Mendenhall gleccser jégbarlangjai - Alaszka

Két óceán mossa partjait, a Mississippi-folyó és a Sziklás-hegység szeli ketté, 50 államában számtalan természetvédelmi terület és nemzeti park található. A világ egyik legnagyobb területű országaként Amerikában nem kell nagyítóval keresni a természeti szépséget. Felsorolni is szinte lehetetlen, hogy az ország változatos tájain hányféle formában testesül meg a természet határtalan ereje és kreativitása, ami az idők kezdete óta lenyűgözi az embereket, a 20. századtól kezdve pedig a turistákat is.

Mendenhall gleccser jégbarlangjai – Alaszka

A barlangok létezése már önmagában paradoxon, hiszen olvadás következtében jöttek létre, de ez fogja okozni vesztüket is. Addig éljünk a lehetőséggel és nézzük meg őket, mielőtt végleg eltűnnének. A gleccser olvadásával együtt fokozatosan a felszínre bukkantak olyan ősi erdők maradványai, melyek több ezer évvel ezelőtt éltek itt. A folyamatos olvadás és mozgás következtében a barlangok belsejében a színek sohasem egyformák, mint itt minden, ez is állandó változásban van. A barlangok elolvadt jege a közeli Mendenhall-tó vizébe kerül, melynek mérete értelemszerűen fokozatosan növekszik. Lenyűgöző látványt nyújtanak, ne várjunk sokáig, ha még látni akarjuk őket.

Antilop-kanyon – Arizóna

Az Egyesült Államok dél-nyugati részének talán legnépszerűbb természeti látnivalója. A homokkő eróziójának következtében kialakult kanyon földöntúli látképet nyújt. A szél és a víz egy folyosókkal, boltívekkel díszített, valóságos sziklatemplomot formált a homokkőből, amit a fény és az árnyék örökös játéka még káprázatosabbá tesz. A fényviszonyok április és szeptember között délelőttönként a legjobbak, turistából is ekkor van itt a legtöbb. A Navajo Nemzeti Rezervátum területén található, vöröses-narancsos színben tündöklő Antilop-kanyon minden fotós álma, de nyaranta akkora a tömeg, hogy egy igazán jó fotóért érdemesebb a kanyonnak azokat a részeit megkeresni, melyek kevésbé ismertek. Az utazási irodák kifejezetten fotósok számára is szerveznek túrákat idegenvezetővel.

Dry Tortugas Nemzeti Park – Florida

Dry Tortugas Nemzeti Park - Florida

Hét kis sziget alkotja a nemzeti parkot, melynek koronája a polgárháború idején börtönként használt Jefferson-erőd. A park híres gazdag tengeri élővilágáról, a színes korallzátonyokról, a trópusi madarakról, a mítoszokkal körbeszőtt, állítólagos hajóroncsokról és azok elsüllyedt kincseiről. A park központja a befejezetlen tengeri erőd, melynek falait több mint 16 millió tégla alkotja. Dry Tortugas egyedülálló kombinációja a nagyrészt érintetlen trópusi környezetnek és a történelmi szempontból jelentős emlékeknek. A parkot csak hidroplánnal vagy hajóval lehet bejárni, évente nagyjából 60 ezer látogató tesz így. Gyönyörű környezetben van lehetőség a búvárkodásra, kempingezésre, madármegfigyelésre, piknikezésre, a tengeri horgászatra és a kajakozásra.

Hamilton-medence – Texas

Ezt a természetes medencét az erózió alakította ki 8000 évvel ezelőtt, a régészeti kutatások során számos leletet tártak fel a területén. Az úszók az 1960-as években fedezték fel maguknak és azóta is az egyik legnépszerűbb fürdőhely. Meleg nyári napokon rengeteg itt a strandoló, tavasszal és kora ősszel pedig a túrázók járják a vidéket. Akár hivatásos, akár amatőr fotósok számára páratlan lehetőséget kínál a gyönyörű képek készítéséhez. Vízesése 50 m-es magasságból zúdul alá, cseppkövekkel díszített üregei több ezer évvel ezelőtt jöttek létre, amikor a folyó feletti barlang kupolája beomlott. A Hamilton-medence változatos élővilágnak ad otthont.

Halál Völgy Nemzeti Park – Kalifornia

A Halál Völgy, azaz a Death Valley a legforróbb, legszárazabb és legalacsonyabban fekvő területe Észak-Amerikának, valamint Alaszkán kívül a legnagyobb nemzeti parkja az országnak. A Mojave-sivatagban terül el és valóban pokoli itt a forróság. Turistaként nem árt az elővigyázatosság, külön felhívják a kirándulók figyelmét arra, hogy május és október között a hőmérséklet általában 50 fok körül mozog. Ilyenkor csakis klímával felszerelt autóban lehet itt tartózkodni, de úgy sem sokáig, leginkább a kora reggeli és a késő délutáni órákban.

Nagy Prizma – Wyoming

Nagy Prizma - Wyoming

Amerika legnagyobb melegvízű forrása és vitathatatlanul az egyik legelképesztőbb természeti csodája az országnak. Szivárványos színe évszázadok óta megbabonázza a kíváncsi turistákat, a tudósokat és a kalandorokat. Amit régen földöntúli jelenségnek hittek, arról ma már tudjuk, hogy a baktériumok műve. A forrás intenzív színét a telepeket képező baktériumok adják, melyek a forrás partjait kora tavasztól kezdve beborítják. A medence közepén a víz kristálytiszta, gyönyörű kék árnyalatokban ragyog. A Nagy Prizma ellenállhatatlannak tűnik, mégsem ajánlott megmártózni benne. Hőmérséklete nyáron többnyire meghaladja a 70 fokot, tehát jobb biztonságosabb fürdőhelyet keresni.

Yosemite-völgy – Kalifornia

Gyakran emlegetik a Föld egyik legszebb helyeként a Yosemite Nemzeti Park részét képező völgyet. A világ legtávolabbi pontjáról is érkeznek ide turisták, évente kb. 3,5 millióan, hogy megcsodálják a lenyűgöző szikla alakzatokat, a nyugodt erdőket és a látványos vízeséseket. A völgy legnevezetesebb eleme az ún. Félkupola, a hatalmas szikla, melyet mintha pontosan félbe vágtak volna. A 11 km hosszú és 1,5 km széles völgy gleccserek által faragott falai szinte függőlegesen meredeznek. A legtöbb turista a park legismertebb látnivalói, mint a Félkupola, a Yosemite-vízesés vagy a világ legnagyobb gránit monolitja, az El Captain körül nyüzsög.

Ördögtorony – Wyoming

1906. szeptember 24. az Egyesült Államok akkori elnöke, Theodore Roosevelt az ország történetében először nemzeti kincsnek nyilvánította a közel 400 m magas sziklát. Az Ördögtorony drámaian emelkedik ki Wyoming prérijéből, tiszteletet parancsoló látványa az itt élőkre az idők kezdete óta nagy hatással volt. Az őslakosok közül számos törzs szent helyként tisztelte, köztük a sziúk, a sájenek és a shoshone indiánok. Ők a szikla tiszteletére a hagyományok szerint júniusban tartottak ünnepséget. Napjainkban az Ördögtorony a sziklamászók számára jelent vonzó célpontot, kihívásokkal teli terepet.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here