InterlakenA Berni felvidék turisztikai központja a két tó, a Thun és a Brienz között fekvő Interlaken. Körülötte a meredek hegyek között kiépített felvonók és fogaskerekűk összekötik a várost a régió legfontosabb nevezetességeivel, falvaival, kirándulási lehetőségek tekintetében Interlaken szinte kimeríthetetlen. Üdülőhelyként három évszázados múltja van, eleinte nyaralni érkeztek ide a turisták, később azonban felfedezték, hogy a városnak és környékének minden évszakban megvan a maga szépsége, így hamarosan egész éves úti céllá változott. Telente főként alacsony árai miatt látogatják a turisták, hiszen a síszezonban jóval olcsóbban lehet itt szállást találni, mint a magasabban fekvő síközpontokban.

Interlakent a kelták alapították, őket a rómaiak, majd az alemannok követték. A 12. században az ágoston rendi szerzetesek vették át a terület felett az irányítást, apátságuk a következő két évszázad során nagy hatalomra és gazdagságra tett szert. Az 1500-as években az apátság azonban hanyatlásnak indult, a reformáció pedig történetének végét jelentette. Interlaken később a társadalom felső rétegének kedvelt üdülőhelye lett.

Interlaken már a 18. században rendszeres állomáshelye volt a hegymászóknak, de költőket, festőket, zeneszerzőket is szép számmal csalogatott a csodás táj. Goethe, Byron, Mendelssohn hosszabb időt töltöttek Interlakenben, munkásságukkal pedig még nagyobb érdeklődést generáltak a várost iránt. A 19. században egymás után építették fel a fényűző szállodákat, kiépült a hegyi vasútvonal is, a város pedig a turizmus szempontjából a csúcsra érkezett és ezt a pozícióját ma is őrzi. A tavakon történelmi gőzösök viszik a kirándulókat, a környékbeli hegyek sípályáihoz és túraútvonalaihoz való feljutást felvonók, vasút és fogaskerekű biztosítja.
Bár Interlaken az egyik legnépszerűbb városa Svájcnak, önmagában nem sok nevezetességet tartogat. Egyetlen jelentősebb látnivalója a kastély, értékét a várost övező táj és a benne rejlő kikapcsolódási, szabadidős lehetőségek adják.

Interlaken kastélya

Interlaken kastélya

Az 1130-ban épült és a reformáció során lerombolt ágoston rendi apátság helyén áll a kastély. Építését a 18. században kezdték meg a Höhematte nevezetű füves park mellett, ahol egykor a szerzetesek legeltették szarvasmarháikat. A kastélyban található a nyári hónapokban nyitva tartó Ónfigurák Múzeuma, melyben a világtörténelem 150 fontos eseményét mutatják be több mint 100.000 ón figura segítségével.

Höhematte és Höheweg

A 14 hektárt lefedő terület a város központjában található, a két vasútállomás között. A középkori szerzetesek birtoka volt, 1860-ban gy 37 hoteltulajdonosból és magánszemélyből álló üzleti csoport vásárolta fel és alakítottá át egy hatalmas parkká. Látható itt egy középkori templom romja és egy virágokból készült, működő óra, de a park a siklóernyősök kedvelt landolóhelye is. Legszebb része a Höheweg, a szép sétány, ami a keleti és a nyugati állomást köti össze, fantasztikus kilátással a Jungfrau-hegyre. Ez Interlaken fő utcája, tele divatos hotelekkel, éttermekkel, kávézókkal, helyi termékeket kínáló üzletekkel és éjszakai szórakozóhelyekkel. Az utcában különös figyelmet érdemel a 150 éves Victoria Jungfrau Hotel. Interlakenben Höheweg az a hely, ahol éjjel-nappal rengeteg turista nyüzsög, vásárol, vacsorázik, kikapcsolódik. Április közepétől október közepéig közlekedik itt a városi kisvonat, ami Interlaken nevezetességeihez viszi a turistákat.

Barátság Kertje

Höheweg ad otthont a kis kertnek, ami Svájc legelső japán kertje volt. Az Interlaken és Otsu japán város közti baráti kapcsolatot hivatott szimbolizálni. 1995-ben egy otsui tájkertész tervei alapján készült el, a hagyományos japán kerteket testesíti meg sok vízfelülettel, egzotikus növényekkel és békés atmoszférával.

Harder

Harder

A Harder Alpesi Vadasparkból, ahol mormotákat és kőszáli kecskéket is lehet látni, felvonó visz fel a Harderklum étteremhez 1322 m-es magasságba. Innen nyílik a legszebb panoráma az Interlakent övező 4000 m-es hegyóriásokra, a Jungfraura és a tavakra. Sok túraútvonalnak ez a kiindulópontja, a visszafelé utat erdei ösvényeken lehet megtenni, útba ejtve az 1116 m-en lévő Hardermannli és a Höhbühl kilátokat.

Unterseen

Interlakenből az Aare-folyón átkelve rögtön Unterseenbe érünk. A kisváros régi központjában jellegzetes svájci faházak sorakoznak, ami ritkaságnak számít, hiszen ezeket többnyire csak a svájci vidéken lehet megtalálni. Egyik legszebb épülete a plébániatemplom, annak 1471-ben épített, késő gótikus tornyával. Unterseen jóval hagyományosabb és kevésbé nyüzsög a turistáktól, mint Interlaken, több szálloda és étterem is található itt azok számára, akik csendesebb környezetben szeretnék élvezni a pihenést.

Turisztikai Múzeum

Ineterlaken turisztikai múzeuma Unterseenben található, ez Svájc legelsőként alapított regionális múzeuma. Itt a látogatók többet megtudhatnak a Jungfrau környékének múltjáról és arról, hogyan befolyásolták a város fejlődését a turisták az elmúlt 200 évben. A felújított, 17. századi épületben létrehozott múzeum három emeletén népviseleteket, lovaskocsikat és egyéb ritkaságokat állítanak ki.

Jungfrau Park

Interlaken mellett, a Jungfrau Parkban található a Rejtélyes Világ elnevezésű témapark, az UFO-kutatók, a New Age és az összeesküvés elméletek rajongói számára valódi paradicsom. Az Erich von Daniken tervezte parkban hét pavilonban lehet utánajárni a világegyetem legnagyobb rejtélyeinek, köztük a Nazca vonalak, a gízai piramisok, a maja naptár titkának. A park tökéletesen tükrözi von Daniken nézeteit a világról, miszerint az alienek gyakorolták a legnagyobb hatást a Földre. A Svájci Tudományos Akadémia szerint azonban a Rejtélyes Világ nem más, mint egy turista attrakció, ami tudományos szempontból valódi katasztrófa.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here