Arpy-tóVannak köztük kicsik és vannak világhírűek – Olaszországnak ezen a téren sincs miért szégyenkeznie, hiszen megannyi szépség mellett a természet e téren is bőkezűen bánt vele. A kirándulásoknak célpontjai és gyöngyszemei lehetnek a tavak, melyek kéken pöttyözik a kiterjedt ország szinte valamennyi vidékét.

Arpy-tó – Aosta-völgy

Az Alpok lábainál található Arpy egyike a környéken szép számmal megtalálható tavaknak. Körülötte a hegycsúcsokat még nyáron is hó fedi, a terület kitűnően alkalmas a túrázásra, a hegyi kerékpározásra, de azok számára is tökéletes választás, akik egy gyönyörű helyen szeretnének eltölteni néhány napot. A tó partján álló luxus hotelben ehhez minden lehetőség adott, teraszáról fantasztikus a panoráma. Az Arpy-tó a tengerszint felett 2066 m-es magasságban található, területe nagyjából 2 hektárt fed le. Az időnként zöldes, máskor barna és kék árnyalatokban csillogó víz rengeteg halat rejt, de a tó partján is sok állatot figyelhetünk meg, mormotákat, zergéket, őzeket, szirti sasokat.

Garda-tó

Olaszország legnagyobb és egyik leghíresebb tava, mely enyhe éghajlatával, olíva- és citromligeteivel, pálmákkal, ciprusokkal, leanderekkel és narancsfákkal, a háttérben a hegyekkel fenséges látványt nyújt. Ha mindez még nem lenne elég, a Garda-tó partjai tele vannak a kulturális és történelmi örökségek iránt érdeklődők számára csemegét jelentő látnivalókkal. A Garda-tó méltán népszerű, nem csak egy-két napos kirándulásnak, de egy teljes nyaralásnak is tökéletes helyszíne lehet. Az olaszországi tavak királynőjének is nevezik, vízparti kávézói, luxus éttermei és szállodái rendre megtelnek még a barátságtalanabb téli hónapokban is.

Carezza-tó – Trentino Alto Adige

Carezza-tó

A dél-tiroli Carezza-tó (Karersee) hihetetlen színeiről ismert, Szivárvány-tónak is nevezik. Az Alpok egyik legszebb tavaként tartják számon. A legenda szerint egy varázsló szivárványt készített, hogy elcsábítsa a tóban lakó sellőt, majd haragjában összetörte és darabjait a tóba szórta, ettől nyerte el az különleges színét. A tavat sötét fenyvesek veszik körbe, felette a 2799 m magas Latemar és a 3002 m-es Rosegarten csúcsai tornyosulnak. Télen a síelők, az év többi szakában a kirándulók látogatják. A tavat a Latemar forrásai táplálják, vízszintje folyamatosan változik. Tavasszal a legmagasabb, októberben pedig általában a legalacsonyabb, a tó vize még augusztusban is csupán 13 fokos, ami nem is csoda, hiszen 1520 m-rel a tengerszint felett fekszik.

Caldaro-tó – Trentino-Aldo-Adige

Az Alpok egyik legmelegebb vízű tava az 1,8 km hosszú, 0,9 km széles Caldaro. Átlagos mélysége 4 m körül mozog, kitűnő az úszáshoz és a szörfözéshez is. A tó a dél-tiroli borút egyik állomása, áprilistól októberig nincs hiány itt a turistákban. 425 m-rel a tengerszint felett fekszik, Bolzanotól csupán 16 km-re, maguk az olaszok éppen olyan szívesen jönnek ide, mint a környékbeli országok utazói. A gyönyörű, zöldellő vidéken nem csak a szőlő él meg, de mandulafák, olajfák, pálmák és leanderek is színesítik a tájat.

Bracciano-tó – Lazio

Rómától 32 km-re található Olaszország egyik legfontosabb, szintén vulkáni eredetű tava. A Bracciano a főváros víztározója, ezért tisztaságát nagyon szigorúan szabályozzák és ellenőrzik, ez Olaszország egyik legtisztább vizű tava. A motorcsónakok ki vannak tiltva a tó területéről, de a vitorlások, kenusok, kajakosok számára paradicsomiak a körülmények. A Bracciano-tó partján lévő, nagy kiterjedésű park szintén védett, kerékpárral, gyalog és lóháton is be lehet járni. A tó csupán 15 km-re fekszik a tengertől és a fővároshoz is közel van, a turisták térképére mégis csak nemrégiben került fel. A partmenti házak többsége rómaiaké, akik hétvégente és nyáron járnak le ide pihenni, ahogyan tették azt őseik is már több mint 2000 évvel ezelőtt. Aki megteheti, márciustól októberig itt tölti az év egy részét.

Braies-tó – Trentino

A “Dolomitok gyöngye” a varázslatos smaragd színben pompázó tó. Mivel a Dolomitok részét képezi, a legszigorúbb védelem alatt áll, az UNESCO természeti örökségeinek egyike. A tó átlagos mélysége 17 m, területe pedig kb. 31 hektárt fed le. Olaszország egyik leglátogatottabb tava, környékén érintetlen hegyekkel, erdőkkel, ezernyi túraútvonallal és piknikezésre alkalmas területtel. A tó valószínűtlenül kék vize télen befagy, ilyenkor a jegén lehet sétálni. A lavinaveszély miatt a partmenti sétányt télen általában lezárják, de a túralehetőségek ezzel nem vesznek el, hiszen a tótól rendszeresen indítanak hótalpas túrákat és a hely ideális a síelés gyakorlásához is.

Bolsenai-tó – Lazio

Bolsenai-tó

Olaszország középső részén található ez a vulkáni eredetű tó, amely 370.000 évvel ezelőtt született. Az egyik legnagyobb vulkáni tava Európának, Közép-Olaszország drágakövének is nevezik. Ennek ellenére csak kevesen ismerik, nem szerzett akkora hírnevet magának, mint a Comoi vagy a Garda-tó. Az olaszok egyik féltett kincse, amit a külföldi turisták még nem fedeztek fel maguknak. A toszkán dombok lábainál elterülő tavat hagyományos, ősi kis falvak veszik körbe, a tó vidéke nagyon szép példáját adja az olaszországi ökoturizmusnak. Bár nincs messze Rómától, mégis kívül esik a turisták által kitaposott ösvényeken. Az idilli környezet magával ragadja azt, aki először jár erre. Ennek is köszönhető, hogy a tó partján egyre több külföldi vásárol magának ingatlant és költözik erre a békés vidékre.

Idro-tó – Lombardia/Trentino

A kb. 11 km hosszú tó természetes, glaciális eredetű. Nyáron a szörfösök bázisa és az olasz családok is előszeretettel járnak ide strandolni – vize az egyik legtisztább az országban és nyáron általában 23-24 fokos -, szezonon kívül azonban egy igazán békés és csendes hely. Az Idro-tó kicsi, ám de gyönyörű – kék vizének szép keretet adnak az erdős hegyek és a tó partjáig nyújtózó mezők. Vize pisztrángban bővelkedik, ezért a horgászok is kedvelik, 24 km hosszan körbefutó partjain pedig több kis település foglal helyet. Ideális szinte valamennyi vízisporthoz, környékén pedig sziklát mászni és túrázni lehet.

Fusine-tavak – Friuli-Venezia Giulia

A két tó egy völgyben fekszik, védett területen Észak-Olaszországban. Télen a régió az egyik leghidegebb egész Olaszországban, de még akkor is megéri eljönni ide, mivel a tavak a Júlia-Alpok legfőbb természeti látnivalói közé tartoznak. A hegycsúcsok között, természetes bölcsőben fekvő tavakat ösvények kapcsolják egymáshoz, körülöttük több, különböző hosszúságú túraútvonal halad. A Fusine-tavak 900 m feletti magasságban találhatók, köztük mindössze 5 m a szintkülönbség. Érintetlen környezetük miatt kedvelt célpontjai a kirándulóknak, a tavak környékének egyik legszebb pontja a Mangart 2679 m magas csúcsa.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here