Kezdőlap Montenegró Luštica-félsziget

Luštica-félsziget

0

A Luštica félsziget a Kotori-öböl bejáratánál található a Tivat Riviérával szemben, Tivat repülőteréhez közel. A félszigetről elképesztő kilátás nyílik Tivat és Herceg Novi Riviéráira. Luštica-ban több kényelmes, gyönyörű strandot is találhatunk.
Napos időben a félsziget felejthetetlen élményt nyújt mindenki számára. Zöld dombok és gránátalma fákkal teli, szűk ösvények vezetnek a kristálytiszta vizű öböltől az apró településekhez.

A Kotori-öböl legfejletlenebb része olyan benyomást kelt, mintha a civilizáció még mindig nem ért volna el a félszigetre.

Luštica azok számára a legideálisabb, akiknek elegük van a városi rohanásból és nem élnek halnak a nyüzsgő éjszakai életért. Kibérelhetünk egy kis hotelszobát, egy privát házat közvetlenül a tengerparton, de akár egy apartmant is, ami egy kicsit messzebb van a tengertől, és ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az olajfaligetekre és a zöld dombokra.

A 6. századból fennmaradt történelmi feljegyzések szerint a félsziget a korai szláv nép egyik első települése volt. A helyiek azt állítják, hogy a dombokon még mindig áll egy templom, ami abból a korszakból származik. A 14-17. században az emberek Luštica-t rejtekhelyként használták a kalózok és csempészek elől.

Látványosságok

A kék barlang, vagyis a Plava Špilja még az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. A nevét egy szokatlan, vizuális effekt miatt kapta. A napsütéses napokon, a napsugarak megtörnek a tiszta tengervízen, és ennek köszönhetően a barlang falai szikrázó, kék színben pompáznak. A barlang teljes területe 300 m2, a csúcsmagassága kevesebb, mint 9 méter és mélysége körülbelül 4 méter.

Az Ostrvo Gospe od Milosti nevű szigeten, vagyis magyarul az irgalmas Szűz Anya szigetén, található egy zárda és a Legszentebb Szűzanya temploma is. Ezeket az épületeket a 15. század során építették. A sziget hossza csupán 147 méter és szélessége kevesebb, mint 80 méter. A legfőbb látványosság a fából készült Boldogságos Szűz Mária szobra, melyet a 16. században készítettek.
A monostor építése 1479-ben kezdődött és 1524-ben került a Kisebb Testvérek Rendjének a tulajdonába. A 17. században a törökök lerombolták, majd később a helyi polgárok állították helyre. 1800 után, miután a Kisebb Testvérek elhagyták a szigetet, a monostor Kotor püspökének a birtokába került és katolikus papok telepedtek ide. A II. világháború után, a kormányé lett, majd átadták a Vörös Keresztnek. Egy játszóteret nyitottak meg, de abban az időben a szigetnek rettentő sok mindent kellett elszenvednie. 1967-ben a sziget visszakerült a Kotor-i helytartóságba, és csak 1973-ban kezdték meg a felújítását. A csupán 200 méterre található szigetre hajóval juthatunk el.

A Mammula erőd egy úgy nevezett erőd-sziget, amit Lazarus von Mamula báró épített 1853-ban. A szigetre Herceg Noviból vagy Luštica, Žanice és Mirišta strandjairól induló hajókkal juthatunk el.

Luštica minden településén van legalább egy kis templom. Minden egyes templom különleges a maga módján.
A Szent Péter és Pál apostolok temploma melletti dombról csodálatos kilátás nyílik a tengerre és az egész Luštica-félszigetre. A 14-15. században épült templom egy Brguli nevű falvacskában található.
A faluban több templom is van még, például a 12. században épített Szent Miklós, a csodatevő temploma, Szent György temploma, Szent Paraskeva templom, Szent Lázár temploma, vagy Szent Mihály temploma, és ez még csak nem is a teljes lista.

Strandjai

A Luštica-félszigeten több strand is található. Közülük a leghíresebbek a Žanice, Mirišta, Oblatno- Almara Beach, ahol hatalmas strand partik várják a szórakozni vágyókat, és PlaviHorizonti, ami a homokos partnak és a lassan mélyülő víznek köszönhetően ideális strand a kisgyermekes családok számára. A Rose nevű halászfaluban található a Forte Rose strand, ahol még egy ugyanilyen nevű étterem is van a régi erődben.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version