Sveti StefanGazdag történelmével és kultúrájával, az elképesztő hegyvidéki tájakkal és a lenyűgöző aranyhomokos partjaival Montenegró Európa egyik legszebb rejtett kincse. Bár az Adriai-tenger partjain leginkább Horvátország dominál, Montenegró 295 kilométeres partvidékén található a világ néhány legelképesztőbb strandja. A furcsa kis tengerparti sarkoktól a lenyűgöző homokos partokig, most bemutatjuk a 10 legjobb montenegrói strandot.

1. Sveti Stefan

Korábban, a 15. században egy lakott kis falu volt, majd később egy fényűző nyaralóhellyé vált, amit olyan sztárok látogattak, mint például Marilyn Monroe. Sveti Stefan apró kis szigete ma már az egyik legkedveltebb turista célpont. Sveti Stefan nyilvános strandja a móló végén található. Itt állva elképesztő látvány nyílik a furcsa, piros tetős épületekre és a kanyargós utcákra. Hihetetlen élmény a fehér homokos strandok és az elsőosztályú luxus hotelek között bolyongani.

2. Murići, Shkodrai-tó

Murići, Shkodrai-tó

A Shkodrai-tó egy gyönyörű, friss vizű tó Albánia és Montenegró határán. A 13. században ez a térség az ókori szláv Zeta királyság része volt, 2011-ben pedig jelölték az UNESCO Világörökségi Listájára. Távol a népszerű turista útvonalaktól, a tó strandja egy igazán békés, nyugodt környezetben található. Az idelátogatók egy kicsit elbújhatnak itt a nagyvárosi zajongástól és rohanástól, s élvezhetik Montenegró békés és csendes kis zugát.

3. Petrovac

Petrovac

Petrovac két strandját mind a turisták, mind a helyiek szívesen látogatják a türkizkék vizének és a rusztikus, régi városának köszönhetően. A nyári hónapokban egy igazi nyüzsgő, élettel teli turistaközponttá válik a hangulatos kis kávézóival, éttermeivel és aranyhomokos partjával. Az egyre nagyobb éjszakai életnek köszönhetően a fiatalabb turisták is egy abszolút izgalmas nyaralást tölthetnek el itt.

4. Dobreč strand

Dobreč strand

Dobreč-öböl a turisták körében kevésbé ismert csendes paradicsom, csupán hajóval közelíthető meg Herceg Novi-ból, Rose-ból, Zanjuce-ból és Miriste-ből. Az idelátogatók élvezhetik a kristálytiszta vizet és az idillikus, csupán 70 méter hosszú, finom kavicsos strandot, ahol kényelmes napozóágyakat bérelhetnek. Az apró tengerparti étteremben helyben fogott, friss halakat szolgálnak fel, ezen kívül hagyományos, isteni finom montenegrói ételeket is kipróbálhatunk. A látvány épp olyan, mint egy kis lakatlan sziget, s nincs semmi amit nem lehetne Dobreč strandján szeretni.

5. Jaz Beach

Jaz Beach, Budva

Montenegró egyik leghosszabb és legélénkebb strandja, a Budva városában található Jaz Beach tele van programlehetőségekkel. Itt rendezik meg minden évben a Sea Dance Festival-t. Minden nyáron rengeteg zenekedvelő turistát vonz ez az élő zenei fesztivál, ami a Forbes magazin szerint a 10 legjobb európai nyári fesztivál egyike. A tiszta, kavicsos strand tele van kávézókkal és éttermekkel, ahol felfrissíthetjük magunkat egy átbulizott este után. De Jaz Beach-t nem csak a zene-, és fesztiválimádók látogatják. Kedvelt üdülőhely a vízi sportok szerelmesei körében is, hiszen szörföléstől kezdve, a vízisízésen át, a windszörfözésig bármit kipróbálhatunk.

6. Lucice

Lucice

Bár rengeteg turista látogat el a Petrovac városában található Lucice strandjára, mégis megtartotta a sértetlen, eredeti formáját, így kitűnő példája ez a kényelmes, meghitt montenegrói strandoknak. Ez a kis öböl festői szépségű környezetben fekszik, fenyőfákkal, ciprusokkal és olajfaligetekkel körülvéve. A sekély víz miatt a családok kedvelt üdülőterületének számít, mivel nyugodtan beengedhetik a gyerekeket pancsolni a vízbe.

7. Mala Plaža

Mala Plaža, Ulcinj

A Montenegró legdélebbi pontján található Mala Plaža a hatalmas homokos partok egy kisebb mása. A strand egy ókori kikötőváros, Ulcinj határán fekszik. A finomhomokos strandnak és a hatalmas területnek köszönhetően ez egy remek hely, hogy egy egész napot napozással és pihenéssel töltsünk, vagy Ulcinj különleges városát felfedezzük. A leginkább muszlim népesség miatt érdekes, keleti hatás érvényesül a térségben. Több gyönyörű mecsetet és közép-keleti éttermet is meglátogathatunk a városban.

8. Bečići

Bečići

Budva nyüzsgő városától, egy gyönyörű félsziget választja el Bečići strandját, ami békésebb mint a legnépszerűbb strandok, de így is hatalmas vonzóereje van. A hegyekkel és kristály tiszta vízzel körülvett Bečići kis öböl egy hosszú, homokos strand, ami néhány ponton 100 méter széles. Több vízi sportot is kipróbálhatunk a kajakozástól kezdve a szörfözésig. A parton sétálgatva mindenképp kóstolja meg az isteni finom fagylaltokat, tökéletes hűsítők egy forró, nyári napon.

9. Mogren

Mogren strand

Mogren Montenegró egyik aranyhomokos strandja, amelyet egy masszív, gyönyörű hegy oszt ketté. A kalandvágyó utazók felfedezhetik a barlangot, ami a két strandot összeköti, vagy akár a sziklás terepen is felmászhatnak, de a praktikus cipő viselete mindenképp ajánlott. Budva óvárostól csupán 150 méterre található Mogren strandon mindenki ellazulhat, kipróbálhatja a számtalan szórakoztató programot vagy csak élvezheti a nyugodt pihenést.

10. Plavi Horizonti

Plavi Horizonti, Tivat

A Luštica-félszigeten, Tivat közelében található Plavi Horizonti egy Kék Zászló kitüntetést elnyert strand, melyet tisztasága és a szolgáltatások minősége alapján nyert el. A strand népszerű a családok körében, és nem meglepő, hogy a tiszta vízéről ismert a leginkább. A hihetetlenül tiszta vízének köszönhetően ez az egyik legjobb hely a könnyű búvárkodáshoz, mivel lehetővé teszi, hogy felfedezzük a különleges halakat és tengeri élővilágot. Azok akik pihenni szándékoznak az aranyhomokos parton, biztosan nem fognak csalódni Plavi Horizonti strandjában, hiszen Montenegró egyik legcsendesebb és legbékésebb strandja ideális a természetimádók számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here