Pomurska régió

Álmos kis vidék Szlovénia keleti részén, széles mezőkkel, kerek dombokkal, gólyákkal, úszó malmokkal, gyógyvizekkel, erővonalakkal, szőlőültetvényekkel, élénk hagyományokkal, sajátos nyelvjárással és legfőképpen vendégszerető emberekkel. Ez a Pomurska régió, a Muravidék, Szlovénia legnagyobb mezőgazdasági területe.

A legtöbb turistát a gyógyfürdők csábítják ide, főként a Radinci, ahol a gyógyhatású ásványvíznek több mint 120 éves hagyománya van, de itt található a Banovici gyógyfürdő is, mely mögött a nudistakempinget Európában elsőként nyitották meg.
A Pomurska régió természeti kincsei közé tartoznak a pozitív energiát sugárzó erővonalak is, melyekből egyre többet fedeznek fel. Sokan kifejezetten ezek miatt keresik fel a Bukovnisko-tavat és a Scavnica-folyót.
Amikor a látogatók először érkeznek a Pomurska régióba egy kellemes fürdőzésre, általában számos egyéb okot találnak arra, hogy visszatérjenek.

Gornja RadgonaA remek borairól és vásárairól híres Gornja Radgona városában érdemes ellátogatni az ódon borospincékbe, ahol többek között a Zlata Radgonska Penina pezsgőborok is érlelődnek. Ljutomerben a szőlőültetvények lábainál lovak vágtáznak, itt gyakran rendeznek lovas versenyeket és a település kézműves hagyományai is figyelemreméltók. A közeli Verzej legfőbb látnivalója a Mura vizében álló malom, a Babicev, ami még mindig működőképes, a közelben pedig egy régi komp szállítja a folyón az utasokat. Lendvába a várban kialakított múzeum és galéria vonzza az utazókat, a város felett magasodó Lendavske hegyek gyönyörű hátteret festenek a városnak.

Murska Sobota, azaz Muraszombat Pomurska régió legnagyobb települése. A város mindennapjait elsősorban a ruházati ipar, a kohászat és a mezőgazdaság határozta meg, napjainkban pedig a feldolgozóipar, az építőipar és a kereskedelem dominál Muraszombat gazdasági életében. Turisztikai látnivalók tekintetében nem kényezteti el a látogatókat, de ha a régiót szeretnének felfedezni, a város ideális kiindulópont, érdemes itt szállást foglalni. Muraszombat bizonyos szempontból egyedülálló a szlovén városok között, ez az egyetlen, mely teljesen sík területen fekszik. Az év folyamán számos rendezvénnyel színesítik a város kulturális és közösség életét, vásárokra, fesztiválokra kerül sor, melyeknek szerves része a település és a régió gazdag kulináris öröksége is. Nevezetességek szempontjából kétségkívül a vár Murska Sobota fénypontja. Szabályos reneszánsz kastélyként tervezték a 16. század végén egy korábban itt álló, 13. századi erőd helyén. Külső sarkain négy torony áll, nyugati oldalán találjuk barokk kis kápolnáját. A vár, melyben regionális múzeumot alakítottak ki, számos földesúr tulajdonában volt az évszázadok során, közülük a legismertebbek a Széchyek és a Szapáryak voltak.

Rotunda, SeloMuravidék szakrális műemlékei közül kiemelkedik Bogojina temploma, melyet Joze Plecnik építész állított helyre. A közeli Seloban nézhetjük meg a román stílusú rotundát, mely Szlovénia egyik legrégebbi építménye. Valószínűleg a 13. században épült ez a különleges, henger alakú, kúpos tetejű templom, melyet 1845-1846-ban újítottak fel. A templom keleti oldalán egy régi fa harangláb maradványait láthatjuk. A templomot zárva tartják, kulcsát a faluban lehet elkérni, május és október között látogatható.
A régióban ősi hagyományai vannak a kézművességnek, melyet Filovciban ma is megcsodálhatunk. Megnézhetjük, hogy a helyi fazekasok hogyan készítik a hagyományos muravidéki formákat és mintákat és természetesen szép szuveníreket is beszerezhetünk.

A városok és a falvak a Mura és mellékfolyói mentén kitűnő kerékpáros és gyalogtúra útvonalakkal kapcsolódnak egymáshoz. Több sétaút és borút is található itt, egésznapos kirándulást is érdemes tervezni, mivel útközben több gazdaság is várja a látogatókat. A vidék településein évközben számos folklór fesztivált és egyéb hagyományos rendezvényt tartanak, ahol szintén mélyebb betekintést nyerhetünk a régió hagyományaiba. Megkóstolhatjuk a vidék finom borait és gasztronómiai specialitásait.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here