Európa legszebb tavai - PlitviceAki valami igazán szépet szeretne látni, az csomagoljon és vegye az irányt a Plitvicei tavak felé! Horvátország talán legnépszerűbb természeti látványossága a Zágráb és Zadar közt félúton, a Plitvicei Nemzeti Park területén található 16 tó, melyek 1979-ben kerültek az UNESCO Világörökségek védettsége alá.

A festői szépségű tavak története több ezer évvel ezelőtt kezdődött. A körülötte lévő erdőket illírek, kelták, rómaiak lakták, később a törökök kezére került. Plitvice nagyon gazdag vidék, még ma is medvék, farkasok, szarvasok, vaddisznók és halak ezrei, valamint számtalan ritka madárfaj népesíti be. A tavak a 19. század végén kaptak nagyobb nyilvánosságot. Amint egyre több nézelődő érkezett, a szemfüles vállalkozók már fel is húzták az első hotelt Plitvice mellett 1896-ban. A területet 1949-ben alakították Nemzeti Parkká, ekkor még Jugoszlávia lobogója alatt. A Plitvicei tavak történetét beárnyékolja, hogy 1991-ben itt volt az a több emberéletet követelő fegyveres összecsapás, mellyel kezdetét vette a horvát függetlenségi háború.

PlitviceA tórendszer a névadó Plitvicei-fennsíkon fekszik a Lička Plješevica, a Mala Kapela és a Medveđak hegyek ölelésében. A tavakat természetes mésztufa gátak osztják két szakaszra, a felsőt 12, az alsót 4 tó alkotja. Patakokból táplálkozó vízesésekkel kapcsolódnak egymáshoz, melyek a hegyekből észak-dél irányban mintegy 8 km hosszan zuhannak alá. A tavak híresek jellegzetes színeikről, amik folyamatosan változnak az azúrkéktől a zöldön át a szürkéig a nap fényszögétől és a vízben található ásványi anyagok mennyiségétől függően. Érdemes tavasszal vagy nyáron ellátogatni a tavakhoz, mert ekkor nyújták a legkáprázatosabb látványt. Nemcsak a színek, de a szintkülönbségek tekintetében is nagy a változatosság a területen. Legmagasabb pontja 1280 m, a legalacsonyabb pedig 380 m-en fekszik. Plitvice legnagyobb vízesése az alsó tavaknál található, a közeli sziklákról megcsodálható Veliki Slap 78 m-es, míg a legkisebb, a Galovački Buk 25 m-ről zúdul lefelé. A tavakat természetesen kizárólag gyalog lehet körbejárni. A Plitvicei tavakhoz tett kirándulás nem csupán egy röpke délutáni program, érdemes rászánni egy egész napot. Nagyjából 8 órás gyaloglással számolhatunk, tehát a több kilóméteres séta a tavak körül nemcsak idő-, de energiaigényes is. Aki több napot is szívesen eltöltene itt, választhat a szállodák, bungalowk és a kempingek nyújtotta szálláslehetőségek közül.

Medvék a Plitvicei-tavaknál

Amellett, hogy gyönyörkördünk a lenyűgöző látványban, aktívan is tölthetjük az időt a tavak környékén. A szervezett túrák mellett kerékpározásra, evezésre, sőt télen még síelésre is van lehetőség. Az úszást és a horgászatot – Nemzeti Parkról lévén szó – felejtsük el. Ez inkább az itt lakó medvék kiváltsága, akikkel akár össze is futhatunk a tavak környékén, hiszen elő-elő merészkednek az erdők sűrűjéből, ahogy erre a kihelyezett táblák is figyelmeztetnek.

Ha szerencsénk van, elcsíphetjük a pillanatot, amikor a Plitvicei-tavak látványosan életre kelnek. Amikor az ezüstösen csillogó halak átszökkennek a vizeken, farkasok és szarvasok bújnak elő az erdőkből, hogy a tó fölé hajolva oltsák szomjukat. Lélegzetelállító vízesések sorozata, kristályosan csillogó tavak, buja erdők és igazi vadon. Ez Plitvice, egy darabka földi mennyország Horvátországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here