Kezdőlap Skócia Glasgow 12 rejtett gyöngyszeme

Glasgow 12 rejtett gyöngyszeme

0

Skócia legnagyobb városa, Glasgow egy igazi kulturális főváros, világszínvonalú múzeumoknak, hatalmas fesztiváloknak ad otthont. Emellett egy valódi paradicsom a „boltkórosok” számára az exkluzív boltjaival, első osztályú éttermeivel. De a tipikus látnivalókon kívül, egy kis kutatással felfedezhetjük Glasgow rejtett kis gyöngyszemeit is.

1. Ashton Lane

Bár a helyiek jól ismerik, az idelátogató turisták mégis könnyedén kihagyhatják Ashton Lane bájos kis utcáját, ha nem tartják eléggé nyitva a szemüket. A város nyugati végén megbújó, festői szépségű, macskaköves utcát mesés világításokkal díszítik, s számtalan, nagyszerű bárnak és étteremnek ad otthont.

2. The Mitchell Könyvtár

A kívül-belül gyönyörű Mitchell Skócia legnagyobb nyilvános szakkönyvtára. Elképesztő mennyiségű készlete van minden témával kapcsolatban. Fedezze fel a világ legnagyobb Burns kézirat gyűjteményét, vagy tudja meg honnan is származik a családtörténeti központban.

3. Tchai-Ovna

A skótok imádják az igazán jó teákat, és kevés hely kínál olyan sokfélét, mint Tchai-Ovna. Ennek a bájos, kissé rozoga kávézónak egy korábban, a 19. században lóistállóként használt hely ad otthont egy hangulatos kis macskakövezett utcán a város nyugati végén. A rengeteg ízletes teakülönlegességen kívül felszolgálnak még vegán és vegetáriánus ételeket, valamint hetente háromszor vagy négyszer még élőzene is szórakoztatja a teázókat.

4. MAKLab

MAKLab Skócia első nyilvános digitális gyártó stúdiója, ahol a legkorszerűbb gépeket tekinthetjük meg, mint például 3D nyomtatókat, szkennereket és lézervágó gépeket. Látogasson el egyedi műhelyükbe, hogy kipróbálhassa ezeket az eszközüket, illetve megtanulhat programozni és forrasztani is.

5. A Glasgow-i Egyetem

A Glasgow-i Egyetem nem egy igazi rejtett gyöngyszem, mivel ez Skócia egyik legjobb egyeteme, de mégis a városba látogatók számára nem egy tipikus turista látványosság. Pedig ettől az épülettől biztosan elámulna mindenki aki egy kicsit is kedveli az építészetet vagy a fotográfiát. A művészet és történelem szerelmeseinek pedig ott van a lenyűgöző Hunterian múzeum.

6. Necropolis

A híres, párizsi Pére Lachaise inspirálta a glasgowi Necropolist, amely egy viktoriánus korabeli temető körülbelül 3500 emlékművel. A legjelentősebb sírok közt van például a Protestáns Reformáció vezetőjének, John Knox-nak állított emlékmű, valamint egy glasgowi építész, Charles Rennie Mackintosh által tervezett kelta kereszt is. A temető havonta többször is megtekinthető idegenvezetővel, s ez remek lehetőség, hogy többet tudjanak meg a rettentő érdekes történelméről.

7. Kibble Palota

A vásárlótúrák és városnézés közt a lehető legjobb hely egy kis pihenésre egy glasgowi botanikus kert. A Kibble Palota ebből a szempontból kihagyhatatlan! Ezt a lenyűgöző üvegházat a feltaláló és mérnők John Kibble tervezte. A gyönyörű márványszobrok körül élénk virágok, trópusi pálmafák vannak, sőt a hópáfrányok nemzeti gyűjteménye is itt található.

8. Szent Aloysius templom

Glasgow számtalan fenséges templomnak ad otthont. Az egyik leglenyűgözőbb közülük a Szent Aloysius római katolikus templom. A reneszánsz stílusát a híres, római Gesú templom ihlette. Ezen kívül még Montserrat Miasszonyunk szobrának egy másolatát is őrzi, melyből az egész világon csupán kettő van Katalónián kívül.

9. Britannia Panoptikum Hangversenyterem

A viktoriánus varieté új életre kelt a Britannia Panoptikumban, a világ legrégebbi, még mindig fennálló hangversenytermében. Az 1850-es években épült színházban igazi legendák fordultak meg: Stan Laurel például itt debütált, de Cary Grant is szórakoztatta itt a glasgowi közönséget akrobatikus képességeivel.

10. West Brewery

West Brewery olyan söröket készít, amelyeket a híres német sörök inspiráltak, ugyanakkor belecsempésznek egy kis különleges, glasgowi ízt. Járja körbe a sörfőzdét idegenvezetővel, vagy kóstolja meg a híres, német currywurst-t, a bécsi szeletet vagy ínycsiklandozó burgereket a West étteremben!

11. Mr Ben Retro ruhái

A számtalan designer ruhabolt és a főutcákon található fényűző üzletek mellett, Glasgow igencsak bővelkedik vintage és használt ruha boltokból is, melyek telis tele vannak az elmúlt évtizedek ruháival és kiegészítőivel. Mr Ben egy igazi kincses bánya, az antik esküvői ruhától kezdve a katonai jelvényekig mindent megtalálhatunk.

12. Sharmanka Kinetikus Színház

Eduard Bersudsky szobrász és Tatyana Jakovskaya színház igazgató alapította meg a Sharmanka Kinetikus Színházat, amely körülbelül két évtizede szórakoztatja a skót közönséget.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version