Kezdőlap Málta Marsaskala: a nyüzsgő halászfalu

Marsaskala: a nyüzsgő halászfalu

0

Marsaskala egy ókori halászfalu Máltán, egy festői szépségű öböllel, a sziget délkeleti sarkánál. A város népessége körülbelül 12.000 fő. A város az elszigetelt kis öböl, a Marsaskala Creek köré épült. Az öblöt délről a Ras il-Gżira hegyfok, míg északról a Ras iż-Żonqor védi. Marsaskala öblében, a sétányon egészen a St Thomas nevű öbölig eljuthatunk, s séta közben megcsodálhatjuk az alacsony polcszerű sziklák, színes halászhajók és sólépárlók gyönyörű látványát. Nyáron egy élettel teli, nyüzsgő várossá változik. Több máltai családnak is van nyaralója ebben a gyönyörű, festői öbölben. Ilyenkor a népesség megduplázódik. Marsaskala rengeteg szabadidős létesítménnyel, programmal várja az idelátogatókat, bárokkal és éttermekkel.

Azt, hogy Marsaskala honnan is kapta a nevét vitatott. „Marsa” egy arab szó, ami öblöt jelent, a „skala” viszont az olasz „Sqalli” szóból ered, ami annyit tesz „szicíliai”. A szicíliai halászok valóban sokat maradtak Marsaskala városában, mivel alig 100 kilométerre van Dél-Szicíliától. A máltaiak gyakran említik Marsaskala-t úgy, hogy Wied il-Għajn, a Wied völgyet jelent, míg a Ghajn a friss vizű forrásra utal, tehát a friss források völgye. A régi városok két völgy között helyezkednek el, ahol friss vizű források folytak le egészen az öböl legmélyebb részéig.

Marsaskala érdekes történelme

A térségben talált maradványok alapján Marsaskala városát évezredek óta lakják. Római kori villák, római fürdők és keresztény katakombák sugallják, hogy a város egykor római kikötő volt. A legkorábbi emlékek az úgy nevezett „keréknyomok”, párhuzamos csatornák egy sziklafalba kialakítva. Néhányuk valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag egyenesen a tengerbe vezetnek. Még mindig nem tudjuk biztosan miből készültek és mi volt a céljuk.
1614-ben, a lovagok idejében 60 török flotta, körülbelül 600 katona mért támadást Marsaskala városára, ami meglepetésként érte az ott élőket. Ennek ellenére a máltaiak keményen harcoltak és végül visszaszorították a törököket. Ezután a támadás után mindenkinek eszébe jutott az 1565-ös Málta Nagy Ostroma, így Alof de Wignacourt Nagymester úgy határozott, hogy meg kell erősíteni az erődítményeket. Ugyanebben az évben építették a Szent Tamás tornyot, amit Szent János lovagjai fejeztek be. A hatalmas erőd a közeli Szent Tamás templomról kapta nevét.

Marsaskala: látványosságok és programok

St. Thomas Bay

A gyönyörű öböl ideális hely az úszáshoz és a napozáshoz egyaránt. St. Thomas Bay egy hatalmas öböl Málta déli részén, főleg a helyiek és a szörfözők körében népszerű.
A helyiek „Ir-Ramla” néven ismerik. Az öbölnek kisebb homokos partrészei is vannak. Marsaskala egyre fejlettebb és már most is népszerű tengerparti üdülőhelynek számít. A nyári hónapokat a helyiek szívesen töltik az itteni nyaralóikban. Azért népszerű leginkább az öböl, mert csendes és békés, valamint vannak homokos és sekély strandrészei, sziklák és betonozott részei is, mind egymás mellett, így mindenki megtalálja a saját magának megfelelő tökéletes kis strandot. St. Thomas Bay körülbelül egy kilométerre található Marsaskala központjától és ideális hely a szörfözéshez.

Szent Tamás torony

Alof de Wignacourt Nagymester pontosan azon a helyen kezdte el építeni a Szent Tamás erődöt, ahol 1614-ben az ellenség partra szállt. Költségeit maga a Nagymester állta.

Mamo torony

Néhány évvel később, 1657-ben a Mamo család építette a Mamo tornyot Tar-Rumi-nál, a Zejtun felé vezető útra. Nem olyan nagy és erős mint az előbb említett Szent Tamás torony. A Szent András-kereszt alaprajzú épületet egy kicsi, száraz árok vette körül, s a múltban egy függőhíd vezetett át a toronyba.

Tal-Buttar torony

Tal-Buttar egy magántulajdonú torony, ma már farmházként üzemel. Egy völgyben helyezkedik el közel egy másik magántulajdonban lévő toronyhoz, a Tal-Gardiel-hez.

De Redin torony (Zonqor)

De Redin Nagymester építette a tornyot 1659-ben. A Nagymester utasítására több ilyen tornyot is építettek a máltai partok mentén, melyek mai napig az ő nevét viselik. Az egyik torony még ma is áll pont Marsaskala és Zabbar határánál.

Briconet erődítmény

A Marsaskala plébániatemplomához közeli Briconet az egyik legjobb állapotban megőrzött erőd a Máltai-szigeteken. Commendatore Gio építette 1715-ben 768 skudiért.

Sólepárlók

A sétányról lenézve a partra felfedezhetjük a gyönyörű sólepárló rendszert, amit mai napig használnak.

Zonqor üteg

A 19. század első felében a britek nem foglalkoztak Marsaskala védelmével, és csupán 1882-ben építették meg az ötszögű Zonqor üteget. A száraz árokkal körülvett épületet hét collos RML ágyukkal szerelték fel. Sajnos nem Marsaskala volt a legmegfelelőbb helyszínválasztás ennek a megépítésére, mivel a katonák nem tudták használni fegyvereiket egy megszálló csapaton sem.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version