Nikki BeachA Costa del Sol egyik legforgalmasabb városa, a világutazók törzshelye Marbella. Az 1960-70-es években elsősorban a világ leghíresebb és leggazdagabb emberei töltötték itt pihenésüket, többek közt Sean Connery is ide járt nyaralni, Joan Collins pedig itt telepedett le. Még ma is nagyon sikkes – szakmai vélemények alapján az ország legdivatosabb városa címet is elnyerte -, de az elmúlt évtizedekben közönsége egyre vegyesebbé vált. Ma már nemcsak a milliárdosok és a szaúdi hercegek, de az egyszerű turisták is szép számmal érkeznek ebbe a lenyűgöző városkába, mely az elegáns yachtkikötő, a lenyűgöző golfpályák, az extravagáns élet minden szembetűnősége ellenére még őrzi ősi, andalúz báját.

Marbella autóval és busszal is könnyen elérhető, csupán 45 percnyire fekszik a malagai reptértől. Innen érkezve először Nikki Beach, a világ egyik legexkluzívabb strandja tűnik fel. Júniustól augusztusig a hófehér napágyakon fekve, a legszínvonalasabb körülmények között élvezhetjük a kitűnő ételeket, a drága pezsgőket és a zenét, a hajnalig tartó partykat. Marbella egyik legnépszerűbb strandja a kikötő mellett 800 m hosszan húzódó La Fontanilla, a kikötő másik oldalán a Venus és az El Pinillo. Sokak szerint a várostól keletre fekvő strandok sokkal szebbek, mint a városközpontban találhatók.
A tengerparton végigfut egy gyönyörű, több mint 6 km hosszú partmenti sétány, mellette játszóparkot alakítottak ki a gyerekeknek, pubok és kávézók várják a felnőtteket. Nem messze innen találjuk az egykori szaúdi király rezidenciáját. Eltéveszteni sem lehet a hatalmas épületet a gyönyörű kerttel, melyben egy kard pihen a füvön. Közvetlenül mellette áll a mecset, a Mezquita del Rey Abdulaziz Al Saud. A vakító fehér, arab stílusú épület az imádkozás helye, de egyben turista nevezetesség is.

MarbellaMarbella óvárosa Casco Antiguo. Keskeny, macskaköves sétálóutcái, narancsfákkal teli terei, franciaerkélyes házai hamisítatlan andalúz városképet festenek. A történelmi központot részben még ma is arab városfalak veszik körbe. Egyik legszebb pontja a Plaza de Los Naranjos, vagyis a Narancs tér, melyet 1485-ben alakítottak ki a keresztény városrendezés elvei szerint. Fehérre meszelt házak és három történelmi épület áll körülötte, a régi városháza, az egykori kormányzói palota és a Santiago kápolna. A közelben áll a keresztény Marbella első polgármestere által 1504-ben emeltetett szökőkút. A teret a Szűz Mária templom uralja, mely egyben a város legjelentősebb épülete. Gyönyörű, vörös kőből készült főbejáratát barokk stílusú elemek díszítik, belsejét az 1936-os polgárháború után állították helyre. Az itt látható orgona Spanyolország elmúlt 125 évének egyik legnagyobb volumenű alkotása 5000 réz, ón és fa síppal, építését 1972-ben kezdték és három év alatt fejezték be. A templom előtti téren áll egy torony, egybeépülve a városfallal, mely egykor a mór települést vette körbe.
Az óvárosban a kellemes sétát érdemes egybekötni a vásárlással és a kávézással is. Az utcákon sorakozó, szép üzletek mellett ultra modern bevásárlóközpontokban is költhetjük a pénzt.

Függetlenül attól, hogy helyeseljük-e a bikaviadalokat vagy sem, Marbella arénájában, a 10.000 férőhelyes Plaza de Toros-ban szinte az év összes hétvégéjén hagyományosan megrendezik őket, de itt tartják a legfontosabb fesztiválokat, ünnepségeket is. Június második hétvégéjén is elcsíphetünk egyet. A Marbella Feria a város védőszentjének ünnepe, a mulatság keretében flamenco ruhás spanyol lányokkal fényképezkedhetünk és természetesen több környékbeli tánciskola előadását is megnézhetjük.

Marbella kikötője a híres Puerto BanúsMarbella kikötője, a luxusról és a csillogásról híres Puerto Banús, kötelező látnivaló. Drága autók és hajók sorakoznak az exkluzív rezidenciák, bárok és éttermek előtt, melyek turistákkal és a világhírességekkel telnek meg a nyári hónapokban. A kikötő viszonylag új, hiszen nem egy történelmi halászkikötőről van szó, az 1960-as években kifejezetten a yachttal érkező tehetősebbek számára alakították ki. Ma kedvelt találkozóhely és persze a város egyik fő nevezetessége, ahol napnyugta után is pezseg az élet.

Spanyolország déli partjain Marbella tehát nagyon is élénk hétköznapokat él. Aki szereti a kifinomult stílust, az eleganciát, a finom bájt és persze a szinte szakadatlan napsütést, amit a tenger és a környező hegyek tesznek még teljesebbé, nem is választhatna jobb úticélt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here