Tossa de MarEz az egyik legromantikusabb és legérintetlenebb tengerpartja Európának. Hol máshol autózhatnánk a gyönyörű, rózsaszínű sziklák és a kékeszölden csillogó tenger mentén? Például a Cote d’Azuron, de a Costa Bravan ezt az ottani árak töredékéért is megtehetjük!

A Barcelonától északra fekvő Blanes és a spanyol-francia határ között húzódó Costa Brava idegenforgalmi fejlesztését az 1950-es években kormányszinten kezdeményezték. Az itt fekvő városokat és falvakat a turizmus indította el a fejlődést útján, sok halászfalu ekkor nőtte ki magát üdülőparadicsommá. Ez magyarázatot ad a vidék szembetűnő kontrasztjára, az új szállodakomplexumok és a mögöttük csendesen meghúzódó, régi városrészek kényszerű egymás mellett létezésére.

A Pirenneusok lábáig nyújtózó Costa Brava egyenetlen partjait aranyszínű, homokos strandok, festői, félhold alakú öblök, fenyő- és olajfaligetek szegélyezik. A természeti értékeit megőrző partszakaszok közül számos elnyerte a Kék Zászlót, mely a strandok kitűnő minőségét igazolja. A Barcelonaba utazók szinte kivétel nélkül átutaznak a Costa Brava gyönyörű partjaira legalább egy egynapos kirándulás erejéig, de nyaranta a világ számos országából érkeznek ide turisták, hogy élvezzék Európa legszebb strandjait.
A tengerparttól és a vízisportoktól elszakadva az aktív kikapcsolódás lehetőségei még mindig nem értek véget. A szárazföld belsejében a legszebb tájakon túrázhatunk, kerékpározhatunk, kitűnő golfpályák várják a sport szerelmeseit. Botanikus kertek, nagyszerű éttermek, hangulatos falvak és rengeteg múzeum fokozza tovább a Costa Brava varázsát.

Lloret de Mar

Lloret de Mar

A Costa Brava egyik legkedveltebb üdülővárosa, elsősorban a 18-30 év közöttiek körében. A közel 40 ezer fős település 75 km-re fekszik Barcelonától, Katalónia második legnagyobb városa. Lloret de Mar, mint a Costa Brava party központja, vált híressé. Akik Spanyolországnak ezt a partszakaszát veszik célba, nem árt, ha tudják, hogy itt több mint 100 nightclub várja őket, ezért a nyugodt kikapcsolódás, az idilli családi nyaralás feltételei kevésbé adottak. Ezzel ellentmondásos ugyan, hogy a városban rengeteg múzeum, galéria és színház is várja a látogatókat, ám a többség inkább a strandokat választja, ahol naplemente után indul az igazi pörgés. Lloret de Mar Spanyolország legszebb strandjaival büszkélkedhet. A homokos partszakaszok 7 km hosszan húzódnak és évről évre elnyerik az Európai Unió Kék Zászló díját, elismerésül tisztaságuk és a víz kitűnő minősége miatt.
LLoret de Mar vezetősége próbálja visszaszorítani a “party-úti cél” imidzset, ami már világszerte kialakult a városról. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző eseményekre, rendezvényekre, melyek reményeik szerint szintén felkeltik majd a turisták érdeklődését és a hajnalig bulizni vágyó fiatalok mellett a családok is megtalálják a számukra kikapcsolódást jelentő lehetőségeket.

Blanes

Itt, a Costa Brava legdélebbi üdülőhelyén található a vidék legnagyobb botanikus kertje. Blanes nemcsak rengeteg külföldi turistát vonz, de a hazai kirándulók is örömmel keresik fel. Mint a legtöbb tengerparti város, Blanes is halászfaluból lett turistaparadicsom az elmúlt évtizedek tudatos fejlesztése következtében. 3 km hosszú, homokos partját sziklás öblök teszik izgalmassá, fő strandját luxusszállodák és apartmanok veszik körül. A partok mögött fekvő városrész azonban még őriz valamennyit a múltból. A Castell Sant Joan a város fölött magasodik. A 11. századi erődítményből mára csak tornya maradt meg, hirdetve a település 13-15. századi fénykorát. A toronyhoz gyalog is felmehetünk, a 2,5 km-es túra után páratlan kilátásban lehet részünk.
A De Mar i Murtra Blanes 15 hektáron elterülő botanikus kertje mely évente több mint 300 ezer látogatót vonz. A város másik botanikus kertje Pinya de Rosa még több látnivalót tartogat, itt 7000 különböző növényfajt nézhetünk meg.
A város legnagyobb ünnepségére júliusban került sor, így a turisták is részesei lehetnek a messzeföldön híres tüzijátéknak. A nyolc napon át tartó rendezvénysorozatra minden évben mintegy félmillió turista látogat el.
Ha a városban nyaralunk, ne hagyjuk ki környék legnagyobb halpiacát sem, ahol mindennap friss tengergyümölcseit vásárolhatunk, de ha nem is veszünk semmit, ez a tengerparti idill látványnak sem utolsó.

Tossa de Mar

A csendes kis települést 12. századi városfalak veszik körbe. Egykori erődje helyén a Guardi-hegyen szélmalmot építettek, ami ma világítótoronyként működik. A városfalakon kívül a 15. században kezdett terjeszkedni a település, az ekkor kialakult arculatát egészen az 1950-es évekig, a tömegturizmus megjelenéséig szinte eredeti formájában őrizte. Óvárosa, a Villa Vella ebbe a korszakba repít vissza. Tossa de Mar történelmi központját hét torony őrzi, ez Katalónia egyetlen épségben megmaradt, városfallal körülvett óvárosa. A tornyok többsége a 16. században épült, amikor a települést gyakran fenyegette az észak-afrikai kalózok támadása. A város legtöbbet fotózott épülete, a gótikus stílusú Sant Vicenc templom is az óvárosban áll. A 15. századi épületben a franciák a 19. században robbanóanyagot tároltak, amikor ez felrobbant és a templom romba dőlt, a helyiek elhordták a köveket házaik javításához, új épületek emeléséhez.
Tossa de Mar hangulatos óvárosa és három strandja igazi mediterrán hangulatú nyaralást garantál.

Palamós

Palamós

A város a 20. század közepéig a halászatból és a parafa előállításából tartotta fenn magát. Majd beköszöntött a turizmus kora, de Palamós városképét ez nem változtatta meg drasztikus módon, mivel a fejlesztések inkább a vele szomszédos településre, Sant Antoni de Calonge-ra irányultak, mely mára egyesült Palamós-szal. A település elsősorban azok számára ideális, akik szeretnének belekóstolni a régimódi katalán hétköznapokba. Bár turistákból itt sincs hiány, számuk jóval elmarad a Costa Brava többi üdülőhelye mögött, ezért Palamós még mindig sokkal inkább egy halászfalu, mint egy turistaparadicsom látszatát kelti. A város északi részéből egy öböl mentén futó, pálmafákkal szegélyezett sétány vezet a déli városrészbe.Mivel innen az autók ki vannak tiltva, a legjobb hely a sétához, kerékpározáshoz, nézelődéshez. Festői, fehérhomokos partjainak és régi kikötőjének látványa, ahol diskurálás közben a halászok foglalatoskodnak hálóikkal, bevésődnek legszebb emlékeink közé.

Begur

Történelem, kultúra és strandok – mi más kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a nyaralás során? Begur az egyik legbájosabb középkori település a Costa Brava partján. Magasan ül egy dombtetőn, óvárosában szűk, macskaköves utcácskák futnak keresztül-kasul. A hangulatos kis terek, a mór stílusú épületek, a remek kis éttermek szövevényéből kiszakadva érdemes felmenni a várhoz, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk.
Begur szépségéhez nem kis mértékben járulnak hozzá gyönyörű strandjai, az egymástól kis távolságra fekvő, festői öblei. A homokos, enyhén szélfútta, Kék Zászlós, családbarát partszakaszokon a romantikára vágyók is megtalálják, amit keresnek. Begur varázsa a lassú, kényelmes életritmusban rejlik, amit a turisták azonnal tapasztalni fognak. Stressz, rohanás, feszített tempó, mintha nem is léteznének, mintha a világ zajától a legjobb helyre menekültünk volna el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here