A vendéglátóipar már régóta nem csak az ételekről szól. Legalább ilyen fontos, hogy egy étterem meglepje a vendégeit és örömet szerezzen nekik. Ezért sok étteremtulajdonos kifejezetten érdekes, izgalmas helyszíneket választ, pl. hegyek belsejét, óceán fenekét vagy éppen egy jégkastélyt. Ezeken a helyeken elfogyasztani valamit korántsem csak az étkezésről szól, sokkal inkább egy olyan különleges élmény, amit nem lehet egy lapon említeni egy egyszerű ebéddel.
A következő fotókon olyan éttermeket fogsz látni, ahova legszívesebben most rögtön elindulnál, és nem csak a különleges fogások, de szokatlan helyszínek miatt is!

Labassin vízesés, Fülöp-szigetek

EstiloDF (@estilodf) által megosztott bejegyzés,


A Fülöp-szigeteken van egy szálloda, a Villa Escudero, ahol el lehet látogatni a Labassin vízesés étteremhez, ami egy kis vízesés lábánál található. Az asztalok közvetlenül a vízben vannak. A szokatlan környezetben lévő éttermet elsősorban a Fülöp-szigeteki konyhára kíváncsi turisták keresik fel.

John (@jespanola_travel) által megosztott bejegyzés,

Grotto, Thaiföld

Ateliê de Destinos ✈🌎 (@ateliededestinos) által megosztott bejegyzés,


A Grotto egy romantikus hangulatú étterem egy mészkőbarlang belsejében a thaiföldi Pha Nang strandon. A Rayavadee szállodához tartozik, de bárki foglalhat itt asztalt, még akkor is, ha máshol szállt meg. Jellegzetes fogás az étteremben a grillezett tengergyümölcsei, amit hetente több este is felszolgálnak. Máskor könnyű snackeket és desszerteket kínálnak a vendégeknek.

Treepod Dining, Thaiföld

Chammie & Ian Cassiman (@chammie17) által megosztott bejegyzés,


Mintha ennek az étteremnek a gazdája egy madárfészekbe akarta volna invitálni a vendégeket. Miért is ne? Az étterem a Soneva Kiri Eco Resorthoz tartozik. A pincérek valószínűleg soha nem unatkoznak itt, hiszen az ételeket drótkötelek segítségével húzzák fel a három “fészekbe”, közel 5 m-es magasságba.

Lobster Experience (@lobsterexperience) által megosztott bejegyzés,

Jég étterem, Finnország

Mikulásfalu egyébként is rengeteg turistát vonz. Azonkívül, hogy itt találkozni lehet a nagyszakállúval, felkereshetünk egy olyan éttermet is, ami kizárólag hóból és jégből épült, díszei pedig szépen faragott jégszobrok.

Nyotaimori éttermek, Japán

Ezek a típusú éttermek meglehetősen elterjedtek Japánban. A Nyotaimori név azt jelenti, hogy az ételeket egy nő testén szolgálják fel. A névvel ellentétben gyakran férfiakon is tálalnak. Ez a gyakorlatok a szamurájuk korszakában kezdődött, és része a gésa kultúrának is. Ebben az érdekes formában köszöntötték a csatákból visszatérő győzteseket.

Ithaa, Maldív-szigetek

1oceanyachts ⚓ (@1oceanyachts) által megosztott bejegyzés,


Mit szólnál egy cápák, ráják, teknősök társaságában elköltött vacsorához? Ha tetszik az ötlet, látogass el az Ithaa étterembe, ami az Indiai-óceán fenekén található. Tökéletes választás azoknak, akik szeretnék látni a víz alatti élővilágot, de a búvárkodástól félnek.

Life of a FOODIE (@dilekita) által megosztott bejegyzés,

Grotta Palazzese, Olaszország

Shake Shuffle Show (@sss.bar) által megosztott bejegyzés,


Thaiföld nem az egyedüli hely a világon, ahol barlangban étkezhetünk. Ez a barlangétterem az olasz Polignano a Mare városában található, 25 m-rel az Adriai-tenger felett. Az éttermen kívül bár is várja a vendégeket.

ART TO DESIGN B&B (@arttodesign) által megosztott bejegyzés,

Dinner in the Sky (Vacsora az égben) – 45 országban

Dinner in the Sky (@dinnerinthesky_official) által megosztott bejegyzés,


A Dinner in the Sky alapítói bebizonyították, hogy egy darura felfüggesztett felületből is lehet éttermet csinálni. Először Belgiumban jelent meg, mára viszont már 45 országban elérhető ez a fajta étkezés világszerte. Még ha nem is félsz a magas áraktól és a magas helyektől sem, az étteremnek megvannak a maga sajátos szabályai. A vendégnek legalább 145 centiméter magasnak kell lennie, hogy biztonságosan rögzíthessék az üléshez.

Dinner in the Sky (@dinnerinthesky_official) által megosztott bejegyzés,

Colonial Tramcar, Ausztrália

Tramcar Restaurant (@tramrestaurant) által megosztott bejegyzés,


Két előnye is van annak, ha ebbe az étterembe jövünk: élvezhetjük a gyönyörű kilátást Melbourne-re és annak külvárosára, valamint egy hangulatos belsővel rendelkező, régi villamoskocsiban ehetünk. Az étterem gálavacsorákat és zárt rendezvényeket is tart.

Tramcar Restaurant (@tramrestaurant) által megosztott bejegyzés,

Trinity Place Restaurant, USA

Trinity Place Restaurant (@trinityplacenyc) által megosztott bejegyzés,


1904-ben ez volt a világ legnagyobb és legbiztonságosabb széfje, napjainkban pedig New York kellemes hangulatú étterme. Egy régi széfben, 35 tonnás falak között vacsorázni igazán különleges élmény, valószínűleg a széf készítői sosem gondolták, hogy egyszer ez fog történni.

Trinity Place Restaurant (@trinityplacenyc) által megosztott bejegyzés,

Le Panoramic, Franciaország

M A R I A (@mariatkatchuk) által megosztott bejegyzés,


Ennek az étteremnek a legfőbb attrakciója a 360 fokos panoráma a Mount Blanc-ra. A látványos hegyi kilátás több mint 2700 m magasból már önmagában elég élményt nyújt a vendégeknek. Ugyanakkor ez még nem minden, a tulajdonosok ételkülönlegességekkel, pl. foie gras-szal is kedveskednek vendégeiknek.

Jessica Fredriksson (@jessiicafredriksson) által megosztott bejegyzés,

The Rock Restaurant, Zanzibár, Tanzánia

A Szikla Étterem neve magáért beszél. Egy vízből kiemelkedő sziklaképződmény legtetején nyitották meg. Nyilvánvalóan nincs elég hely 20 asztal számára, de ez mit sem számít. A tengergyümölcsei valószínűleg sokkal jobban ízlenek egy ilyen káprázatos helyszínen.

The Rock Restaurant Zanzibar (@therockzanzibar) által megosztott bejegyzés,

Karvansaray, Azerbajdzsán

Bakuban rengeteg helyen bele lehet kóstolni a hagyományos helyi ízekbe, de csak egyetlen olyan helye van, ahol ezt a szokottól eltérő módon tehetjük meg. Nézd csak a fotókat! A tető egyenesen lenyűgöző, nem igaz?

BÓNUSZ: Under, egy víz alatti étterem

Hamarosan már nem a Maldív-szigeteki Ithaa étterem lesz az egyetlen víz alatti étterem a világon. Folyamatban van egy norvég projekt, az Under nevű étterem építése, ami ugyan teljesen másként fest, de nagyon ígéretesnek látszik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here