Kezdőlap Montenegró Aktív kikapcsolódás Montenegró északi vidékén

Aktív kikapcsolódás Montenegró északi vidékén

0

Montenegró északi vidéke számos kültéri kalandra nyújt lehetőséget, ezért elsősorban aktív kikapcsolódásra vágyóknak ajánlott a térség felkeresése. Túrázásra, biciklizésre, illetve vízi sportok kipróbálására is tökéletes ez a lenyűgözően szép vidék. A táj érintetlenségét szavatolja, hogy az ország ezen részére sokkal kevesebb turista látogat, mint a telített partvidékre.

A Biogradska Gora és a Durmitor Nemzeti Parkokon átkígyózó szerpentinek, drámai kanyonok, jeges tavak, hatalmas mészkő csúcsok a motorosoknak és hegyi kerékpártúrák kedvelőinek a csodálatos élményt nyújtanak. Az úgynevezett Durmitor Ring egy 85 kilométeres aszfaltozott út, néhány meglehetősen meredek emelkedővel. Az út Žabljak várostól indul, de közbeesik Plav és Gusinje, két kisváros, amely bukolikus környezetben idézi meg számos mecsetével az oszmán korszakot. Az előbbi a tavirózsákkal telített Plavi tó partján fekszik, míg az utóbbi Ali pasa karsztforrásánál található az ún. Elátkozott hegység lábánál. Gusinjében érdekes látnivaló a Vezír mecsete karcsú fa minaretjével és teraszával.

Szálláslehetőségek

Észak-Montenegróban virágzik az agroturizmus. Könnyen találni szállást helyi családoknál, hamisítatlan vidéki környezetben, friss, organikus ételekkel és autentikus ellátással. Sőt, több helyen ki lehet próbálni a tehénfejést, méhészkedést illetve részt lehet venni erdei gyümölcsök és gombák gyűjtésében vagy pálinkafőzésben is. Különösen ajánlott felkeresni Lubnice közelében a Kljajić birtokot, a vendégeknek fenntartott rusztikus faházaival és bútoraival olyan, mint egy miniatűr néprajzi múzeum. A házigazdák szárított gyümölcsökkel ízesített méze pedig egyenesen kihagyhatatlan.

Tri közelében az Izvora rezidencia, egy szép, félreeső helyen három forrás találkozásánál várja modern ellátásra vágyó vendégeit, alma- kört- és szilvafákkal körbevéve.

Sportversenyek

Prokletije fenséges vadsága ad otthont Montenegró legújabb nemzeti parkjának és a határokon átívelő “Balkáni csúcsok” turista útvonalnak. Ez Európa talán egyik legeldugottabb és legcsodálatosabb szeglete. A 192 kilométeres táv pásztorok nyomait követi, néha 2000 méteres magasság fölött is, erdőkön, réteken, Montenegró, Albánia és Koszovó elszigetelt falvain keresztül. Ezen a nem kis erőfeszítést és nem kevés időt megkívánó túrán érdemes túravezetővel menni – Plav turisztikai hivatalában lehet érdeklődni a határátlépési szabályokkal, szállásokkal és menedékházakkal kapcsolatban.

A régió kiemelt eseménye szeptemberben zajlik és beszédesen, Északi kihívásnak nevezik. Ennek az egyre népszerűbb versenynek a kiindulópontja Mojkovac és három, igen látványos szakasza van. Először egy tizenkét kilométeres távon kajakverseny a Tara folyón, majd Kaludrától kilenc kilométer futás fel a Sinjajevina hegyre, végül huszonhat kilométernyi bicikliút hegyi réteken, legelőkön és bükkerdőkön keresztül vissza Mojkovacba. A versenyt környezettudatos módon szervezik és mottója is a “Ne hagyj nyomot” üzenet. Raftingolni persze nem csak ezen a rendezvényen lehet, a szezon legnagyobb részében akár kezdők is leereszkedhetnek a Tara folyó legtöbb szakaszán.

A Lim Regatta 2000 óta hozza össze a balkán raftingosait – egy 134 kilométeres szakaszon, három nap alatt eveznek le az adrenalin szerelmesei egészen Szerbiáig, minden év májusában vagy júniusában. Az útvonal érinti a 400 méter mély Tifran szurdokot is, négyes fokozatú zuhatagokkal, amelyek között vadul tekergőzik a mélyzöld színű Lim folyó.

Fesztiválok

Akik egy teljesen más típusú élményre vágynak, Kolašin városban részt vehetnek az augusztusi tangó táborban, ahol tangó, modern balett és jóga oktatás mellett különböző kültéri programok közül választhatnak. A Tamburaši Fesztiválon pedig minden év júliusában összegyűlnek a környék hegedű, gitár, harmonika és tambura művészei.

Szuvenírt leginkább Bijelo Poljében érdemes vásárolni, itt hatalmas ugyanis a kínálat a népies hímzésű, kézműves gyapjú termékekből. Zoknitól a sálig minden megkapható itt, de árulnak gyapjúból függönyt, szőnyeget, fali szőttest is. Így a helyi asszonyok áldozatos munkája egy nagyon régi hagyomány megőrzését segíti.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version