Sé katedrálisA Costa Verde erdőktől zöldellő, lankás vidékének ékköve Braga, az ország egyik legszebb városa. Számos impozáns barokk műemlék, 18. századi házak, gyönyörű parkok és kertek között sétálhat az utazó a városnézés során. Püspöki székhely lévén rengeteg templom található itt, emiatt gyakran nevezik a portugál Rómának is. A 11. században ez az észak-portugál város volt az ország vallási központja, ma kb. 65 ezer fős, nyüzsgő, modern város, tele fiatalokkal, élénk iparral és kereskedelemmel.

Az ország vallási életében betöltött kulcsszerepe miatt nem meglepő, hogy a város legfőbb látnivalóit a templomok adják. Köztük is az óvárosban található Sé katedrális az egyik legkülönlegesebb. Portugália legrégebbi székesegyháza gazdag szakrális és művészeti kincsekből álló gyűjteménynek ad otthon. 18. századi miseruhák, 14. századi szobrok és kelyhek, Braga legértékesebb műkincsei kaptak itt helyet. A Sé katedrális építését 1070-ben kezdték meg gótikus stílusban, majd később ezt a reneszánsszal és a barokkal kombinálták. Legfőbb jellemzői közé tartozik a díszes manuelin stílusú torony és tető, a faragott oltár és a két barokk orgona. Az első portugál király szüleinek sírjai a Királyi kápolnában láthatók.
Az erődszerű, régi Érseki Palota négyszögletes kertjét koszorúzó középkori szárny feltehetően a 14. században épült. Másik két fő szárnyát a 16. és 18. században toldották hozzá. Az épületben ma Braga egyetemének rektori hivatala és a könyvtár működik.

A városközponttól 5 km-re keletre, egy dombtetőn áll a Bom Jesus szentély, a zarándokhely, ahova a fákkal szegélyezett út mentén gyalog vagy siklóval is feljuthatunk. A 18. században épült, barokk stílusú, dupla gránit lépcsősora első ránézésre talán rémisztőnek tűnhet, de gondoljunk arra, hogy zarándokok tízezrei térden teszik meg a felfelé vezető utat. Ez Portugália sokak szerint legszebb zarándokhelye, melyet csodás kertek vesznek körbe, a lépcsősor mentén pedig szökőkutak, szobrok sorakoznak és a kálvária stációi szimbolizálják a hívők spirituális utazását a templom felé. Az ikertornyos, neoklasszicista stílusú templom 1780-ban épült.

Városháza Braga fő terénA Városháza Braga fő terén áll, ez az egyik legszimbolikusabb épülete a városnak. Építése 1754-ben kezdődött André Soares tervei alapján és több mint egy évszázaddal később, 1865-ben fejeződött be. Az épület leglátványosabb része az ország egyik legszebb barokk homlokzata, előterében egy szintén barokk stílusú szökőkúttal. A barokk Sao Marcos kórház mögött álló Casa do Raio rokokó épületének színes, kék csempékkel díszített homlokzata is megragadja a tekintetet. A városi múzeum, a Museu dos Biscaínhos egy 17. századi arisztokratikus palotában kapott helyet. Látványos kert veszi körbe, tele szökőkutakkal és szobrokkal. A múzeumban a város római korból származó leleteit, kerámiákat és bútorokat nézhetünk meg.
Braga látnivalói között említést érdemel Portugália egyik legrégebbi épülete, a város északi részén található Sao Frutuoso kápolna. A görög keresztet formázó templomot eredetileg a vízigótok építették a 7. században, ez a pre-román kori építészet kevés megmaradt példájának egyike.

Braga

A legjobb Húsvétkor ellátogatni Bragaba, amikor a Nagyhét ünnepét tartják. A belvárosban körmenet zajlik, napközben a gregorián énekek, sötétedés után a városszerte tündöklő gyertyafények adnak különleges hangulatot az ünnepi hétnek. A nagypénteki menet után Braga helyi szokások szerint folytatja tovább az ünneplést. Szombat este, Húsvét vigíliáján a katedrálisnál gyűlik össze a tömeg, ahol először szigorú rend szerint zajlanak az események, majd a szertartásosság helyét a féktelen öröm veszi át. Vasárnap az emberek virágokkal szórják tele házaik küszöbét és beinvitálják a papokat, hogy áldást kérjenek otthonaikra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here