PamukkaleTörökország dél-nyugati részén található ez a természeti csoda, mely az UNESCO Világörökségének része.

A 14.000 évvel ezelőtt keletkezett geológiai képződmény nevét a hófehér mészkőmedencékről kapta, melyek különböző alakzatokat öltve fodrozódnak a hegyoldalon. A sziklákról lezúduló 35 fokos víz gyógyító erővel is bír, már az ókorban ismerték a reuma-, vese- és szívproblémákra gyakorolt pozitív hatásait. Ez a gyönyörű, fehér kálcium-medence népszerű célpontja az egynapos kirándulásoknak. Kinek ne esne jól csobbanni egyet a sodró meleg vízben?

A forró vízű források olyannyira népszerűek lettek, hogy az 1970-es években tömegével indultak meg környékükön a szálloda építések. Ám az UNESCO jóvoltából a terület mára olyan fokú védettséget élvez, hogy csak meghatározott utakon közelíthető meg és a területre érve a cipő levétele is kötelező, nehogy a kálcium lerakódások megsérüljenek.

Pamukkale közelében található Hierapolis, az i.e. 190-ben a pergamoni király által alapított város, illetve annak romjai. A legenda szerint a király lánya súlyos betegségben szenvedett, melyre nem találtak orvosságot. Az egyik orvos javaslatára a lány megfürdött Pamukkale forrásvizében és máris meggyógyult. A király ezután hálából emeltette itt Hierapolis városát. A szintén a Világörökség részét képező romváros nagy területen fekszik, városfala, 2. századból származó színháza, bazilikája és sírjai egy fürdőzéssel egybekötött kirándulás kiváló célpontjai.

Pamukkale azonban minél népszerűbb, annál nagyobb veszélybe kerül. Egyre több turista keresi fel a forrásokat, ennek következtében eredeti állapotukhoz képest azok már jelentősen károsodtak. Egyes vélemények szerint nem kizárt, hogy Pamukkale néhány évtizeden belül már a múlté lesz. A szigorú szabályok betartása ezért szükséges a természet e lenyűgöző alkotásának védelmében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here