OlhaoOlhao Portugália egyik legszebb tengerparti régójának, Algarvenek a keleti részén fekszik, a legjelentősebb halászati kikötő. Jellegét nagyban meghatározzák a mór stílusú házak, amik az Afrikával való szoros kapcsolatára utalnak, ami a kereskedelemben még ma is élénken él. A 14. században csupán maroknyi halász lakta, akiknek fából, nádból és szalmából készült kunyhói a partokon sorakoztak. A városba érkezve ma ennek éppen az ellenkezőjét láthatjuk. Olhao talán túlzottan is iparosodottnak tűnhet, elsőre az lehet a benyomásunk, hogy a nyaraláshoz nem éppen ilyen helyet képzelünk el. Ez azonban ne riasszon el senkit, Olhao sokoldalú város, nem fog csalódást okozni!

A tengerpart mentén két piac is működik, ahova mindenképp érdemes betérni, mivel szinte végtelen fajtáit találjuk itt a friss tengergyümölcseinek és a helyben termett zöldségeknek, gyümölcsöknek. A vásárcsarnokok körül kiülős kávézók sorakoznak nagyszerű alkalmat kínálva arra, hogy hosszasan üldögélve gyönyörködjünk a vízen ringatózó csónakokban. Kellemesen tölthetjük a délutánokat Olhaoban a parton sétálgatva vagy az árnyas parkok valamelyikében megpihenve.

OlhaoA történelmi belvárost a két piacépület közötti úton érhetjük el legegyszerűbben. Itt az egykori kereskedőknek az elegáns lakóházait találjuk, kovácsoltvas erkélyekkel, faragott díszítőelemekkel, mázas csempékkel. A központban, a Praca da Restauracao téren áll az 1698-ban épült Nossa Senhora do Rosário templom, melynek építését nagyrészt a helyi halászok finanszírozták. Ez volt az első kőépület Olhaoban, ami ma is nagyon impozáns látványt nyújt barokk homlokzatával. A templom mögött, a tér másik oldalán találjuk a Compromissimo Maritimot, vagyis a halászok érdekszövetségének 18. századi épületét, amiben ma a Városháza működik. A környező szűk, macskaköves utcákon üzletek és kávézók csábítják a nézelődőket. Olhao belvárosa valóban nagyon szép és éles kontrasztban áll az ipari részeivel.

A városnak nincs saját strandja, mivel különlegesen helyezkedik el a Ria Formosa lagúna-rendszerben, de az innen induló kompokkal egész évben bárhova eljuthatunk, bár a járatok száma télen természetesen kevesebb. Áthajózhatunk például az Ilha da Culatra szigetre, ami mindössze 10 km-re fekszik Olhaotól délre. Itt gyönyörűen tiszta víz fogad minket, amiben rengeteg halfaj él, ezért partjai búvárkodásra is alkalmasak. Ilha do Farol a sziget nyugati végén fekszik, ide kimondottan a strandolás miatt érdemes ellátogatni. Nagy kiterjedésű homokos part és meleg víz hívogat a fürdőzésre.

OlhaoOlhao folyamatosan fejlődő város, amiben a turizmus fellendítése is nagy szerepet játszik. Új apartmanok, ötcsillagos hotelek és bevásárlóközpontok épülnek, egyre több cég foglalkozik hajókirándulások szervezésével, akár tengeri halászattal egybekötve. Van is mit bejárni a környéken, hiszen a lagúna és annak környéke a Formosa Nemzeti Park része. A lagúnát és annak szigeteit kompokkal is bejárhatjuk, de bérelhetünk halászcsónakokat is. Kajakozni, vitorlázni, kerékpárral kirándulni is lehetőség van, de akár madármegfigyelő túrákon is részt vehetünk. A Formosa Lagúna szépségét tehát több módon is felfedezhetjük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here