DobrisPompás várak, kastélyok, folyók, völgyek, ezüstbányák várják a Csehország középső régióit célba vevő utazókat. A vidéknek még a legtávolabbi részei is csupán egy órányira találhatók Prágától. A főváros határain túl kitérőt tenni a festői kisvárosokba, a bortermő vidékekre és a meseszép tájakra kétségkívül érdemes.

Dobris

A legtöbb látogató egyértelműen a szép rokokó kastély miatt érkezik a városba. A hozzá tartozó, francia stílusú kert az egyik legszebb Csehországban. A kastély belsejében a rokokótól a klasszicizmusig megtalálhatók a különböző stílusjegyek. Gazdagon díszített Tükörterme, a családi portrékkal teli könyvtár és a neoreneszánsz ebédlő az épület legszebb részei, melyek egytől egyig a francia király, XIV. Lajos stílusát tükrözik. A II. világháború alatt a nácik elvették az épületet a tulajdonos nemesi családtól, ettől kezdve 50 éven át művészek használták egyfajta alkotóműhelyként. Kertje legalább annyira népszerű, mint maga a kastély. A formára nyesett sövények és a szobrok festői hátteret adnak koncerteknek, esküvőknek és más rendezvényeknek.

Melnik

Csehország elsősorban a sörről és nem a bortermeléséről híres, Melnik azonban kivételt képez ez alól. A Moldva és az Elba folyók találkozásánál fekvő település a 18. század óta foglalkozik bortermeléssel. Ennek központja a reneszánsz Lobkowicz kastély, melyet 1739-ben építettek. A folyók összefolyása felett ülő kastély, valamint a mellette lévő Szent Péter és Szent Pál templom Melnik legfőbb attrakciói. Az épületben korabeli bútorok és festmények gazdag gyűjteményét lehet megnézni. A kastély ma ugyanannak a családnak a birtokában van, akiknek ősei eredetileg építtették a 18. században. A közelében lévő templom kriptájában Csehország legnagyobb osszuáriuma található, 15.000 ember csontjaival.
Melnikbe a legjobb szeptember közepén ellátogatni, amikor hagyományosan sor kerül a szüreti fesztiválra és a legújabb évjáratok bemutatására.

Ríp-hegy

Ríp-hegy

A cseh történelem bölcsőjének is nevezik a hegyet, ahol a krónikák szerint az első szlávok letelepedtek Cseh vezetésével, akiről később a nemzetet elnevezték. A csupán 459 m magas hegyhez számtalan túraösvény vezet, tetején áll az 1126-ban, román stílusban épített Szent György rotunda, melyet Sobeslav emeltetett a III. Lothár német-római császár ellen aratott győzelme tiszteletére. A rotunda mai formája az 1870-es felújítás eredménye. A Ríp-hegy teteje évszázadokon keresztül zarándokhely és a tömegeket mozgósító események helyszíne volt. 1868-ban innen vitték le az újonnan épülő prágai Nemzeti Színház alapkövének szánt szikladarabot. A rotundától nem messze áll egy kis turista-kunyhó, melynek falán olvasható a felirat, miszerint: “Ami a mohamedánoknak Mekka, az a cseheknek a Ríp”.

Koneprusy barlangok

A feneketlen kanyonok, a függőlegesen meredező sziklák alatt egy csodálatos világ rejtőzik. Prágától mindössze 30 km-re találhatók a Koneprusy barlangok, melyek nemcsak a leghosszabb barlangrendszerei Csehországnak, de számos mítosz és legenda is kapcsolódik hozzájuk. Egy 1950-ben, a hegyoldalban végzett robbantás során fedezték fel a barlangokat a kőfejtő oldalánál. A feltárás során méterről méterre haladtak előre, mikor elérték a gyönyörű cseppkövekkel teli termet és az óriási szakadékot. A cseppkövek furcsa és csodálatos formákat öltnek a barlangokban. A sötét sarkokban nőnek a “Koneprusy-rózsák”, melyek több mint egy millió éve díszítik a barlang falait. Akkor keletkeztek, amikor Csehország területén még a trópusi éghajlat volt az uralkodó. A barlangban állatok és emberek csontjai is felszínre kerültek. A középkorban pénzhamisító műhely működött a föld alatti járatokban, napjainkban már csak a denevérek lakják a barlangokat.

Sázava nosztalgia vasút

A Sázava-folyó környékét be lehet járni egy nem éppen szokványos vonattal is. A Prága-Vrsovice – Vrané nad Vltavou – Cercany vonalon közlekedő vonat gyönyörű tájakon halad keresztül. A dombos-sziklás terepen 15 alagutat építettek a vasút számára. Aki a több órás vonatutat választja odafelé, annak visszafelé érdemes inkább a folyón jönnie. Lehet kenut bérelni, de kis hajókat is indítanak Csehország egyik legromantikusabb vízi útján.

Kokorínsko

Kokorínsko

Ha adott a lehetőség, hogy legalább csak egy napra kiszakadjunk a nagyvárosi nyüzsgésből, meg kell ragadni. Ehhez nincs is jobb hely, mint Kokorínsko a különleges homokkő szikláival, kristálytiszta tavaival, sűrű erdőivel és Csehország talán legromantikusabb kastélyával. Egy festői völgy fölött áll a Kokorín kastély, melynek tornya alatt sétálva hihetetlennek tűnik, hogy egykor itt tenger hullámzott, ennek nyomai még ma is fellelhetők.
A kastélyt a 30 éves háború után Ferdinánd császár azon elátkozott erődítmények közé sorolta, melyeket tilos volt felújítani. Kedvező elhelyezkedése ugyanis túlzott veszélyt jelentett a fennálló hatalomra nézve.
Kokorínsko vidékén több kastélyt is érdemes felkeresni, de nem csak építészeti kincseket tartogat a látogatóknak. Lenyűgöző tájait több kilométeren át futó turista utakon keresztül lehet felfedezni. A keskeny ösvények bizarr formájú sziklafalak között vezetnek, a sziklák fölé épített kilátókból érdemes elcsípni a naplementét.

Príbram Bányászati Múzeum

Azokba az időkbe nyerhetünk bepillantást, amikor Príbram környékén vasat, ezüstöt, majd később uránércet bányásztak. A turistákat bányavasúttal viszik le a földalatti kiállításokhoz, ahol bemutatják a bányászathoz használt korabeli eszközöket, gépeket, az 1600 m mély Prokop- és a több száz éves Anna-aknát. A múzeum gyerekek számára legélvezetesebb attrakciója a több mint 50 m hosszú csúszda és a hatalmas, 12 m átmérőjű vízkerék.

Skoda Művek

Mlada Boleslavban működik Csehország egyik legnagyobb gépipari vállalata, ahol az Európa keleti felének mára ikonikussá vált autói születtek. A tárlatvezetés a Skoda Múzeumban indul, ahol a látogatok sorra megnézhetik a veterán autócsodákat és egy rövidfilmet, ami bemutatja az 1895-ben, Laurent & Klement néven alapított cég történetét. A gyárban nyomon lehet követni azokat a fázisokat, melyekből végül összeáll az autó, de meg lehet ismerni közelebbről a motorok működését is. Bepillantást nyerhetünk abba a futurisztikusnak tűnő világba, ahol a robotok és az emberek munkája tökéletes összhangban forr egybe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here