BeraneBerane az egyik legnagyobb város Montenegró észak-keleti részén. A Lim folyó partján fekvő város népessége körülbelül 12.000 Fő. A városi közlekedés abszolút megfelelő. A legközelebbi repülőtér Podgorica városában van, 150 kilométerre.

A város leginkább a történelmi emlékműveiről híres. Ha egy kicsit bele akarjuk ásni magunkat Berane történelmébe, a legjobb, ha a Polimsky múzeumban kezdünk. Tárgyi leleteket, antik tárgyakat nézhetünk meg a kiállításokon, ezen kívül Budimlia és Bihor maradványait is megcsodálhatjuk, melyeket a régészek fedeztek fel korábban.

Berane térségének a középkorban még Budimlia volt a neve. Akkoriban a várost leginkább a szerbek uralták, ami egészen a 17. századig tartott. Később a törökök szállták meg, akik nem akartak a szerbekkel együtt élni, így kiszorították őket. A szerbek azonban nem tudták elfogadni a vereséget, így hatalmas harcok folytak Berane területéért. A 20. század elején végül véget ért a török uralom. A II. világháború után a várost átnevezték, s így egészen 1992-ig Ivangrad lett belőle.

Kaludra monostorA montenegrói ortodox történelem legfontosabb emlékműve, a Đurđevi stupovi monostor is lenyűgöző, és abszolút megéri ellátogatni hozzá. A 13. században épült monostort az évek során ötször is lerombolták a törökök, és csak a 20. században építették újjá. Szervezett kirándulásokon is részt vehetünk a Kaludra monostorhoz, ahol Szent Lukács apostol ereklyéit tartják, valamint az Uroshevitsa monostorhoz és a Shudikova monostorhoz.

Lokve síközpontA modern Berane az ország egyik legnyugodtabb és legkényelmesebb városa. Sokféleképpen eltölthetjük az időnket a csendes városban, még az is élvezetes, ha csupán sétálgatunk a gyönyörű kis utcákon és tereken, vagy egy kávézóban, étteremben ülve élvezzük a gőzölgő kávénkat, vagy az ínycsiklandozó helyi specialitásokat, de a legfőbb szórakozás a környéken az a Berane közvetlen közelében található téli sport lehetőségek. Az összes sí rekreációs központ készen áll, hogy síelési és snowboardozási lehetőségeket nyújtson a városba látogatók számára. A leghíresebb síközpont a Smilevitsa domboldalon található „Lokve”. Az itt található sípálya nem csak a magabiztos sípályák meghódítóinak, de a kezdőknek is tökéletes.

Berane egy igazi kulturális központ is. A „Forró tél a hegyekben” nevű fesztivált minden évben megrendezik, ahol rengeteg kulturális és szórakoztató eseményen, sőt még egy színes show-n is részt vehetünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here