Davos1860-ban, mint hegyvidéki gyógyhelyet alapították meg, attól kezdve a magasan fekvő, napfényes település a világ minden tájáról fogadta a tbc-ben és tüdőbetegségben szenvedő betegeket. Robert Louis Stevenson Kincses sziget című művét itt fejezte be 1882-ben, miközben ő is gyógyult Davos szanatóriumában. Thomas Mann 1911-ben látogatott el ide, mikor feleségét kezelték, ez a környezet inspirálta a Varázshegy megírására.
1930-ban Davos levegőjének gyógyhatása már rég ismert volt, de vonzerejének spektruma tovább bővült. Sportközpont lett, napjainkban pedig már kongresszusi központként is nemzetközi elismertségnek örvend.

Davos 1560 m-rel fekszik a tengerszint felett Svájc dél-keleti részén, a Landwasser-folyó völgyében. Hegyek és dombok veszik körbe, lakói a német nyelvet beszélik. Davos nem tipikus alpesi település, inkább egy nyüzsgő hely, ami híres friss levegőjéről és folyamatosan kiváló minőségű haváról, aminek köszönhetően környéke Svájc egyik legkiterjedtebb síparadicsoma. Davos generációk óta vonzza a síelőket, az elmúlt évtizedekben pedig a snowboardosok egyik legkedveltebb célpontja lett.
Nem csak télen, de nyáron is sok itt a sportolási és szabadidős lehetőség. Davos remek hely a kiránduláshoz, a városközponttól néhány percnyire pedig ráléphetünk arra a turistaösvényre, melynek hálózatán 700 km hosszan barangolhatjuk be a gyönyörű, alpesi rétekkel és erdőkkel borított vidéket. A város éjjel sem alszik, több diszkó, bár és egy kaszinó gondoskodik arról, hogy az egész napos síelés vagy túrázás után más módon is kikapcsolódhassanak a turisták.

DavosEurópa legmagasabban fekvő városában harmonikusan keveredik egymással a városias luxus és a páratlan természeti környezet. Szállodái minden igényt kielégítően felszereltek, konferencia központja világszínvonalú eseményeknek ad otthont. A téli sportok valamennyi válfajához ideálisak a körülmények, a minden nehézségi fokozatot lefedő sípályák mellett lehet korcsolyázni, curlingezni, Davos-ban található Európa legnagyobb természetes jégpályája. A város közeléből induló túraútvonalak vasútállomásokat és felvonó állomásokat is érintenek, megkönnyítve a magashegyi túrázást a kevésbé gyakorlottaknak. A város golfpályái májustól októberig tartanak nyitva, emellett lehetőség van teniszezésre és siklóernyőzésre is.

Davos-ban több múzeum is található, melyek közelebb viszik a turistákat a régió történelméhez. A Helytörténeti Múzeumban kézzel foghatóvá teszik, hogyan éltek egykor a helyiek a magas hegyekben, milyen hagyományokat őriztek. A gazdag gyűjtemény kézműves tárgyakat, dokumentumokat mutat be egy régi nemesi épületben, a Jenatsch Házban. Davos-nak a gyógyászatban betöltött fontos szerepe vonta maga után a Gyógyászati Múzeum létrehozását, melyben azokat az eszközöket állítják ki, melyeket a Davos-ban tevékenykedő orvosok és kutatók alkalmaztak.
A Téli Sportok Múzeumában a múlt század második felétől kezdve mutatják be a téli sportok fejlődését, a különböző sporteszközöket, köztük régi síléceket, szánkókat, korcsolyákat, emellett gazdagon dokumentálják Davos téli üdülőhelyként megélt történelmét a kezdetektől napjainkig.

Davos szomszédos települése – gyakorlatilag mára a külvárosa -, a valamivel kisebb Klosters szintén nívós téli üdülőhely. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy rendszeresen fogadja a brit királyi család tagjait, Károly és két fia gyakori látogatói a településnek. Klosters kis üzleteiben minden kapható, mégis őrzik jellegzetes, autentikus atmoszférájukat.
Davos környékének egyik legszebb pontja Jakosbshorn, ahova a panoráma miatt érdemes felmenni. A 2590 m-en lévő csúcsról gyönyörűen rálátni a városra és a Sertig-völgyre. Felvonóval lehet eljutni ide, az állomástól 5 percnyi gyaloglás után elérjük a csúcsot. Visszafelé 2 órás túrával számolhatunk.

RinerhornNéhány kilométerre délre Davos-tól fekszik Rinerhorn, melynek legmagasabb pontja eléri a 2528 m-t. Itt találjuk a gyerekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató alpesi állatparkot, de az erre a célra kialakított helyen lehetőség van piknikezésre is. Rinerhorn kiindulópontja a Sertig-völgy, Monstein és a Ducan-völgy felé induló túráknak.
A Davos-völgy bal oldalán elhelyezkedő kisebb völgyek között a Dischma-völgy a leghosszabb, 12 km. Jellegzetes favázas házai a környék hagyományos építészeti stílusát képviselik, idilli kiegészítő a tájnak.

Aki több napot tölt Davos-ban, megteheti, hogy egy napos kirándulás keretében kissé távolabb eső vidékekre is ellátogat. Az egyik legnépszerűbb úti cél a davos-i turisták számára a városból vonattal 90 perc alatt elérhető Chur, Svájc legrégebbi városa. Múltja több mint 5000 évet ölel fel, katedrálisa 800 éve áll a város központjában, keskeny, kanyargós utcái behálózzák az óvárost. A múlt és a jelen szellemiségének együttes megléte ellenállhatatlan varázzsal ruházza fel Churt. Ha erre járunk, ne hagyjuk ki a Rétoromán Múzeumot, a Szépművészeti és a Természettudományi Múzeumot. Chur gasztronómiai szempontból is izgalmas hely, a tágabb régió ételspecialitásait kifinomultan vonultatja fel. Nyaranta a szabadtéri koncertek és színielőadások adnak a városnak mediterrán hangulatot, a szabadban való kikapcsolódásra is bőven van lehetőség, lovagolni, teniszezni, röplabdázni, kerékpározni, gördeszkázni is lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here