SalzburgHosszú ideig Ausztriának egyetlen kulturális és természeti látnivalója sem került fel az UNESCO Világörökségek listájára, nem sikerült bizonyítani, hogy jelentőségük megfelel a kritériumoknak. Ez nem jelenti azt, hogy nem ismerték el az ország értékeit, annál is inkább, mivel 1996-tól kezdve sorra gyarapodik azoknak az osztrák helyszíneknek, műemlékeknek a száma, melyek immár részei az UNESCO rangos világörökségeinek.
Ma Ausztria nyolc, kulturális szempontból különleges értéknek tekintett világörökségi nevezetességgel büszkélkedhet, melyeket egy útiterv keretében is végigjárhatunk, így biztosan nem maradunk le az ország legszebb látnivalóiról.

Salzburg történelmi belvárosa

1996-ban Ausztriában elsőként került fel az UNESCO listájára Salzburg óvárosa, melyről úgy tartják, hogy a világ valamennyi óváros közül a legnagyobb. A történelmi belváros egy gazdag fejedelemség központja volt, melyet a hercegérsekek irányítottak 1806-ig. A város jóléte a sókereskedelemnek, az aranynak és a Salzach-völgyön keresztül futó kereskedelmi útvonalaknak volt köszönhető. A bevétel jelentős részét építkezésekbe fektették, sok palota, templom, kolostor és park született ebben az időszakban, főként a 17. század elején. A középkori Salzburg lassacskán egy barokk ékszerdoboz lett, amit gyakran illetnek a “német Róma” becenévvel is. Wolfgang Amadeus Mozart szülővárosa kötelező látnivaló az Ausztriába érkező turistáknak. Salzburgnak egy rendkívül gazdag óvárost sikerült nagyon jó állapotban megőriznie. A városmag a középkortól egészen a 19. századig fejlődött. Rengeteg művészt, kézművest, építészt vonzott ide akkoriban. Az óváros nagyrészt két olasz építésznek, Vincenzo Scamozzinak és Santini Solarinak köszönheti jelenlegi arculatát. Salzburg Észak- és Dél-Európa találkozásának csomópontja, az olasz és a német kultúra összefonódásának városa.

Hallstatt-Dachstein Salzkammergut kulturális tájegysége

Hallstatt

A Hallstatt-Dachstein alpesi táj a Salzkammergut régió része, óriási hegyeivel és keskeny völgyeivel a Keleti-Alpok legdrámaibb látképét nyújtja. A régió már a történelem előtti időkben is lakott volt, sóbányászattal pedig a bronzkortól kezdve foglalkoztak az itt élők. A fejlődés mégis a középkorban indult meg és az elsősorban Hallstatt központtal működő sóbányászat egyre nagyobb gazdagságot eredményezett. A régió városai közül az UNESCO listájára Hallstatt, Gosau, Obertraun és Bad Goisern kerültek fel. Salzkammergut Ausztria legnépszerűbb turisztika helyszíneinek egyike, nyaranta városai zsúfolásig megtelnek turistákkal. Az alpesi táj a szépségén kívül kiterjedt legelői miatt is értéket képvisel, hiszen az itt élő közösségek megélhetésének ősidők óta szerves részét képezi. A minden szempontból komplex táj jelenlegi képét nagy mértékben formálta az emberi jelenlét, a gazdálkodás, a bányászat alakított ki ilyen közvetlen kapcsolatot a természettel, ami oly sok írót és festőt ihletett meg az évszázadok során. Ma Salzkammergut igazi turistaparadicsom, színvonalas szállodákkal és egyéb idegenforgalmi létesítményekkel, melyek azonban nem csorbítják a vidék természetes szépségét.

Graz történelmi központja

A fő ok, amiért Graz óvárosa 1999-ben berekült a Világörökségek közé, a középkori és kora modernkori épületek nagy száma, melyeket más kivételes épületek egészítenek ki különböző stílusukkal. Graz gyönyörű példája a közép-európai városközpontoknak, élő öröksége a Habsburg uralom fénykorának. A város arculatán a helybeli nemesi családok is rajtahagyták kézjegyüket művészeti és kulturális szempontból is. A különböző építészeti és művészeti stílusok, melyek a középkortól a 18. századig követték egymást, egy rendkívül változatos és dekoratív városképet hoztak létre. Graz szimbóluma a Schlossberg-hegyen álló, 18. századi óratorony, a Zeughaus-t, a fegyvertárat pedig Európa legszebb fegyvergyűjteményeként tartják számon, ahol a középkori és kora modernkori fegyvereket nézhetjük meg.

Semmeringi vasút

Sokak szerint Ausztria legcsodálatosabb útvonalán halad a semmeringi vasút, ami nemcsak Alsó-Ausztria néhány legszebb vidékére, de egyenesen az ország birodalmi múltjába visz vissza. 1841-ben indult meg a vasúthálózat nagyiramú kiépítése Bécs és Trieszt között. A 41 km hosszú semmeringi vasutat 1848-1856. között építették, legyőzve egy 1000 m magas hágót, ezzel korának legmagasabban fekvő vasútvonala lett. Kiépítésének alapvető célja az volt, hogy a vasutat elhozza erre a viszonylag elzárt vidékre és ezzel integrálja a birodalomba. Ennek következtében Semmering forgalma fellendült, Ausztria egyik legnépszerűbb századvégi nyaralóhelye lett, ahova elsősorban a bécsi arisztokrácia járt pihenni. Ezt a hangulatot mindmáig őrzi. A semmeringi vasút jelentősége abban rejlik, hogy építése olyan különleges megoldásokat – alagutak, viaduktok – és mérnöki teljesítményt igényelt, amire addig nem volt példa. Megépülése pedig nemcsak technikai szempontból volt jelentős, de egyúttal nagy mértékben hozzájárult az itteni települések fejlődéséhez is.

Wachau kulturális tájegysége

Wachau a Duna mentén 30 km hosszan húzódó régió, mely kis mérete ellenére Ausztria néhány legfontosabb látnivalójának ad otthont. 2000-ben került fel a Világörökségek listájára a Babenberg uralom alatt a középkorban kulturális központ szerepét betöltő vidék, mely a térítésben és az ellenreformációban is kulcsszerepet játszott. Az egyházi életben betöltött fontosságát mutatják hatalmas barokk kolostorai, mint a melki és a göttweigi apátság vagy Dürnstein temploma és vára. Egy másik fontos szempont, amikért az UNESCO felfigyelt rá, Wachau borkultúrája, mely felvirágoztatta a környékbeli városokat és falvakat. Wachau különleges példája a hegyekkel körülvett folyóparti tájnak, ahol a történelmi fejlődés ennyire kézzel foghatóan nyomon követhető.

A schönbrunni palota és kertjei

A schönbrunni palota

Ausztria császári palotája és a hozzá tartozó kertek 1996-ban kerültek az UNESCO Világörökségi listájára. Schönbrunn Ausztria leglátogatottabb nevezetessége, mely a 18. századtól 1918-ig a Habsburg család nyári rezidenciája volt. A versailles-i palota mintájára építették, tartozik hozzá egy állatkert – mely a világon a legrégebbi -, a komplexumban rengeteg lakrészt alakítottak ki és Pálmaházába is érdemes betérni. Schönbrunn az egyik legszebb és legjobban megőrzött barokk palotája Európának. Pompájával a Habsburg család hatalmát szimbolizálja, mely a 17. századtól a 20. század elejéig befolyással volt Európa történelmére. A palotától lehetetlen különválasztani a kerteket, annyira tökéletes egységet alkotnak. A 18. században, barokk stílusban kialakított kertekkel otthonosabbá, barátságosabbá akarták tenni a fényűző palotaépületet. A palota és a kertek együttese szinte kézzelfoghatóvá teszik azt a hangulatot, a hétköznapokat és azt az érdeklődési kört a kikapcsolódási módokkal együtt, melyek, a Habsburgokat jellemezték.

Bécs történelmi központja

2001 óta része a Világörökségeknek Bécs óvárosa, mely három különböző építészeti korszakból ad ízelítőt. A középkori gótikus, a korai modernkori barokk és a 19. századi neoklasszicista építészet volt leginkább hatással Ausztria fővárosának városképére. ez látható a palotákon, a templomokon, a parkokon és a műemlékeken. Ahhoz, hogy Bécs bekerült a Világörökségek közé, nagyban szerepet játszott, hogy a 16. századtól kezdve ez a város volt Európa zenei központja. Bécs egyik legszebb és turisták által leginkább kedvelt utcája a 19. századi sugárút, a Ringstrasse, ami tömör gyűjteménye a szép épületeknek, de kihagyhatatlan a Neue Hofburg, a város császári területe, mellyel 1874-ben egészítették ki a Hofburgot. A várszínház, a múzeumkomplexumok, az opera, a városháza és az egyetem épülete mind kiemelkedő építészeti értéket képviselnek.

A Fertő-tavi kultúrtáj

A Fertő-tó (Neusiedler See) környéke, mint kultúrtáj, a borászat és a kőbányák ősidőkre visszatekintő múltja miatt került be a Világörökségek sorába, kőbányáinak némelyike már a római idők előtt is működött. A Fertő-tó partjai 8 évezred különböző kultúráinak olvasztótégelyei. A tájat az emberi kéz és a természet együtt formálta, az itt fekvő falvak hagyományos építészeti stílusát pedig a 18-19. században épített kastélyok teszik változatossá, ezért a terület nemcsak természeti, de kulturális szempontból is érdekes. Annak ellenére, hogy a Fertő-tó vidéke két ország területén fekszik, mégis társadalmi, gazdasági és kulturális szempontból hihetetlen egységet alkotott évszázadokon keresztül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here