Biograd na MoruA Zadari Rivéra egyik legkedveltebb üdülővárosa a részben egy félszigeten fekvő Biograd na Moru. Az észak-dalmát település bár kereskedelmi és közlekedési szempontból is jelentős, a turizmusnak is régi hagyományai vannak errefelé. A gyönyörű strandok, a kellemes mediterrán klíma ideális úticéllá teszi Biogradot a családok, a romantikára, háborítatlan pihenésre vágyók számára, sőt a vitorlás sport szerelmeseinek is.

A település története régmúltra tekint vissza. Először az illír törzsek vetették meg itt a lábukat, majd a horvát királyok a 10. században alapították meg a települést a mai néven. Évszázadokkal később a város fontos szerepet töltött be az ország életében, hiszen a horvát uralkodók és püspökök székhelyévé vált. Biograd közel 400 éven keresztül a Velencei Köztársaság fennhatósága alatt állt. Gazdag és olykor viharos történelmének emlékeit a város és annak környéke is őrzi.

Biograd na MoruEgyik legősibb épülete a Szent János Bazilika, melyet a 11. században építettek és az egyetlen olyan épülete a városnak, mely túlélte a velencei támadásokat. A közeli Pasman-szigeten áll a 800 éves bencés apátság, a St. Kuzma és St. Damjan, valamint a 14. századból származó St. Dujam ferences kolostor. A szigetre egyébként is érdemes ellátogatni, hiszen hegyes-lankás vidékein számtalan túraútvonal várja a turistákat, öblei pedig a strandolókat kényeztetik el. Aki többet szeretne tudni Biograd és környékének történelméről, látogasson el az óvárosban található Helytörténeti Múzeumba, ahol részletesen megismerheti nemcsak a legfontosabb eseményeket, de a helybeliek régi életvitelét, szokásait is.

Biogradból könnyen elérhetők Horvátország legszebb részei, melyeket nem érdemes kihagyni a nyaralásból. A vitorlázók egyik legkedveltebb úticélja a Kornati-szigetcsoport, de a közelben található a Krka-vízesés, a Vrana-tó, a Velebit-hegység és a történelmi városok, mint Nin, Zadar és Sibenik. A város és vidékének egyik legfőbb vonzerejét természetesen a strandok jelentik, melyek közül a legnépszerűbb a Kék Zászlós Drazica, valamint a közeli Soline, ahol homokos partszakasz várja a fürdőzni és napozni vágyókat. Akik a tömegtől távol szeretnék élvezni az Adria örömeit, a Kumenat strandnál megtehetik, a nudisták pedig Kumenat és Crvena Luka között hódolhatnak szenvedélyüknek.

Biograd na Moru

A látnivalókon és a strandoláson túl Biograd na Moru fesztiválokkal és különböző programsorozatokkal várja a turistákat egész nyáron, sőt azon túl is, hiszen a Biogradi Hajó Show októberben kerül megrendezésre. Felvonuló regattákat és hatalmas hajókat egész évben látni lehet a Biograd előtti vizeken, mivel szinte egész évben folyamatosan zajlanak a különböző versenyek. Nemcsak a tenger szolgáltat témát a programokhoz. A hagyományőrző, folklór fesztiválok bepillantást engednek a régió tradícióiba.

Biogradban az utazó együtt találja az adriai Riviéra és a dalmát vizek örömeit. A partokon a legszebb horvát tájak, kitűnő éttermek, rengeteg szórakozási lehetőség kínálja magát, a tenger pedig látványos öblökkel, tisztavízű strandokkal, búvárkodási lehetőséggel és igazi vitorlás Mennyországgal várja a turistákat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here