TerschellingMég ma is az érintetlenség, a vad természetesség benyomását keltik a Fríz-szigetek, ami egy olyan országban, amelyik közismerten a legsűrűbben lakott Európában, még inkább különlegesnek számít. Alacsonyan fekvő homokpadok, mérföldeken át egymást követő, finom homokos strandok és kerékpárutak sűrű hálózata jellemzi legjobban a szigetek látképét. Nyaranta valódi turista mágnesek, ehhez mérten a szálláslehetőségekből is szinte kimeríthetetlen a kínálat – más kérdés, hogy főszezonban az árak a csillagos eget verdesik.

A Fríz-szigetek összefoglaló neve négy különálló szigetnek, melyeknek partjai a turisták számára mennyei lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra. Napjainkban valamennyi sziget elsősorban az idegenforgalomból él, ezt a hotelek, éttermek és különböző szolgáltatások száma nagyon pontosan tükrözi. Annak ellenére, hogy egyre nagyobb tömegek érkeznek ide, a Fríz-szigetek még mindig büszkén mondhatják magukénak a jelképeikké is vált hatalmas, puszta területeket, melyek a belsőbb részeken és a vízpartok közelében fekszenek. A szigeteket akár teljes egészében be lehet járni gyalog vagy kerékpáron, ehhez jól karbantartott kerékpáros és túraútvonalakat lehet igénybe venni. A Fríz-szigetek legszebb arcukat nyáron mutatják, ám ekkor a legnagyobb a turista dömping is. Az állandó népességnek nagyjából tízszeresére nő ilyenkor a szigetek forgalma – nem árt előre intézni a szállásfoglalást.

Terschelling

Aki a tökéletes tengerparti nyaralás élményét szeretné átélni, kétségkívül ezen a szigeten van a legjobb helyen. Terschelling a legnagyobb, egyben a legnépszerűbb és szolgáltatások tekintetében a legfejlettebb Fríz-sziget. Kis falvai gyöngysorhoz hasonlóan sorakoznak a sziget déli peremén, míg az északi partvonalat a fehér homokos strandok és a homokdűnék uralják. A keleti részeken érintetlen a táj, ideális ahhoz, hogy az ember elvonuljon a tömeg elől. Terschelling kerékpáros és gyalogos útvonalainak hossza összesen 250 km-t tesz ki, a lehetőség tehát bőségesen adott a szabadban való kikapcsolódáshoz. A sziget jelképe Hollandia legrégebbi világítótornya, az 1594-ben épített Brandaris, ami már messziről üdvözli a látogatókat. Szigetté a középkorban vált, de már a 9. századból is feltárták itt települések nyomait. A történelem során a sziget keleti és nyugati felén élő emberek között állandó konfliktus feszült, 1612-ben a két részt egymástól függetlenné nyilvánították. Ez egészen a 19. századi francia megszállásig volt érvényben, akkor a sziget újra egyesült. Terschellingen több apró település is található, közülük a legnagyobb Nyugat-Terschelling 2400 lakossal. A szigeten összesen 8000 ember él, de ez a szám nyaranta könnyedén megháromszorozódik. Látnivalók tekintetében egyértelműen a strandok jelentik a legnagyobb attrakciót, közöttük több díjnyertes is van. A sziget nyugati felén található a Des Boschplaat természetvédelmi terület, ahol több mint 60 különböző madárfaj él, rengetegen érkeznek ide madármegfigyelésre.

Vlieland

Oost Vlieland

Történelmi szempontból ez a legelszigeteltebb a Fríz-szigetek között, hozzájuk képest még ma is viszonylag kevés turistát fogad. Szélseperte, vad hely, de ez is része varázsának. A sziget erdős, ebből a képből kiemelkedik a 42 m magas homokdűne, a Vuurboetsduin, ahol a sziget világítótornya is áll. A szigeten egyetlen település van, Oost Vlieland, ahol 1097 ember él. Kizárólag számukra megengedett, hogy a kompon autót szállítsanak, egyébként az autókat teljesen kitiltották a szigetről. Vlieland 800 évvel ezelőtt még a szárazföldhöz tartozott, ekkoriban több település létezett és nagyobb népesség élt itt. 1287-ben azonban egy hatalmas árvíz söpört végig a vidéken és elválasztotta Vlielandot a szárazföldtől. Az áradás után csupán két település maradt, a ma is létező Oost, azaz Kelet-Vlieland és Nyugat-Vlieland, de ez utóbbit egy újabb áradás 1736-ban eltüntette a föld színéről. A kis település a turizmusból tartja fenn magát, a téli hónapokban sok helybeli elhagyja a szigetet és másutt keres munkát. Nyaranta azonban felpezsdül az élet, a turistákat 15 szálloda várja, ezek csak szezonban tartanak nyitva. A kempingek legalább annyira népszerűek, mint a hotelek, köszönhetően gyönyörű, tengerparthoz közeli fekvésüknek. Harlingenből 90 perces kompozással lehet eljutni Vlieland szigetére, ahol helyi járatos buszok közlekednek, mégis a legjobb módja a sziget felfedezésének a kerékpár, amit több helyen is lehet bérelni. Műemlékek tekintetében a szigeten viszonylag kevés a látnivaló, annál több azonban az étterem és a vásárlási lehetőség.

Ameland

Ameland

A Watt-tenger gyémántjának is nevezik a csupán 3500 lakosú szigetet, melynek természeti szépsége, változatos növény- és állatvilága egyszerűen idillivé teszik az egész vidéket. Homokdűnékből nincs hiány a szigeten, közülük a legszebbnek az Oerd-dűnéket tartják, melyek természetvédelmi területet alkotnak. Kerékpárútjai 90 km hosszan futnak keresztül erdőkön, dűnéken és bájos kisvárosokon. Strandjain szinte rászakad az emberre a teljes szabadság érzése. Több mint 30 km-t lehet sétálni a lenyűgöző tengerparton és magunkba szívni a friss, sós tengeri levegőt. A strandok jól felszereltek étkezési lehetőség, úszómedence és játszótér is van a partok mentén. A sziget legfőbb látnivalója a világítótorony, melynek tetejébe 240 lépcsőfok vezet fel. Amelandon számtalan kitűnő étterem van, ahol helyi specialitásokat, sajtokat, halakat és a híres mustárt lehet megkóstolni. A szigetről nem szabad anélkül eljönni, hogy ki ne próbálnánk a rum alapú likőrt, a nobeltjet, amit kávéba keverve vagy akár palacsinta mellé is lehet fogyasztani.

Schiermonnikoog

A legkisebb és a legszerényebb a Fríz-szigetek között, ahol át lehet élni a világtól való szinte teljes visszavonulás érzését. Neve annyit jelent, a szürke szerzetes sziget, ez a 15. században itt létesített kolostorra utal, aminek már a nyomai sem látszódnak. Schiermonnikoog ma leginkább vad és természetes, 1989 óta teljes területe nemzeti parkot alkot. Dűnék, erdők, mocsarak, polderek gazdag élővilág jellemzi az 1000 fős szigetet, amit nyaranta átlagosan 300 ezer turista keres fel. Ők elsősorban a fantasztikus strandok és a Kallemooifeest, a pünkösdkor megrendezett hagyományőrző fesztivál miatt érkeznek. A sziget egyetlen városa Schiermonnikoog, ami még akkor is csendesnek mondható, amikor megtöltik a turisták. A szigetre autót csak az ott élők vihetnek át a kompon. Itt nincs sok szórakozási lehetőség, ugyanakkor Európa egyik legszélesebb strandja várja a pihenni vágyókat. Ez a strand az Északi-tenger felől érkező homoknak köszönhetően egyre terjeszkedik. Nemcsak terebélyes, de Hollandia egyik legtisztább partszakasza is, ahol a gyerekek is biztonságosan strandolhatnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here