Kezdőlap Montenegró Rose – búvárkodásra fel!

Rose – búvárkodásra fel!

0

A Herceg Novi településéhez tartozó aprócska falu, Rose a Lustica-félszigeten, a Kotori-öbölben található. Tivat és Budva városából autóval is eljuthatunk Rose-ba a Lustica felé vezető jelzéseket követve. Úton Rose-ba olyan elbűvölő kis tengerparti falvakon haladunk keresztül, mint Krasici és Zabrdje, ha a saját szépségük önmagukban nem lenne elég, innen tárul elénk a legszebb kilátás Kumbor tengerszorosaira, valamint Tivat és Herceg Novi öbleire. Tovább haladva elérünk a Lustica-félsziget sarkához, ahonnan láthatjuk az öböl bejáratát, a szomszédos Kobila hegyfokot, Ilinica-t, Prevlaka-t, a kőfallal körülvett félsziget belsejét is megcsodálhatjuk innen, melyet olajfák és más mediterrán növények borítanak. Ahogy lejjebb és lejjebb haladunk egyre többet láthatunk Rose kicsiny falvából. Ezeken a részeken Rose az egyik legrégebbi település.

Több történelmi dokumentumban is szerepel úgy, mint Resnium települése, amelyek egészen a negyedik századig nyúlnak vissza. A szaracénok a hadjáratuk során teljesen kifosztották a települést 841-ben. Manapság van néhány nagyon fontos régészeti terület Rose-ban, szárazföldön és vízben egyaránt.

A félsziget első erődítményét a törökök építették Rose-hoz közel a 17. században, de a háborúk következtében az erőd teljesen lepusztult, és később az osztrákok újították fel.

A 20. század elején az olaszok is átalakították az erődítményt, s ennek segítségével őrizték az öblöt a tenger felől érkező támadások ellen. A II. világháború után sokáig a jugoszláv katonai erők használták.

Az elmúlt években Rose erődjét a katonák elszállásolására használták, tetején tüzérségi akkumulátorokkal és géppuskákkal. A belsejében saját energia- és víz készlete van. Az erőd saját kikötőit még a kisebb tengeralattjárók javítására is használni tudták. Mára már teljesen elhanyagolttá vált, de a montenegrói kormány úgy tervezi, hogy múzeumként fogják üzemeltetni.

Manapság Rose éppen úgy néz ki, mint egy tipikus mediterrán város. A faluban található strandot a tiszta vízének és a rengeteg tengeri élőlénynek köszönhetően úgy tartják, hogy Rose Montenegró egyik legjobb búvárkodási központja. A strand egyik része homokos, míg a másik beton. A strandról hajóval eljuthatunk Herceg Noviba.

Ha egy hosszabb nyaralást tervezünk Rose-ba mindenképp látogassunk el a Kék barlanghoz, ami egy híres természeti csoda, közel Zanjice strandjához és a Mamula erődhöz.

Montenegróban, a Lustica-félsziget a helyiek egyik kedvenc helye, hiszen tökéletes üdülőhely ez azok számára, akik szeretik a nyugalmat, a természetet és a strandokat.

Mindennap több turista hajó indul főleg Herceg Novi, Tivat és Budva városaiból ebbe a hihetetlenül csodás, kis mediterrán faluba. Egy kis domb másik oldalán, egy kis öbölben találhatjuk Male Rose-t, vagyis Kis Rose-t, egy homokos strandot, ahova az ókori falucskán keresztülsétálva juthatunk el. Közvetlenül Male Rose után találhatunk még több nyugodt, csendes, homokos strandot.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version