Malaga, a Costa del Sol fővárosa

Az utazók egy része Malagát csupán kiindulópontnak tekinti a Costa del Sol felfedezéséhez. Azonban aligha várhatunk többet egy nyaralástól, mint amit ez a város nyújtani tud. Andalúzia központja a Napos Part többi településéhez hasonlóan egykor a halászatból élt, ma viszont nemcsak Spanyolország, de a világ egyik legforgalmasabb turistacélpontja, egyben a híresek és gazdagok „találkahelye”. A gyönyörű homokos partoktól kezdve a régi, szűk, kanyargós utcákon és a jellegzetes andalúz stílusú épületeken át a tapas bárokig itt minden adott egy tökéletes spanyol nyaraláshoz.

Malaga már a távolból is mesés képet nyújt. A város nagy része az aranyszínű öböl mentén húzódik és északról hegyvidéki táj védi a hideg szelektől. A Földközi-tenger felől érkező hűvösebb levegő viszont áldásos, mivel mindig kellemes hőmérsékletet biztosít a szubtrópusi-mediterrán éghajlatú városnak. Erre pedig a tikkasztó nyári napokon nagy szükség is van, hiszen évi 300 napsütéses napjával Malaga Spanyolország és a földközi térség egyik legforróbb vidéke. Ha a legjobb időpontot keressük, hogy mikor érdemes Malagába utazni, az év nyolc hónapjában, áprilistól novemberig egészen biztos, hogy nem fogunk csalódni az időjárásban.

Malaga2800 éves településként Malaga a világ egyik legrégibb városa. A főníciaiak, a karthatgóiak és a rómaiak birtokában is volt a terület, majd 800 évre arab fennhatóság alá került. A városnak a Guadalmedina-folyó bal partján fekvő történelmi központja tulajdonképp egy szabadtéri múzeum, mely évezredeknek és ezeknek a gazdag kultúráknak a nyomait őrzi. A mór uralom alatt az Ibériai-félsziget legfontosabb kereskedelmi központjává nőtte ki magát Malaga. Erre a virágkorra emlékeztet az óváros, különösen La Alcazaba környéke. A 11. században épült erőd feladata a kereskedelmi kikötő védelme volt. Ma a citadella több mint 100 tornyával, 3 palotájával és számtalan kertjével Andalúzia egyik legjobb állapotban fennmaradt arab építészeti emléke. Az erőd közelében lévő Gibralfaro kastély szintén a középkori arab építészetet példázza. Jelenleg csodás panorámát kínáló hotelként működik.

Malaga a 19. században elegáns, népszerű téli üdülőhely volt az előkelők körében. Az impozáns Calle Alemada park, mely Európa egyik leghíresebb botanikai gyűjteménye, erre az időszakra emlékeztet. A római színház az óvárosban Augustus császár uralma alatt épült és a 3. század közepéig tartottak itt előadásokat. Sok száz éven keresztül rejtve volt a világ szeme elől, míg a múlt század közepén véletlenül felfedezték.
A város leghíresebb szülöttje Pablo Picasso, így természetes, hogy Malagaban sok galériát találunk az ő alkotásaival. Ilyen a 16. századi Szépművészeti Múzeum is a katedrális szomszédságában. A Plaza de la Merced Picasso által vált híressé, hiszen ezen a szépen kialakított téren található a ház, ahol 1881-ben született. Gazdag kiállítással várják a látogatókat, a művész festményei mellett az életéhez kapcsolódó dokumentumok és videóvetítések színesítik a tárlatot, mely teljesen ingyenes.

Malaga esteA Tivoli World a Costa del Sol egy legrégibb vidámparkja, mely Malagatól 15 km-re, banalmadenai sikló mellett található. A park az egész család szórakoztatására remek lehetőségeket tartogat. A különböző játékos attrakciók mellett szép kertek és kitűnő éttermek is hozzájárulnak, hogy egy vidám napot tölthessünk el itt.
Az utóbbi időben a város környéke golfparadicsommá nőtte ki magát, ezért Costa del Golf-nak is szokták nevezni. A családi kikapcsolódást szolgálják a víziparkok, szafari parkok, a go-kartozás és a szebbnél szebb nyilvános parkok. A városban bikaviadalt is nézhetünk. Az óvárosban található a ring, mely 1876 óta működik és 14.000 nézőt képes befogadni. A Plaza de Toros minden augusztusban a legnevesebb torreádorokat fogadja. Malaga szórakozóhelyekben sem szűkölködik. Általában éjfél után indul be a nyüzsgés és a legtöbb bár és klub hajnalig nyitva tart.

Nem nehéz megérteni, hogy miért nevezik Malagát a Costa del Sol fővárosának. Mivel a turizmusra már jóideje nagy hangsúlyt fektetnek, a város sikeresen versenyezhet a legnagyobb spanyol turistaparadicsomokkal. Érdekes múzeumok, stílusos éttermek, elegáns hotelek, lenyűgöző műemlékek, a pálmafás tengerpart és a mosolygós helyiek mind egy-egy nyomós érv arra, hogy miért éppen Malaga legyen a következő úticélunk.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here