Podgorica ÓvárosaMontenegró egy hihetetlenül szép ország, de a fővárosát, Podgoricát nem igazán kedvelik. A legtöbb turista nem szívesen tölt időt Podgorica városában. Nem éppen ez a hely jut eszébe elsőként az embereknek ha erre a gyönyörű országra gondolnak. A legtöbben a reptérről egyenesen az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő Kotor-i öböl partjára indulnak.

Azt fontos tudnia az idelátogató turistáknak, hogy a főváros, Podgorica egy kicsit sem hasonlít Montenegró partszakaszain végighúzódó, tipikus turista központokhoz. Hogy mire is gondolunk? Itt nem minden az idelátogatókról szól. Nyilván vannak angol nyelvű étlapok, de a város nagy általánosságban a helyiek érdekeit és szükségleteit szolgálja. Ez alacsony árakat jelent, valamint azt, hogy néha-néha megesik, hogy megpróbálják becsapni a turistákat…na de hol nem? De azt fontos leszögeznünk, hogy ebben a városban nem minden csilli-villi, és nem miden a turista örömét szolgálja.

Érdekes helyek Podgorica-ban:

Az Óváros

A montenegrói óvárosok általában igazán festői szépségű helyek, melyekhez abszolút megéri ellátogatni. Podgorica Óvárosában azonban elég kevés látványosság van és távol egymástól, ennek oka a II. világháború idején elszenvedett több mint 70 bombázás. A légitámadások szinte az összes szobrot lerombolták, amelyek a török birodalomból származtak, az erődöket, a városfalakat, a minareteket és házakat, melyeket 1484 és 1878 között építettek.

Ribnice hídDe azért az Óvárosnak van néhány figyelemre méltó része is. Először is meg kell említenünk a Ribnice és Moraca folyó torkolatánál álló Ribnice erődítményt, melyet a törökök építettek 1474 és 1478 között. Több sétaútvonalon is eljuthatunk oda, s közben felfedezhetjük az Óvárost, vagy csak leülhetünk a folyó partra egy kellemes piknikre.
Az erőd mellett van a Ribnice híd, melynek néhány része még a római időkből származik.

Az Óvárosban tovább sétálva, megpillanthatjuk az 1667-ben épült óratornyot.

Podgorica Óvárosával nem foglalkoznak annyit, mint amennyit megérdemelne. Mégis, ha ellátogatunk az Óvárosba egy kis bepillantást nyerhetünk Podgorica történelmébe.

Az Új Város

Köztársaság tér, PodgoricaAz Óvárosból a folyón keresztül térhetünk vissza az Új Városba. Podgorica-ban a legtöbb épületnek még mindig egy kicsit vasfüggönyös hangulata van, ezekkel ellentétben a Köztársaság tér, az Ulica Slobode és a Njegoševa Ulica jóval modernebbek részek.

Az Új Város ad otthont Podgorica Városházának és a Nemzeti Színháznak.

Úgy mint a horvátok, a montenegróiak is szeretnek egy finom ital mellett – ami általában kávé vagy sör – hosszan beszélgetni. Ragadja meg a lehetőséget és szürcsöljön el egy italt egy kellemes délutánon és csak beszélgessen és nézelődjön egy hangulatos kávézó teraszáról.

Az ortodox Krisztus Feltámadása katedrálisAkár szereti a templomokat, akár nem, Podgorica legújabb és legkidolgozottabb ortodox katedrálisa biztosan le fogja nyűgözni. A templom külseje egyszerűen gyönyörű, de ahogy belépünk, na akkor válik igazán érdekessé. A festett falak és a mennyezet a legfőbb látványossága, de ne felejtsük el az elképesztő mozaikokat és kárpitokat sem!

Kóstolja meg Montenegró specialitásait!

Njeguški PršutMontenegró hagyományos ételei a földrajzi helyzetének és az ország érdekes történelmének az eredményei. Néhányan úgy gondolják, hogy a montenegrói ételek egy kicsit az olasz specialitásokra hajaznak. Ez főleg a húsok és sajtok elkészítési módján látszik. A törökök, szerbek és horvátok is nagy hatással voltak az ország konyhájára.

A hagyományos ételek mellett, Montenegró az isteni sonkájáról is híres, melyet ott úgy ismernek, mint Njeguški Pršut, valamint sajtjáról a Njeguški Sir-ről.

KačamakBár a montenegrói specialitások bizonyos területekre jellemzőek, de van néhány, amit a legtöbb itt élő ember szeret.
A legismertebb a Kačamak, amely egy burgonyapüréből, búzából és kukoricalisztből álló étel sajttal és tejjel tálalva.

Az édességek területén sem szégyenkezhet az ország, hiszen a legismertebb süti a Priganice, egy édes fánk, melyet általában mézzel szolgálnak fel.

Ücsörögjön a Moszkva hídon

Moszkva híd, PodgoricaPodgorica legújabb gyalogos hídja párhuzamos a Millenium híddal.

A Moszkva híd nem csupán a Moraca folyó legszebb részén ível keresztül, de az egyik legjobb hely Podgorica-ban, ahol leülhetünk és csak élvezhetjük a napsütést és bámészkodhatunk.

Miután kiélveztük a gyönyörű látványt, ami a hídról elénk tárul, folytassuk utunkat a furcsa, ugyanakkor lenyűgöző Vladimir Vysotsky emlékműhöz, amely Moszkva ajándéka Podgorica-nak.
Vladimir Vysotsky emlékműVysotsky (1938-1980) egy hihetetlenül tehetséges orosz énekes, zeneíró, költő és színész volt, aki imádta Montenegrót. A szavak, amelyek az emlékműbe vannak vésve Vysotsky egyik verséből származnak. Magyarul így hangzik: „Sajnálom, hogy nem származhatok két helyről, így nem nevezhetem Montenegrót második otthonomnak.”

Nos, Podgorica valószínűleg nem lesz egyhamar a top tízes üdülőhelyek listáján, de kérdezzük csak meg azokat, akik az 1980-as években látogattak el New Yorkba…vajon gondolták-e akkor, hogy a Time Square egy ilyen varázslatos hely lesz, mint amilyen ma.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here