Portes du Soleil, a francia síparadicsomFranciaország azon szerencsés országok egyike, ahol a nyári, ragyogó tengerpartok mellett télen is nagyszerű terep kínálkozik a kikapcsolódásra, hála csodás hegyeinek.

A francia-svájci határon található Portes du Soleil több mint 650 kilóméternyi jelzett lesiklópályával, 14 völggyel, 1000 km2-es területével az egyik legnagyobb síterep a világon. Szinte az összes pályát felvonók kötik össze, legmagasabb pontja, ahol síelni lehet 2400, legalacsonyabb pedig 900 m-en fekszik. Az alacsonyabban fekvő részeken hóágyúkkal gondoskodnak arról, hogy az egész síszezonban használhatók legyenek ezek a pályák is.

A terület éghajlatát jelentősen befolyásolja a Genfi-tó és a Mont Blanc közelsége. Novembertől áprilisig gyakoriak a nagyon erős havazások, amik lehetővé teszik, hogy a pályák december elejétől egészen április végéig nyitva tartsanak.

Portes du Soleil körzetében 12 üdülőhely van, ezekből 7 francia, 5 svájci. Többségük hagyományos, völgyben fekvő kis falu, Avoriaz, Les Crosets és Torgon viszont kimondottan azért épültek az 1960-as években, hogy a síturizmusnak megfelelő hátteret adjanak. A Portes du Soleil egyedülálló, hiszen a híres svájci és a nagyszerű francia síterepek előnyeit együtt nyújtja a síelés szerelmeseinek. Errefelé a téli sportoknak nagy hagyományuk van és annak minden fajtáját lehet is gyakorolni. Így a síelés mellett a snowboardot, a siklóernyőzést, de még a hótalpazást is kipróbálhatjuk. A sípályák a kezdőktől a profikig mindenki számára ideálisak, az idelátogató családok is megtalálhatják a számukra megfelelő terepet. A pályák mellett a panoráma is lélegzetelállító, hiszen a svájci és a francia Alpokra elképesztő kilátás nyílik.

A szűzhavas pályák közül bőven lehet válogatni, kinek a francia, kinek a svájci jön be jobban. A falvak is mind más és más hangulatúak, de egy valamiben mégis egyformák: mindegyikre jellemző a vendégszeretet és az a romantikus báj, mely meleget ad egy síeléssel töltött hideg, havas nap után.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here