Sedir-szigetAz Égei-tenger dél-keleti partjainál fekszik a Kleopátra-szigetként is ismert Sedir-sziget. Ezt a különleges helyet sokan magához az Édenhez hasonlítják, amint megérkezünk, egyből megértjük, hogy miért. A terület régészeti és geológiai szempontból is rengeteg érdekességet tartogat, éppen ezért a török kormány szigorú védettség alá helyezte a sziget egészét. A Marmaris közelében fekvő Sedir- (másnéven Cedrea-) sziget selymes homokjához hasonlót a világon sehol másutt nem találunk.

A sziget története a hellenisztikus időkre nyúlik vissza. Bástyákkal övezett, régi épületek, egy szép állapotban fennmaradt kis amfiteátrum és Kleopátra fürdőjének romjai idézik vissza a történelem előtti időket. A fürdőt a gyönyörű, fenyvesekkel koszorúzott, kristálytiszta vízű öbölben építették fel barátai a “királynők királynőjének”. Azért éppen itt, mert felfedeztek egy forró vízű forrást, aminek gyógyerőt tulajdonítottak. A helyiek szerint Kleopátra a szépségét is ennek a forrásnak köszönhette. Bár a forrás már réges rég kiszáradt, a táj szépségéből ez mit sem von le.

A szigetet csak a tengerről lehet megközelíteni, ezért viszonylag kevesen látogatják. Marmarisból autóval kb. 30 perc alatt érjük el a Gelibolu-öblöt, innen indulnak a hajók Kleopátra szigetére. Fantasztikus élmény hagyományos, fából készült, kétszintes török hajóval megtenni ezt az utat, melynek felső szintjén akár napozni is lehet. Akik nem ódzkodnak attól, hogy egy szép túrával is egybekössék az utazást, azok Marmarisból 12 km-es gyaloglás után érhetnek le a partra, ahonnan a helyiek kis halászcsónakokon szállítják át őket a szigetre. A romokról, a türkiz színű tengervíztől azonnal eláll a lélegzetünk. Ha szervezett hajókiránduláson veszünk részt, a szigeten kb. 3 órát tölthetünk el. Ha magunk bérelünk hajót, érdemes a többi közeli kis szigetet és azok rejtett öbleit is felfedezni.

Különlegesen finom homokA legtöbb utazót egy romantikus legenda csábítja erre a szigetre. Úgy tartják, Kleopátra és szerelme, Marcus Antonius titokban ezen a szigeten találkozgattak. Kleopátra vágya az volt, hogy ez mindentől távoli kis sziget csak a kettejük földi paradicsoma legyen. Marcus Antonius, hogy teljesítse szerelme vágyát, meglepetésként Egyiptomból szállíttatta ide hajóin a különlegesen finom homokot, hogy még édenibb körülményeket teremtsen Kleopátra számára.
A kevésbé romantikus verzió úgy szól, hogy Marcus Antonius nem volt hajlandó Egyiptom földjén kívül máshol letenni a lábát, ezért volt szükség arra, hogy ezt a szigetet is egyiptomi homokkal borítsák be. Így nem volt akadálya annak, hogy Törökországban találkozhasson Kleopátrával.

Sedir-szigeten egy keresztény bazilika romjai is láthatók, melyet egy korábbi Apolló templom romjain emeltek. A sziget nyugati részén láthatjuk az agórát és a bizánciak által épített városfalat se hagyjuk ki felfedező utunk során.
Ami azonban a sziget igazi varázsát adja, az a leírhatatlan finomságú homok. Mintha a felhőkön járnánk, ilyen élményben csakis itt lehet részünk. Ma már tudományos alapokon nyugszik a tény, hogy a Sedir-sziget homokja valóban sivatagi eredetű, tehát nem származhat a környékről. Egyes kutatók úgy tartják, a homokszemek reprodukálják önmagukat, így mennyiségük folyamatosan növekszik. Ez a jelenség egyedülálló nemcsak Törökországban, de a környező tengerek partvidékén is.

Sedir-szigetMinden homokszem tökéletes, szinte mértani pontosságú gömb alakot formáz. A török kormány nagy figyelmet fordít ennek az egyedülálló területnek a védelmére. Ha esetleg szuvenírként szeretnénk magunkkal vinni homokot a csodás szigetről, felejtsük el! Sem homokot, sem kagylót nem vihetünk el innen, olyannyira nem, hogy a szigeten még a törölközőket sem szabad leteríteni, mert a homok arra is rátapadna.

Ha Törökországnak ezen a felén járunk és módunkban áll megtenni ezt a kis kitérőt, semmiképp se mulasszuk el. A gyönyörű tenger, a hihetetlen homokos partok és az ókori romok a világ egyik legszebb szerelmi történetének szemtanúi voltak és ennek a történetnek mi is részesei lehetünk.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Érdeklődni szeretnék hogy Isztambulból mennyi időt vesz igénybe a Kleopátra szigetre eljutni?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here