Signal Iduna Park

Németország napjaink egyik legjobban szereplő futballnemzete. A Nationalelfként emlegetett német labdarúgó válogatott 2014-ig négy világbajnoki döntőt és három Európa-bajnokságot nyert meg, ezek mellett pedig a német élvonalbeli csapatok klubszinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Sikereiknek elhagyhatatlan feltétele, hogy a játékosok korszerű edzőközpontokban edzhessenek, illetve stadionokban szerepelhessenek hétről hétre.
A labdarúgást országszerte ünneplik. Nemcsak a férfiak, hanem a női szurkolók is nagy érdeklődést mutatnak a mérkőzések iránt, így a legnagyobb focistadionok akár 80000 nézőnek is képesek hellyel szolgálni. Nagy befogadóképességük mellett pedig látványuk is kiemelkedő, amelyet szurkolóként mindenképpen érdemes élőben is megtekinteni.

Signal Iduna Park (Dortmund)

Németország legnagyobb stadionja, ami 81360 férőhellyel rendelkezik. A sajtó az ország legszebb stadionjának tartja, az UEFA öt csillaggal minősítette, a szurkolók pedig a „templom” néven emlegetik. A Signal Iduna Park nézőtere sárga-feketébe öltözik a játéknapokon, ugyanis a Borussia Dortmund mérkőzéseinek ad otthont. Történelme 1965-re nyúlik vissza, ám az akkori épületet 1974-re újraépítették, mert az az évi világbajnokság bizonyos meccsei ott kerültek megrendezésre, ehhez viszont alkalmasnak kellett lennie a nagyobb számú közönség befogadására is. Az új létesítmény a Westfalenstadion nevet kapta, melyen 1992-ig nem történt jelentős átalakítás, akkor viszont megszüntették az állóhelyeket, emiatt pedig jelentősen csökkent a kapacitása. 1999-től ennek megoldására három hullámban bővítésbe kezdtek, az utolsó munkálatok 2003-ban fejeződtek be, ezzel pedig kialakult a stadion mai befogadóképessége. A stadion a 2006-os világbajnokság óta elektronikus beléptető rendszerrel is felszerelt. A Borussia Dortmund stadiontúrákat tart a szurkolók részére, melyek alkalmával megtekinthető az öltöző, a játékos kijáró, a lelátó és a Borusseum, ami a csapat sikereit, történelmét sorakoztatja fel.

Olympiastadion (Berlin)

Olimpiai Stadion (Berlin)

1934 és 1935 között építették a ’36-ban megrendezésre kerülő olimpiára. Az 1974-es világbajnokságra ez a stadion is átalakult a nagyobb kapacitás érdekében, majd mivel a 2006-os világbajnokság lebonyolításában is részt vett, tovább kellett korszerűsíteni. A renoválás szinte az egész szerkezetre kiterjedt, és új tetőt is kapott. 2015-ben az UEFA ezt a stadiont választotta a Bajnokok Ligája döntőjének lebonyolítására. A stadion 74475 főt képes befogadni, továbbá Guinness rekordok is kapcsolódnak hozzá. Évente több mint 300000 látogató kíváncsi az épületre, amelyet háromféle stadiontúrával tekinthetnek meg. Választhatunk, hogy idegenvezetővel szeretnénk-e körbesétálni, aki elmondja a stadion történelmét, felépítésének szerkezetét és az ott megtartott rendezvények jelentősebb eseményeit, vagy egy önálló túrán is részt vehetünk, ekkor viszont csak a nyilvános területeket járhatjuk be, és a kihelyezett táblákon kell elolvasnunk ugyanezeket, a harmadik lehetőség pedig egy úgy nevezett multimédiás vezetés, amely fejhallgatón keresztül történik egy telefonos alkalmazás igénybevételével.

Allianz Arena (München)

Allianz Arena

Az FC Bayern München és a TSV 1860 München stadionja, amely 71137 néző befogadására alkalmas. Megépítésének igényét 1997-ben vetették fel, de csak 2002-ben kezdték el építeni, és még később, 2005-ben nyitotta meg kapuit. 2006-ban már világbajnoki meccseket játszottak pályáján, 2012-ben az Allianz Arena adott otthont a Bajnokok Ligája döntőjének, 2020-ban pedig az Európa Bajnokság egyik helyszínéül szolgál majd. Ez a stadion szintén ajánl önálló és csoportos túrát. Az idegenvezető által vezényelt út 60 percet vesz igénybe, az általános öltöző, lelátó, játékos kijárat hármas mellett a sajtószobába is betekintést engednek. A stadionban található még az FCB Erlebnisworld, mely a csapat történelmét mutatja be. Többek között itt láthatóak a megnyert trófeák, a csapat volt és jelenlegi játékosainak poszterei, és mivel a Bayernnek nem csak focicsapata van, hanem kosár, tenisz, kézilabda, stb. is, ezért más sportágak eredményei is felsorakoztatásra kerültek.

Olympiastadion (München)

Olimpiai Stadion (München)

Münchenben is felhúztak egy olimpiai stadiont, Berlintől eltérően viszont ezt az 1972-es játékok lebonyolítására építették. A stadion az Olympiapark központjában helyezkedik el, ahol számos sportolási lehetőség van, biciklizéstől kezdve, golfozáson át, csónakázásig mindenre van gyönyörűen kialakított hely. Rengetegszer szabadtéri koncerteket is itt bonyolítanak le. Az olimpia után 30 évig a Bayern és a TSV 1860 közös stadionja volt. Színvonalát mutatja, hogy az EUFA ezt is öt csillagosra értékelte. Férőhelyeinek száma 69250.
A müncheni olimpiai stadion különleges túrára invitálja az érdeklődőket. Biztonságos körülmények között, erre kialakított pályán és biztonsági felszerelésekkel fel lehet menni a tetejére, és végig lehet sétálni a tetőn. A séta 120 izgalmas percet ígér, amely után felejthetetlen élménnyel gazdagodunk, a végén pedig akár drótkötélpályán is lecsúszhatunk. Ezen kívül meg lehet tekinteni magát a stadiont is, ami további egy órát vesz igénybe, az egész parkon pedig egy kék vagy fehér vonat fuvaroz minket körbe.

Veltins-Arena (Gelsenkirchen)

Veltins-Arena

Az FC Schalke 04 stadionjának befogadóképessége közel 62000. Ez Németország első olyan stadionja, amit állami támogatások nélkül finanszíroztak. 2001 augusztusában volt a megnyitója, melyen a Schalke a Dortmund csapata ellen játszott. Behúzható tetejével, kihúzható pályájával és mozgatható déli lelátójával a létesítmény Európa egyik legfejlettebb stadionja. A 2006-os világbajnokság keretén belül itt is tartottak mérkőzéseket, illetve Bajnokok Ligája döntőnek is biztosított már játékteret. 75 perces stadiontúrát kínálnak, amely során az öltözőket, sajtószobát, az üzleti szobákat és a Schalke-Museumot tekinthetjük meg. A múzeum érdekessége, hogy jó néhány régi játékos saját felvételről, saját szavaival meséli el, milyen volt a csapat tagjának lenni, gólt rúgni, győzni. Csak úgy, mint máshol, itt is a történelmen van a hangsúly, ennek keretében mezkiállítás és trófeakiállítás is szórakoztatásunkra szolgál.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here