihetetlen kilátás nyílik a zöldellő völgyekre. Egy másik közeli látnivaló a Szent Leonard plébániatemplom a Hal Kirkop nevű kis faluban, körülbelül hat kilométerre Siggiewi-től. Az 1500-ban épített templomot 1706 és 1779 között építették újjá barokk stílusban, két harangtoronnyal és egy kupolával. A templomot 1782-ben avatták fel Szent Leonard tiszteletére. Bent is megéri szétnézni, ahol megcsodálhatjuk a 17-18. századi alkotásokat, valamint Guze Briffa kortárs festményeit. Egy igazán emlékezetes élményért, augusztus 24-én látogassunk el a faluba, Szent Leonard ünnepén.

16. Zebbug

Zebbug

A falu történelme egészen az 1436-os évekig nyúlik vissza. Emmanuel de Rohan-Polduc nagymester városi rangra emelte, ezután kapta a Città Rohan nevet, és megépíttette a diadalívet a falu bejáratához. A történelmi utcák telis-tele vannak gyönyörű, régi, a 16. században épült házakkal. A főteret az 1599-ben alapított Szent Fülöp plébániatemploma ékesíti. A belső dizájn Cassars-nak köszönhető, aki a Valletta-ban lévő Szent János társkatedrális építésze is volt. Ez a templom, főleg a homlokzata még díszesebb, mint a Szent János társkatedrális. Kívül két torony áll, s ikerkupolák vannak mindkét oldalán, a belseje pedig pazar díszítéssel büszkélkedhet. Zebbug-ban évente ünneplik Szent Fülöpöt egy vallási fesztivál keretében a plébániatemplomnál, június második vasárnapján.

17. Családi nap a Popeye faluban

Popeye falu

A kisgyermekes családok egy egész napot eltölthetnek a hihetetlenül szórakoztató Popeye faluban. A falu eredetileg az 1980-as Popeye című film helyszínéül szolgált, amelyben még Robin Williams is szerepelt, s mára már Málta egyik legjobb turista látnivalójává vált. A filmben egy régies tengerparti falu volt a helyszín 20 faépülettel. Az idelátogatók találkozhatnak a Popeye nevű tengerésszel a kabinjával, a faluban túrázva pedig felkeresheti a postát, a pékséget, a tűzoltóságot és más épületeket. A Popeye faluban más is várja a turistákat, mint például egy remek strand és egy szuvenír bolt. Sőt, még a Télapó játékvárosa is itt van, ahol a manók készítik a játékokat karácsonyra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here