Murter-szigetA Zadar és Sibenik között fekvő Murter-sziget gyönyörű strandjainak és szép természeti környezetének köszönhetően egyike a legkedveltebb úticéloknak Horvátországban. A sziget nagyon könnyen megközelíthető, egy híddal kapcsolódik a szárazföldhöz és közelében két nagy repülőtér is található Zadarban és Splitben.

A látképet a többszáz éves olaj- és fügefák teszik jellegzetessé, melyeket még az őslakosok telepítettek. A helyiek mezőgazdaságból, bortermesztésből és halászatból éltek, napjainkban viszont a vendéglátásban tevékenykednek a legtöbben, hiszen Murter fő bevételi forrása a turizmus lett. Azok a földek, melyeken egykor nagy erőfeszítések árán növénytermesztés folyt, ma látnivalók lettek, az elhagyott, homokos öblök pedig a legnépszerűbb strandok a régióban.

Murter szigetén négy település található, a korábbiak Murter és Jezera, a később alapítottak Tisno és Betina. A sziget legrégebbi és legnagyobb települése a 2000 lakosú Murter város, mely egy termékeny völgyben fekszik Slanica és a Hramina-öböl között. Murternek nagyon jó a közlekedése, Európa bármely pontjáról könnyen elérhető autóval vagy akár kerékpárral, repülővel, Zadarból és Splitből hajóval, Sibenikből vonattal, Zágrábból pedig busszal. Murter történelmi látnivalói közé tartoznak a római város, Colentum romjai, valamint a Gradina-fokon fekvő temetőben található korai horvát sírok. A városban és környékén finom homokos strandok várják a nyaralókat és minden adott, amit egy nyaralástól elvárhatunk. Mennyei táj, remek éttermek, teraszos bárok, élő zene, vásárlási lehetőség, robogó, csónak és kerékpár kölcsönzés lehetőség, jetski, búvárkodás, tenisz, sőt akár a helyiekkel együtt is halászhatunk az Adria vizében. Murter város ideális kiindulópont a Kornati-szigetek felfedezéséhez és a Krka-vízeséshez.

JezeraJezera a halászok, tengerészek városa. Az összesen 1000 lakosú település szép példája annak, hogyan lehet a legmagasabb igényeket is kielégítő szolgáltatásokat úgy megvalósítani, hogy közben az eredeti környezet érintetlenségét is megőrzik. Ebben a kis faluban minden a vendégekért van: apartmanok, panziók, kemping, éttermek, pizzériák, kávézók, egy tágas, modern kikötő, szupermarketek, strandok. Jezera egy mesés kis oázis, mely még ma is egy halászfalu képét nyújtja.

Tisno Murter-sziget keleti partjainál fekszik és a sziget legfiatalabb települése. Lakói főként bortermelésből, olajbogyó termesztésből, halászatból és persze a turizmusból élnek. A szigetet a szárazfölddel összekötő felvonóhíd Tisno központjában található. A városnézés során nagy veszteség lenne kihagyni a három lenyűgözően szép templomot, melyek a 13., 16. és 18. században épültek. Nyaranta a környék egyik legnagyobb eseménye a Szamár Verseny, melyet szintén itt rendeznek meg a Tisno-i Nyár rendezvénysorozat keretében. Az idegenforgalmi szezon lezárultával pedig indul a Halász Fesztivál. Tisno a sziget legkitűnőbb éttermeivel is büszkélkedhet, melyekben helyi specialitásokat kóstolhatunk meg. A város partjainál gyönyörű strandok sorakoznak, köztük egy nudista strand is található a Sveti Andrija templom mögötti szakaszon. Az egyik legnépszerűbb a Jazina strand, mely teljesen kiépített, zuhanyzók, bár, strandröplabda pálya és egy kisbolt várja itt a nyaralókat.

BetinaAkik úgy döntenek, horvátországi nyaralásukat Betina városában töltik, nem fogják megbánni. Ez a csodálatos hely kristálytiszta tengerrel, páratlan panorámával, friss tengergyümölcseivel és három horvát nemzeti park, a Krka, Kornati és a Paklenica közelségével várja a kikapcsolódni vágyókat. A legenda szerint a város neve egy régi kelta szóból ered, aminek jelentése száj, valószínűleg a kikötőjének alakjára utalva. Mivel Betina történelmében a hajóépítés mindig főszerepet játszott, a városnézés nem lenne teljes, ha kihagynánk a látnivalók közül a helyi hajógyárat, mely komoly hírnevet szerzett magának. Minden évben augusztus elején tartják a Brganja Nap elnevezésű fesztivált, melyet a Betina vizeiben élő kagylók „tiszteletére” rendeznek, valamint nyáron kerül sok a folklór fesztiválra is. A város fő strandja a Zdrace, mely félig kavicsos, félig homokos, zuhanyzókkal és napozóhelyekkel kiépített.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here