Schwerin

Schwerin Németország egyik legfestőibb tája. Az alig 100000 fős lakosságú tartományi főváros számos tó köré, illetve mellé épült, innen ered a lakosai által kapott elnevezése: hét tó és erdők városa. Ugyan mára már nagyobb területet foglal el a város, így nemcsak hét tó található közvetlen közelében, továbbá az erdőket is beépítették, de a régi név máig is rajta maradt. A város területének körülbelül 29%-a víz, mely már távolról is meseszép látványt nyújt. Bár Schwerint csak 1160 után alapították meg, már 965-ben is említést tettek egy tó közepén álló várról. Ezután folyamatosan zajlott a város kiépítése, így adva mai lenyűgöző, nemcsak természeti, hanem építészeti látképét is.

A város szépsége azonban nem minden, amit turistaként láthatunk. Schwerin rendkívül izgalmas rendezvény naptárral várja a turistákat. Szinte minden hónapra jut valamilyen fesztivál, ünnepség. Májusban a filmművészeti fesztiválnak és a Fehér Flotta Parádénak lehetünk szemtanúi, a nyár első két hónapjában a fazekas piacot látogathatjuk, részt vehetünk az Öt-tó futáson, a Christopher Street Day-en és a vitorlás versenyhajó ünnepen. A schweriniek ünneplik az óvárost és a bort is, valamint az irodalmi napokra is sort kerítenek, az utolsó, egyben legnagyobb esemény pedig a karácsonyi vásár.

Schwerini kastély (Schloss Schwerin)

Schwerini kastély

A Schwerini-tó gyöngyszeme a Schwerini kastély, mely a tó egyik szigetén foglal helyet. A vár építését 1857-ben fejezték be, II. Frigyes Ferenc nagyherceg parancsára. Ma az egyik legkiválóbb 19. századi romantikus épület Európában, melyben gótikus, reneszánsz és barokk elemek is felfedezhetőek. Jelenleg múzeumként és tartományi parlamentként működik. A trónterem és az étkező különösen szép látványt nyújt, helyet kap benne egy ősi portré galéria is, a kör toronyból pedig csodálatos panorámalátvány nyílik a tóra. A kastély ad otthont a tündöklő, barokk várkertnek is, melyet több kicsi tavacska díszít. Helyet kapnak benne Balthasar Permoser szobrai, egy öntöttvasból és üvegből készült pálmaház és egy malom is.

Mecklenburgi Állami Színház

Mecklenburgi Állami Színház

A palota északi részében, a régi kertben áll a neoreneszánsz Mecklenburgi Állami Színház, amelyet 1886-ban építettek. Rengeteg színdarabot, operát, musicalt és balett előadást rendeznek itt. A színházhoz tartozik egy hangversenyterem, egy bábszínház és a színházi kocsma. A közelében található Conrad Ekhort mellszobra, akinek nevéhez Németország első színjátszó akadémiájának megalapítása fűződik. Az ünnepi kastélyjátékok már nemzetközi hírű fesztiválként vannak számon tartva, melynek keretében a darabokat a várkertben viszik színpadra.

Győzelmi oszlop

Győzelmi oszlop

A történelmi emlékmű az 1870-71-es porosz-francia háború elesettjei előtt tiszteleg. A szürke és kék gránit alapon négy bronz tányér áll, melyekre az elhunytak sérüléseit, betegségeit írták. A oszlop tetején egy 2,6 méteres női szobor helyezkedik el. Egyik kezében kardot tart az ég felé, másikban Mecklenburg szimbólumát, ez szimbolizálja a győzelmet.

Schwerini Állami Múzeum

Schwerini Állami Múzeum

A régi kert keleti oldalában található meg a múzeum, mely a pompás régi és új mesterek galériájával várja látogatóit, ami egy első osztályú, neoklasszikus stílusban készített galéria. A homlokzatát az újraépítés alkalmával itáliai reneszánsz motívumokkal gazdagították. A gyűjtemény tartalmazza a 17. és 18. századi nagy holland és flamand művészek műremekeit. Híres a középkori művészeti gyűjteményéről, továbbá megjeleníti a modern művészetet is.

Schwerini székesegyház

Schwerini székesegyház

A 13. században épült katedrális az egyik legszebb példája az észak német, téglát használó, gótikus építészetnek. A beltér leglátványosabb elemei a gótikus stílusú oltár, amelyet 1440-ben készítettek, két 14. századi emlékmű és a szintén gótikus szenteltvíztartó. A középkorban zarándoklathelyként tartották számon, mert egy ereklyetartó volt benne, amelybe állítólag Krisztus vércseppet hullajtott. Legmagasabb tornya 118 méter, ezt 1893-ban építették hozzá.

Schwerini-tó

Schwerini-tó

A Schwerini-tó 65 km2 területen helyezkedik el, magába foglal 25 középméretű, és számtalan kis tavat. A város bármelyik pontjáról könnyen elérhető, és fantasztikus lehetőségekkel szolgál azoknak, akik szeretik a vízi sportokat, illetve szeretnének egy kellemeset sétálni a fákkal övezett parton. A legnépszerűbb szórakozási, pihenési helyek könnyebb elérése érdekében hajójáratokat működtetnek rajta.

Güstrow Kastély

Güstrow Kastély

A Güstrow kastély Németország egyik legnagyobb jelentőségű reneszánsz palotája. A 16. században épült, jelentős francia és olasz hatás érte, mely által a világ ezen felén egyedülálló. A belseje ugyanolyan lenyűgöző mint a külseje, különösen a stukkó mennyezet, a lakrész és a pazar díszterem, ahol vadászjelenetek borítják a falakat. Boltíves pincéje a középkori művészet gyűjteményének, a fegyvertárnak és a lakberendezéseknek nyújt otthont. A kert, tele virágágyásokkal, ösvénnyel és várárokkal kihagyhatatlan látványt nyújt az odalátogatóknak.

Ludwigslust kastély

Ludwigslust kastély

A kastély a barokk falu fókuszpontja, melynek nevét máig viseli. Az E alakú palotát 1772-ben Johann Busch építette, főleg téglából. Belseje tökéletes eleganciát sugároz arany és halványszürke színeivel. A Golden Hall két emelet magas plafonjával lenyűgöző látványt nyújt. Az arany korinthoszi oszlopok, kristály csillárok visszatükröződnek a hatalmas tükrökben. Azonban nem minden az, aminek látszik, ugyanis sok dekoráció csak papírmasé, néhol még a vázák is. Ma egy udvari művészet gyűjteményének, valamint a 18-19. századi arisztokrácia használati tárgyainak, köztük több festménynek, bútornak, dekorációnak ad otthon. A kastélyt egy 309 holdas gyönyörű park és kert veszi körül, melyet többek között egy gyors folyású víz is gazdagít.

Rokokóház

Rokokóház

Schwerin egyetlen rokokó építészeti stílusban épített épülete. Bár a házat az 1977-es rekonstrukció során teljesen lebontották, az értékes homlokzat megmaradt a csúcsokkal együtt, ma pedig a felújítás után új fényében pompázik. A bejárat rusztikus térhatású, a házat pedig rokokó elemek díszítik.

Pfaffenteich tó

Pfaffenteich tó

Schwerint hajóval is megtekinthetjük, erre nyújt lehetőséget a Pfaffenteich tó, és a rajta működő Petermännchen Liner. A hajókázás érdekessége, hogy nincsen kijelölt útvonal, az utasok maguk dönthetik el, hogy melyik négy kikötőt szeretnék meglátogatni a félig nyitott utasszállító hajóval.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here