Ceske Budejovice főtere

Dél-Csehország legnagyobb városa, egyben központja is az osztrák határ mentén fekvő Ceske Budejovice. Sokan Európa egyik legfinomabb sörének szülővárosaként ismerik és itt a sörfőzést valóban nagyon, de nagyon komolyan veszik. Ceske Budejovice megőrizte történelmi jellegzetességeit az évszázadok során, ezzel párhuzamosan azonban modern regionális központtá is tudott fejlődni. A Habsburgok által a 17. században, a nagy tűzvész után újjáépített várost elegáns árkádokon, kanyargós utcákon keresztül lehet és egy korsó világhírű sör társaságában érdemes felfedezni.

1265-ben II. Ottokár alapította a települést védelmi céllal. Halála után a fejlődés nem állt meg, a város új urai az eredeti tervek szerint folytatták az építkezést. A 15. században a huszita forradalom söpört végig Dél-Csehországon – kivéve egy települést, Ceske Budejovicét, ami nagyrészt katolikus lakossága révén feltétel nélkül hű maradt a királyhoz. Ez a hűség meghozta jutalmát, a város az ország egyik leggazdagabb és legjelentősebb városa lett, prosperitásának csúcspontját a 16. században érte el. Ahogy a jómód egyre nőtt, a régi gótikus épületek lassacskán reneszánsz külsőt öltöttek az új divat szerint. Ekkor épült az új Városháza és a piac, a város számos új épülettel gazdagodott.

Főtér

Ceske Budejovice II. Ottokárról elnevezett főtere az egyik legnagyobb az országban és Európában. Szerencsétlen kialakítása folytán azonban a nagy, pontosan egy hektáros üres tér körül eltörpülnek a szebbnél szebb épületek, melyek a város apró ékkövei. A téren áll a 18. századi Sámson szökőkút, ami szinte elveszik a hatalmas, macskakövekkel kirakott tér közepén. A főtéren kapott helyet a barokk stílusban 1727-1730. között épült Városháza, ami Martinelli nevét dicséri. A Városháza tetején egy Dietrich által tervezett, életnagyságúnál is nagyobb szobor hirdeti a városi polgár fő erényeit, az igazságosságot, a bölcsességet, a bátorságot és a szorgalmat.

Fekete-torony

Fekete-torony

A Cerná vez a város szinte valamennyi pontjáról látható. A 72 m magas, gótikus és reneszánsz jegyeket ötvöző építmény 1553 óta uralja a Ceske Budejovice látképét. Őrtoronyként és a szomszédos Szent Miklós templom harangtornyaként is használták. Benne két harang is van, az egyik az 1700-as évek elejéről származik, a másikat az 1990-es évek közepén avatták fel, minden délben megkongatják őket. A Fekete-toronyhoz több mítosz és legenda is kapcsolódik. Az egyik, hogy a harangozó lusta volt minden alkalommal felmászni a torony tetejébe, hogy meghúzza a harangot, amikor valaki meghalt a városban, ezért egy csontvázat ültetett a toronyba, attól kezdve az kongatta meg a harangokat. A legenda úgy tartja, a csontváz ma is ott van, de csak a gyermekek képesek meglátni. A látogatók fel is mászhatnak a torony tetejébe, ehhez 225 lépcsőfokot kell leküzdeni.

Szent Miklós templom

A 13. századi templomot 1649-ben építették át, katedrálisi rangot 1784-ben kapott. Történelmi szempontból országos jelentősége volt, hiszen a római katolikus vallás bástyájaként töltött be fontos szerepet a huszita felkelés idején. A templomot nem csak kívülről érdemes megnézni, fényűző barokk belső tere még inkább hirdeti nagyságát.

Rabenstejn-torony

Ceske Budejovice eredeti erődítményének része volt a 15. századi torony. Egykor az óváros észak-nyugati szegletét védte, ma kiállítás látható benne történelmi fegyverekből és páncélokból. Ha a tornyot belülről is szeretnénk megnézni, de zárva találjuk, kérjünk segítséget a földszintjén található ajándékboltban és be fognak engedi. A toronytól néhány lépésnyire látható egy másik érdekesség, a város legkeskenyebb háza.

Budweiser (Budvar) Sörfőzde

Budweiser (Budvar) Sörfőzde

A sörfőzés szentélye és a város szerves része a Budvar vagy ismertebb nevén Budweiser Sörfőzde, ahol az első sört 700 évvel ezelőtt készítették és azóta is ugyanazt a receptet használják. A látogatóközpontban mindent meg lehet tudni Dél-Csehország borostyán színű nektárjáról. A város főterétől csupán 2 km-re fekvő sörgyár vezetéssel látogatható, bemutatják a sörkészítés modern folyamatát és a kb. 1 órás gyárlátogatásnak természetesen része a kóstolás is.

Ceske Budejovice környéke

A városon kívül is érdemes barangolni, mert természeti és történeti látnivalókban is gazdag a vidék. Nem messze fekszik az UNESCO Világörökségek sorába tartozó Holasovice, a kis falu, ami ma is híven őrzi ritka, 18-19. században kialakított elrendezést és különleges házait, melyeknek stílusát a 16. századtól kezdve Csehországba érkező osztrák és bajor betelepülők honosították meg. Az új-gótikus stílusban épült Hluboká kastély Csehország egyik legnépszerűbb látnivalója, szintén a város közelében található, akárcsak a Vrbensky rybníky természetvédelmi terület.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here