A Királyi mérföldEdinburgh, Skócia fővárosa és kulturális központja a világ egyik legszebb helye. „Észak Athénjaként” is ismerik, mivel ebben a híres fesztivál városban görög stílusú oszlopok találhatók a Calton Hill-en, de múzeumok és művészeti galériák széles választéka és történelmi gyöngyszemek is várják az idelátogatókat. Edinburgh valójában két városból áll: a sűrűn lakott Óvárost a magas bazaltsziklán található kastély uralja. Ez a városrész tulajdonképpen egy szűk utcácskákból és házsorokból álló labirintus. Míg az Új Várost a széles utak és elegáns külső jellemzi.

1. A Királyi mérföld

A Királyi mérföldnek az Edinburgh-i várat és a Holyroodhouse-palotát összekötő utat nevezik. A bájosan sorakozó villákkal, számtalan vendéglővel és étteremmel, boltokkal és múzeumokkal ez a főútvonal a lehető legjobb első állomás Edinburgh-ban.

A legnépszerűbb látványosságok közül néhány a Castle Hill-en, vagyis a várdombon található, mint a kilátótorony és a Camera Obscura, a Szent János Felföldi Gyülekezeti Temploma, vagy az Írók múzeuma, amely bemutatja Robert Burns költő, Sir Walter Scott és Robert Louis Stevenson írók kéziratait, portréit, és fontos cselekedeteiket.

2. Edinburgh-i vár

Edinburgh-i vár

Skócia leghíresebb pontja, az edinburgh-i vár egész Britannia egyik leglátogatottabb turista látványossága. Az egyik fő látványossága a One O’clock Gun, egyórai ágyú, amely az időjelző szerepét tölti be, a Félhold-bástya, a lenyűgöző Skót Nemzeti Katonai Emlékhely és a koronaékszerek csillogó gyűjteménye, melynek a királyi palota ad otthont. A Végzet Köve arról híres, hogy I. Edward ellopta azt, s az angol trón alá rejtette, és csak 700 évvel később, 1996-ban került vissza Skóciába.

3. Holyroodhouse-palota és Holyrood-apátság

Holyroodhouse-palota és Holyrood-apátság

A Holyroodhouse-palota a királynő hivatalos rezidenciája Edinburgh-ban és fontos szerepe volt Skócia történelmében: II. James és IV. James is itt házasodott meg, V. James és I. Károly királyt itt koronázták meg, valamint „Bonnie Prince Charlie” itt hívta össze a bíróságot 1745-ben. Amikor a királynő nincs a palotában, a nagy közönség számára megnyílik a történelmi lakosztály, Mária skót királynő korábbi otthona, és az állami lakások, melyek a gyönyörű berendezéseikről és a tapétáiról híresek.

Fontos még megemlíteni a galériát, ahol a skót királyok portréi láthatóak. A szomszédos, 12. századi Holyrood-apátsághoz is ellátogathatunk, melyet I. Dávid király alapított, és ki ne hagyjuk a Holyroodhouse szökőkutat, amely a palota udvarában található.

4. Holyrood Park: Artúr széke és a Salisbury sziklák

Artúr széke, Holyrood Park

Artúr széke a Holyrood Park legmagasabb pontja. A tetejéről az egész városra gyönyörű kilátás nyílik. A Salisbury sziklákon keresztül viszonylag egyszerűen feljuthatunk Artúr székéhez. Egy másik elképesztő látványosság ebben az óriási parkban a középkori Szent Antal-kápolna romjai.

5. Szent Egyed-katedrális

Szent Egyed-katedrális

Az 1243-ban felszentelt Szent Egyed-katedrális Edinburgh fő temploma. A 49 méter magas központi torony a 8 íves oszlopával egy hatalmas koronát formál, mely az itt készült fotók egyik kedvenc háttere. Bent a II. világháborúban meghalt emberek emlékére készített tárgyakat, színezett ablakokat és John Knox szobrát láthatjuk, aki a protestáns reformáció vezetője volt. A Bogáncs-kápolna a bámulatos tölgyfafaragásairól és a Bogáncs-rendi lovagok címereit ábrázoló zászlókról híres. Sir Robert Lorimer tervezte a kápolnát 1911-ben, amely nagyszerű példa a modern gótikus stílus megvalósítására.

6. A Királyi Botanikus kert

Királyi Botanikus kert

Az Edinburghban található Királyi Botanikus kert a második legrégebbi ilyen kert Nagy-Britanniában. A 70 hektáros területén található egy herbárium, Nagy-Britannia legnagyobb pálmaháza, egy trópusi ház egzotikus orchideákkal, egy alpesi ház, egy teraszos mocsaras kert, egy hanga kert és egy arborétum ritka, a Himalájában, Észak-Amerikában és Kínában őshonos óriás fákkal. A kert egy másik részén színes azáleákat, hortenziákat, kaméliásokat és rododendronokat láthatunk, ezenkívül van még egy rész, ahol trópusi vízinövények találhatóak, mint az indiai rózsaszín vízililiom.

7. Skót Nemzeti Múzeum

Skót Nemzeti Múzeum

A 2011-ben nyílt Nemzeti Múzeum Skócia egyik legnépszerűbb turista látványosságává nőtte ki magát, hiszen évente közel 2 millió ember látogat el ide. Itt található számos régebbi múzeum gyűjteménye is. A legérdekesebb műtárgyak között van Dolly, a bárány, a világ első klónozott emlőse, valamint Elton John néhány elképesztő színpadi jelmeze. A hagyományos múzeumban például az ókori Egyiptomból fennmaradt tárgyakat tekinthetjük meg.

8. Princes Street

Princes Street

A forgalmas Princes Street Edinburgh Újvárosának a fő sétálóutcája. A majdnem két kilométer hosszú utcát színes kertek és elegáns boltok veszik körül, mint például a hagyományőrző Jenners of Edinburgh, a világ legrégebbi független áruháza. A nyugati végén található House of Frasers szintén egy elég nagy áruház, míg a kisebb Princess Mall a szökőkutak és kávézók között különböző minőségű termékeket kínál. Ezek mellett, a Princes Street-en találhatunk még híres hoteleket és éttermeket a gyorskajáldáktól egészen a gourmet bisztrókig.

Azoknak pedig akik a genealógia iránt érdeklődnek, itt található a New Register House, ahol akár a 13. századból származó archívumokat is megtekinthetnek. A lenyűgöző sétálóutcán van még a 60 méter magas Sir Walter Scott szobor és a David Livingstone, a misszionáriusok és afrikai kutatók tiszteletére épült emlékmű.

9. Art City: Skócia Nemzeti Galériái

Skót Nemzeti Galéria

A skót történelmi vezetőkről készült 16. századi festmények Edinburgh három fő galériája közül az egyikben, a Nemzeti Portré Galériában láthatóak. A galéria legfőbb látványossága egy óriási körmenti fríz kép a leghíresebb skót személyekről, mint például Robbie Burns, Sir Walter Scott, Sean Connery vagy Mary Stuart. A Skót Nemzeti Galériában európai festmények és szobrok gyűjteménye található egészen a Reneszánsz kortól kezdve.

Végül pedig a Modern Művészetek Nemzeti Galériájában olyan híres művészek képeit tekinthetjük meg, mint Henry Matisse, Pablo Picasso, Rene Magritte vagy Bruce McLean, valamint Henry Moore, Barbara Hepworth és David Hockney szobrait.

10. A Royal Yacht Britannia

Royal Yacht Britannia

Edinburgh egyik legújabb látványossága a Royal Yacht Britannia. Az évek során, számos híres ember fordult meg ezen a luxus hajón, persze közülük a királynő a leghíresebb. 40 év szolgálat után a királyi családnál a 60 éves hajót Leith kikötővárosába vitték, mint a Nagy-Britanniai Látogatóközpont központi látványossága. Betekintést nyerhetünk a királyi yachtok történelmébe, valamint megcsodálhatjuk a királyi lakosztályt vagy a királyi teázót.

11. Calton Hill és a Skót Nemzeti Emlékmű

Calton Hill

A Caltonn Hill olyan gyönyörű kilátást nyújt az egész városra, amit vétek lenne kihagyni. A nyugati oldalán a Princes Street és a vár található, déli oldalán az óváros körvonalai rajzolódnak Artúr székére, míg a keleti és északi oldalán a Forth folyó torkolata és a leith-i kikötő látható. A domb lábánáll áll a 13. századi Királyi Középiskola, ahol Sir Walter Scott is tanult.

A Calton Hill-el szemben a skót költő, Rubert Burns tiszteletére állított emlékmű található. Edinburgh legfontosabb emlékműve a Napóleoni háborúkban meghalt emberek emlékére állított Nemzeti Emlékmű, amely a Calton Hill-en található. Az Athénban található Parthenon inspirálta a tervezőt, Henry Playfair-t, aki 1822-ben kezdte el a munkát, de a pénzhiány miatt abba kellett hagyniuk. Szintén itt található a Nelson emlékmű, melyet 1816-ban készítettek, miután Horatio Nelson győzelemre segítette a hadsereget a Trafalgari-csatában.

12. Skót Nemzeti Könyvtár

Skót Nemzeti Könyvtár

A IV. György hídon található Skót Nemzeti Könyvtár Nagy-Britannia egyik legnagyobb könyvtára. A könyvtárban megtalálható az összes könyv másolata, melyet az Egyesült Királyságban adtak ki. Az óriási könyv gyűjteményén kívült különleges még a könyvtár bejárata, melyen a 7 alak a különböző tanítási módszereket szimbolizálja. A Nemzeti Könyvtár nem csupán egy sima könyvtár, hiszen Európai Kutatási Könyvtárként is működik, és a látogatókat olvasójegyekkel várják, melyekkel igénybe vehetik a létesítmény saját olvasótermeit.

13. A Greyfriars templom és Greyfriars Bobby

Greyfriars Bobby

A festői szépségű Candlemakers Row déli végén található Greyfriars templom területén található a város legrégebbi sírkertje, ahol számos híres skótot helyeztek végső nyugalomra, mint például Allan Ramsay költőt. James Hutton-t, a modern geológia atyját a szövetségi börtönbe temették el. A leghíresebb név amely a templomhoz kötődik, valószínűleg a Greyfriars Bobby. 1858-ban egy Skye terrier a gazdája, John Gray halála után hűségesen maradt a sírjánál 14 éven keresztül a haláláig. Építettek neki egy kennelt amiben elbújhatott, valamint egy szobrot is állítottak neki 1873-ban.

14. Nem csak gyerekeknek: A Gyermekkor Múzeuma

Gyermekkor Múzeuma

A múzeumban oylan régi játékokat csodálhatunk meg, mint a modell vasutakat vagy babákat. De ez több, mint egy hely tele régi játékokkal: a felnőtté válás különböző korszakait is megjeleníti: a trendeket és a divatot. Mi több, egy Viktória korabeli utcaképet is elénk tár különböző kinti játékokkal, sőt felölthetjük magunkra a kor hagyományos viseleteit is, valamint kipróbálhatjuk azokat a játékokat, melyekkel elődeink játszottak.

15. Our Dynamic Earth: Edinburgh-i Természettudományi Központ

Our Dynamic Earth: Edinburgh-i Természettudományi Központ

Our Dynamic Earth egy multimédiás prezentáció, amely egy 500 éves utazásra varázsolja a látogatókat, hogy megismerjék a Föld történelmét. Különféle hi-tech szerkentyűk és különleges effektek segítségével igazán valósághűen tudják ábrázolni például a vulkánokat, trópusi esőzéseket vagy az eljegesedést. Az Artúr széke lábánál, a Holyrood Park közelében található tudományos központnak egy ultramodern, sátorszerű épület ad otthont. A rengeteg érdekes látnivalónak köszönhetően nem csak oktató jellegű, de igazán szórakoztató is.

+2 extra tipp:

Dean Village

Dean Village

A Princes Street északnyugati részén található Dean Village egy igazi, idillikus falusi élet képét adja vissza. Egy erdős szurdokban található, melyet a Leith-folyó alakított ki.

Grassmarket

Grassmarket

A festői szépségű Grassmarket Edinburgh egyik legfontosabb piactere a középkor óta. 1477 óta vannak róla dokumentumok, s később, 1660-tól azért vált híressé, mert a nyilvános kivégzések helyévé vált. Csupán néhány perces sétára van az Edingburgh-i vártól és a Princes Street-től. A nyűzsgő, de mégis barátságos helyet a boltjaival és kávézóival éppen annyira szívesen látogatják az Edinburgh-i Egyetem diákjai, mint az idelátogató turisták.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here