PárizsNapóleon, Edith Piaf és a pezsgő szülőhazája, a világ egyik legromantikusabb országa. Történelmi helyek, azúr színű strandok, a végtelenbe nyúló szőlőültetvények és fenséges paloták földje, mely egyszerre híres a nemzeti konyhájáról és a divatról. Sok szerelmes álma eljutni egyszer Párizsba, mások a Loire-völgy szépségében gyönyörködnének, a napfény imádói pedig a Riviéra képeslapra kívánkozó partszakaszaira és csillogó városaiba vágynak. Franciaország kétségkívül azon országok közé tartozik, ahova nem lehet elég csupán egyszer elutazni, hiszen minden vidékén újabb és újabb látnivalók tárulnak elénk.

Ha Franciaország, akkor

Párizs

. A legemblematikusabb műemlékek, történelmi nevezetességek és a művészetek városa, melynek neve az egész világon egyet jelent a romantikával. Párizs rendkívül sokoldalú, a mindenütt jelenlévő és mindent átható múlt mellett egy vérbeli modern nagyváros a hétköznapok nyüzsgésével, forgalmi dugókkal és a legnevesebb divatházak üzleteivel. A Párizs-rajongókat éppen ez a sokoldalúság varázsolja el, a francia fővárosnak az a szenvedélyes pimaszsága, ami fűszeresebbé teszi a világ valamennyi városánál. La Vie en Rose – a Szajna partján sétálgatva az életet valóban csak rózsaszínben lehet látni.

Saint Paul de VenceMíg Párizs a világ egyik legnépszerűbb városa, addig

Saint Paul de Vence

általában csak azok számára ismerős, akik rajonganak a művészetekért vagy a Dél-Franciaországon átvezető útjuk során elvetődtek ebbe a hegytetőn álló városkába. A romantikát sokféleképpen lehet értelmezni. Míg egyeseknek a nagyváros fényei, másoknak a középkori házak sűrűjében pislákoló lámpák, a sokszáz éve koptatott kövekkel kirakott utcák nyújtanak felejthetetlen élményt. Mindezt a Cote d’Azur híres partjai felett, Provence kapujában. A rengeteg művészeti galéria alapvetően meghatározza St. Paul de Vence jellegét, de a művészi hangulat nemcsak a kirakatokon keresztül, hanem a városka szinte minden szegletében visszaköszön. A közelében lévő, Matisse által tervezett templomhoz is érdemes egy kis kitérőt tenni.

Carcassone

Franciaország déli részén fekvő, az UNESCO Világörökségei közé tartozó város. Amikor az idő tiszta, a Pirenneusokat is látni lehet innen. Erődített, középkori óvárosában időutazást tehetünk, hiszen itt szinte minden változatlan a 13. század óta. Carcassone Európa fallal körülvett és ma is lakott városai közül a legnagyobb, az év minden szakában nagyon sokan keresik fel. A tekintélyt parancsoló tornyok és bástyák között sétálva kellemesen eltölthetjük az időt és bőven lesz mit megörökíteni is, de a kanyargós utcákban számos kézműves bolt is vár ránk kihagyhatatlan szuvenírekkel. Romantikus hajózásra is lehetőség nyílik a csatornán.

MarseillePárizs és Lyon után

Marseille

Franciaország harmadik legrégebbi városa. Bár gazdaságilag is fontos szerepet tölt be – kereskedelmi kikötője az egyik legnagyobb az országban -, méltán foglal el előkelő helyet a legszebb városok sorában. A látnivalók ugyan itt nem tálcán kínálják magukat, de megéri egy kicsit mélyebbre ásni, hogy megismerjük Marseille igazi értékeit és vele az autentikus francia hétköznapokat. A városban valószínűleg La Cours Julien és La Plaine lesz az, ahol majd a legtöbb időt töltjük. Megnézzük a Longchamp kastélyt és a focirajongók számára legendás Stade Velodrome-ot, de a mediterrán kávézók, a francia konyha remekeit kínáló éttermek és az üzletek garantáltan visszacsábítanak minket a város két legforgalmasabb pontjára.

Nancy

vonattal kb. 3 óra alatt elérhető Párizsból. Az utat megéri megtenni, hogy láthassuk a 18. századi klasszikus építészet, a középkori város és a pezsgő egyetemi központ különös keveredését. A város hírnevét egyértelműen a Place Stanislas-nak, Európa egyik legimpozánsabb terének köszönheti. A királyi tér tele van 18. századi látnivalókkal, joggal került fel az UNESCO Világörökségek listájára. Körülötte áll a Városháza, az Opera és a Szépművészeti Múzeum épülete. Vízparkok, botanikus kert, akvárium és a hatalmas, a világ minden tájáról érkező vitorlásokkal teli kikötő gondoskodik a kikapcsolódásról. Végigjárhatjuk a piacokat is, ahol nemcsak a helyi termelők színes portékái közül válogathatunk, de régi kincseket is beszerezhetünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here