Bad GasteinA Gastein-völgy Ausztria egyik legkedveltebb úticélja. A Hohe Tauern Nemzeti Park területén, 1000 m-es magasságban fekszik központja, Bad Gastein, a különleges atmoszférát árasztó település. Itt minden az egészségről, a gyógyulásról és az aktív életről szól, hiszen a vidéken számtalan sípálya található, a sziklákból feltörő termálforrások körül gyógyfürdők várják a vendégeket és túraösvények labirintusa szeli át a tájat. Mindehhez még hozzáadjuk a városnak csodás hátteret festő Alpok látképét és egyből értjük is, hogy mitől annyira vonzó ez a hely.

A vidék gyógyforrásaihoz már a római időkben is fürdőket építettek, ekkor már kifejezetten pihenni jártak ide az emberek. A középkorban fellendülő aranybányászat hozta el Bad Gastein első virágkorát – a másodikat az idegenforgalom kiteljesedésével a századfordulón élte -, gazdagságához pedig a közeli sóbányákból szerzett jövedelme is nagyban hozzájárult, bár ebből elsősorban a salzburgi érsekek szedték meg magukat.

Bad Gasteinben különleges adottságainak köszöhetően egész évben tart a turisztikai szezon. Nyáron Gasteinertal számtalan lehetőséget kínál a túrázáshoz. A vidék specialitása, hogy nemcsak a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és a nordic walking rajongóinak szerveznek külön túrákat, de az alapján is választhatunk, hogy Bad Gastein történelmét szeretnénk-e jobban megismerni vagy inkább sportosabb szakaszoknak vágnánk neki. Télen a síelésé a főszerep, amit fantasztikusan kiegészít a gyógyfürdők nyújtotta lazítási és regenerálódási lehetőség.

Bad Gasteintől karnyújtásnyira két nagyobb termálfürdő is van, egy pedig közvetlenül a városban található. A Felsentherme káprázatos fekvéséről híres. 1000 m-es magasságban, gyakorlatilag a felhők felett áll. A gőzfürdőket, a kül- és beltéri medencéket a sziklafalba vájták, ezzel még tovább fokozva a páratlan élményt. Bad Gasteintől 9 km-re fekszik Bad Hofgastein, ahol az Alpen Therme Gastein fürdő várja a pihenni vágyókat.

Maga Bad Gastein városa híres századfordulós hangulatáról. A bécsi arisztokrácia a “fin-de-siécle” korszakában fedezte fel magának a települést. A társadalom legelőkelőbb tagjai körében divatos volt évről évre visszajárni és eltölteni nyaranta néhány hetet Salzkammergut gyönyörű vidékein, a karintiai tavak közelében vagy az Alpokban. Gasteinertal festői látképe, a melegvízű források és Bad Gastein hamar belopta magát az osztrákok szívébe, népszerűsége az osztrák nyaralóhelyek királynőjeként emlegetett Bad Ischlével vetekedett.

Bad Gastein legnagyobb nevezetessége a vízesésBad Gastein legnagyobb nevezetessége a vízesés, mely közvetlenül a város központjában látható. A Gasteiner Ache hegyi folyó vize 340 m-es magasságból zúdul le három lépcsőn keresztül. Az 1840-ben épült és 1927-ben kibővített kőhídról nézve a vízesés a legszebb perspektívából tárul elénk, számos neves festőt és költőt ihletett meg. Az 1900-as években a Bad Gasteinben eltöltött hetek luxusnyaralásnak számítottak. Ennek megfelelően a városka központjában sorra húzták fel az elegáns és hatalmas szállodákat, éttermeket, melyek a historizmus stílusában épültek, tökéletes harmóniát alkotva egymással.
A 20. század során aztán a turizmus háttérbe szorult, egyre kevesebb vendég látogatott a szebb napokat látott fürdővárosba. Ez a szomorú folyamat napjainkra odáig vezetett, hogy az egykor fényűző szállodák teljesen üresen állnak, kissé élettelenné téve az óvárost. Kivéve egyet, az 1906-1909 között épült Hotel l’Europe ugyanis még mindig működik és benne található Bad Gastein híres kaszinója is. A kaszinó körüli épületek közvetlenül a vízesés mellett állnak, így a városnak ez a részlete kifejezetten vonzó képet nyújt. Annak ellenére, hogy Bad Gastein korábban csillogó központja mára megkopott, az egykori pompa nyomai mindenütt jelen vannak.

Erzsébet császárné sétányBad Gastein modern városrésze az állomás közelében fekszik. Itt találhatók az újonnan épült sport- és wellness szállodák, a kongresszusi központ, az egészségügyi intézmények és a gyógyfürdők. Az új központtól északra áll a 15. századi Nikolauskirche, melyben csodálatos freskókat és egy gótikus márvány szószéket is láthatunk. Bad Gastein másik jelentős temploma a Pfarrkirche, mely ugyan a 19. században épült, de benne többszázéves műkincsek találhatók.
A Nikolauskirche előtt áll Paracelsus 1993-ban felavatott emlékműve. A svájci származású reneszánsz tudós (orvos, filozófus, alkimista) 1525-ben érkezett a városba. Ő volt az első, aki tudományosan vizsgálta a gyógyhatású forrásvizek összetételét. A különös szobor, mely a tudóst “láthatatlanként”, egy köpenybe burkolózva ábrázolja, csak feje és kardot tartó keze lóg ki, Dr. Guido Friedl alkotása.
A város panorámás útja az Erzsébet császárné sétány, mely gyönyörű útvonalon halad, összekapcsolja Bad Gasteint a szomszédos Böcksteinnel. A 10 km hosszú út mentén a legszebb alpesi látkép tárul elénk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here