Pazin

Belső-Isztria zöldellő vidékei, dombok tetején szendergő középkori falvai egyre több turistát vonzanak a tengerparttól távolabb eső területekre is. Ha nem riadunk vissza a hosszú autózástól, tartalmas kirándulásban lehet részünk errefelé, hiszen a táj lélegzetelállítóan gyönyörű.

Pazin 5000 fős kisvárosa Isztria közigazgatási székhelye, de hangulatában semmilyen központi szerepnek sincs nyoma.

A ferences kolostor a 15. századból származik, a Szent Szűz látogatásának tiszteletére emelték. A kolostor templomában található gótikus szentély hasonló a közeli, 1200-as években épült Szent Miklós plébániatemplom szentélyéhez. A kolostorban kórház, iskola és gyógyszertár is működött.

Pazini várA pazini vár Isztria legjobb állapotban megmaradt erődítménye. A 10. században építették, a jelenlegi város nagyrészt a vár alatt épült ki. A szabálytalan alaprajzú, kétszintes erőd mai formáját a 15-16. században nyerte el. Számtalanszor átalakították és tulajdonosai is gyakran cserélődtek. Itt alakították ki az Isztriai Néprajzi Múzeumot és a Városi Múzeumot is. Az 1962-ben létrehozott Néprajzi Múzeumban a félsziget településeiről származó harangokból összeállított gyűjteményt, a hagyományos isztriai konyha kellékeit, népviseleteket, mesteremberek műhelyeit, kb. 4200 néprajzi tárgyat nézhetünk meg.

Fojba-szakadékPazin megmaradt egyszerű kisvárosnak, melynek egyik fő látványossága a Pazinica-patak víznyelője, a természeti védelem alatt álló 130 m mély Fojba-szakadék. Az eredeti városmag e szakadék mellett alakult ki. A különleges természeti képződmény Dantet is megihlette, hiszen a legenda szerint innen merítette a Pokol kapujának ötletét. Pazin és a Fojba-szakadék emellett Jules Verne Sándor Mátyásában is főszerepet játszik.

Pazint nagyon szép természeti környezet övezi, mely az aktív kikapcsolódásra is számos lehetőséget tartogat. Belső-Isztria dombos tájain nagy hagyománya van a kerékpáros túráknak, valamint gyalogos túraútvonalak is szép számmal találhatók a környéken. Édesvízi forrásai nyáron fürödhetőek és sziklamászásra is van lehetőség. Az édesvízi halászat nagyon népszerű a környéken, évente rendezik meg Pazinban a téli Nemzetközi Horgászversenyt. A vidék vadban gazdag, a vadászat szerelmesei a helyi vadásztársaságnál érdeklődhetnek a részletekről. Pazin és környéke híres méztermelő vidék, ne mulasszuk el megkóstolni a mézes diót. Pazinban a pulykatenyésztés hosszú hagyományokra tekint vissza, ha betérünk egy étterembe, érdemes kipróbálni egy helyi pulykából készült specialitást.

Pazinban egyetlen hotel működik, de a szállás miatt ne aggódjunk, a városban vagy a környező falvakban magánházaknál biztosan találunk olcsó szobát. A legtöbb erre járó csak átutazóban érinti a várost, így turistadömping még nyáron sem fenyeget.

Júniusban tartják a Verne-hetet, ekkor különösen érdemes ellátogatni Pazinba, de a tavasz és az ősz is kedvez e csodás vidék felfedezésének.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here