Francia Alpok

Az egész év folyamán az egyik leglátogatottabb hely ez Európa-szerte. A fenséges táj, a hullámzó zöld dombok, a magaslati folyók és tavak a hófödte hegycsúcsokkal a háttérben érthető, hogy a világ minden részéről vonzzák ide az utazókat. Az egyre növekvő népszerűsége mellett azonban a Francia-Alpok nagy része napjainkban is őrzi érintetlenségét.

Elsősorban a síelési lehetőségek miatt keresik fel az országnak ezt a régióját. Chamonix és Val d’Isere több ezer síelni vágyót csábít ide minden évben. A síszezon december elejétől április végéig tart errefelé.

A telente zsúfolt lejtőktől távolabb azonban számos más látnivalót is rejteget a vidék. A középkori várak és kastélyok, Montrottier, Annecy és a Chateau de Septeme figyelemre méltó ékszerei a hegyvidéknek.

Aix-les-Baines tele van történelmi látnivalókkal. A római korból megmaradt Campanus diadalív és Diana temploma mellett a város környékén számos lenyűgöző termál barlang is található. Grenoble, a Francia-Alpok fővárosa főként a fiatalok körében népszerű a kulturális kínálata és pezsgő éjszakai élete folytán. Művészeti Múzeumában több mint 1500 kortárs alkotás tekinthető meg.
Grenoble, La Bastille erődA La Bastille erőd méltóságteljesen tekint le a városra a hegy tetejéről, lélegzetelállító látképet nyújtva a Mont Blanc csúcsaira. A Savoyai hercegi kastélyt érdemes megnézni Chambery-ben, az elegáns, olaszos hangulatú városban.

A határon, már svájci oldalon található Dél-Montreaux-ban a híres, ezeréves múltra visszatekintő Chillon kastély, melyet Victor Hugo, Rousseau és Lord Byron tettek halhatatlanná.

AlpokAz aktív kikapcsolódásra is számtalan lehetőség kínálkozik. A hegymászás, kerékpározás, golf, tenisz, a vízisportok, mint a vadvízi evezés, kajakozás és kenuzás szerelmesei itt a Paradicsomban érezhetik magukat. A Lac d’Aiguelette tó homokos partja ideális a horgászathoz, de akár a vitorlázáshoz is. Az Annecy-tó Franciaország legszebb és legtisztább tava, ahol vízisível, siklóernyőzéssel is próbálkozhatunk.

A régió hagyományos ételeiről is méltán híres. A quiche Lorrainne, vagyis a lotharingiai lepény, a tartiflette, a franciák rakott krumplija és a fondue mellett a borok is figyelmet érdemelnek.

A Francia-Alpok olyan hegyi panorámát és mesebeli tájakat kínál, amiket másutt nehezen találni Európában. A hegyvidéki környezet sokszínűsége éppoly csalogató, mint a táj síelési adottságai. Tavasszal és nyár elején a domboldalak a virágok tarkaságától tündökölnek, kiváló terepet biztosítva egy kellemes túrázáshoz. Tiszta utak és ösvények szelik át a lejtőket, az ország két legszebb természetvédelmi tájegysége is a Francia-Alpokban található.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here