Times Square - New YorkAmerika ikonikus helyszíneit, nevezetességeit nem csak az útikönyvekből ismerhetjük. Többségük a mozikban is láthattuk, a Times Square rendszeresen feltűnik a filmekben és ki ne tudná pontosan felidézni, milyen is a Hollywood felirat vagy a san franciscoi Golden Gate-híd?

Az amerikai utazást sokan kifejezetten a világhírű látnivalók köré szervezik, mások szabadjára engedve kalandvágyukat az éppen útba eső nevezetességeket keresik fel. Az ország legnépszerűbb látnivalóit idegenforgalmi irodák, utazási magazinok, internetes portálok különböző statisztikák és szavazatok alapján rangsorolják, egyértelmű sorrend ebből adódóan nem létezik, de bizonyos helyszínek mindenütt az első tízben szerepelnek.

Times Square – New York

New York városának mindig nyüzsgő-pezsgő tere, melyet a Broadway színházairól, a mozikról és a színesen villogó neon feliratokról ismer a világ. A város legnevezetesebb látnivalója ez, valódi legenda, New York hiperaktív szíve, ahol egy percre sem áll meg az élet. A sárga taxik, a csillogó felhőkarcolók, a soha véget nem érő show műsorok, a hotelek, a legexkluzívabb üzletek sora egy olyan különleges és kaotikus atmoszférát hoz létre, amit a világ egyetlen más városában sem találunk meg. A Times Square éppen ettől olyan vonzó már több mint egy évszázada. Évente átlagosan 40 millió látogató nézelődik itt.

Disney World – Florida

Disney World - Florida

Ez a gigantikus vidámpark látogatottság tekintetében nem csak Amerikán belül rendkívül népszerű, de veri a világ valamennyi vidámparkját. Elsősorban annak köszönhetően, hogy bár a mesék világa köré épül, minden korosztálynak ugyanolyan érdekes és felejthetetlen élményt nyújt. A turisták közül sokan csak azért utaznak Amerikába, hogy egyszer elmehessenek Disney Worldbe és átélhessék a varázslatot, ami színvonalát tekintve szintén felülmúlja a világ valamennyi hasonló jellegű parkját. Disney World negatívumaként talán egyetlen dolgot lehet említeni, ez pedig a hihetetlen tömeg, évente ugyanis 17 millió látogató lépi át kapuját.

Niagara-vízesés – New York

Bár több tucat magasabb vízesés létezik a világon, a Niagara valamiben mégis különleges. Másodpercenként annyi víz zúdul le itt, amivel egymillió fürdőkádat lehetne megtölteni, ehhez fogható vízesés pedig nem létezik. A vízpermet és a pára több száz méter magasra is felszáll, az egész terület olyan, mintha állandóan ködfelhőbe burkolózna. A Niagara minden évszakban csodálatos, még télen is, amikor egyes részei megfagynak. A jég teljes egészében csak nagyon ritkán állítja el a vízesést, erre legutóbb az 1920-as években volt példa. A Niagara Amerika egyik szimbóluma, évente 14 millióan kíváncsiak rá.

Golden Gate-híd – Kalifornia

San Francisco és Marin megye között ível át a Golden Gate-híd, ami elkészültekor, 1937-ben a világ leghosszabb függőhídja volt. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy az emberek a csodájára járjanak, de azóta San Francisco és Kalifornia talán legismertebb jelképévé is vált, ami szintén tovább növelte renoméját. Jellegzetes színét, az erős narancsos, vöröses árnyalatot azzal a szándékkal választották, hogy a híd sűrű ködben is jól látható legyen. A kecses Golden Gate a világ talán legtöbbet fotózott hídja, olyan, mint egy művészeti alkotás, miközben a 20. század egyik legnagyobb mérnöki bravúrja is. Évente mintegy 10 millióan jönnek el megnézni.

Grand Canyon – Arizona

A Grand Canyon Nemzeti Park a világ egyik legfantasztikusabb természeti csodáját foglalja magában. A kanyon 1500 m mély és 150 km hosszú, tele labirintusokkal, hegyfokokkal, kisebb kanyonokkal és szakadékokkal. A nap állásához mérten állandóan változtatja a színét, a fény és az árnyék izgalmas játékából káprázatos árnyalatokat nyer. A világ legmélyebb és leghosszabb kanyonja ez, lenyűgöző méretein túl földöntúli látványával is ámulatba ejti a turistákat, akik gyalogosan vagy lóháton járhatják be a sziklákat. Évente nagyjából 5 millióan kirándulnak ezen a csodálatos helyen.

Fehér Ház – Washington

Fehér Ház - Washington

Az Egyesült Államok elnökének hivatalos rezidenciája 1792-1800 között épült, ez az ország egyik legrégebbi hivatalos épülete. A 6 szintes, 132 szobás, 35 fürdőszobás épületben működik az Amerika történetét bemutató múzeum is. Számtalanszor felújították, dekorációját értékes műemlékek, festmények, szobrok, bútorok és porcelánok adják. A külföldről érkezett látogatóknak a Fehér Házba való belépéshez előzetesen, hat hónappal korábban a nagykövetségtől kell engedélyt kérniük. Az épületet 10 fős vagy annál nagyobb csoportok látogathatják. Magát Washington városát évente több mint 15 millió turista keresi fel, akiknek nagy része a Fehér Házat is meglátogatja.

Metropolitan Múzeum – New York

Évente 5 millióan jönnek el ide, hogy megnézzék azt a több mint 2 millió művészeti alkotást, melyek között megtalálhatók ősi egyiptomi leletek, görög és római szobrok, Tiffany-üvegek és Rembrandt festmények is. A Metropolitan a világ egyik legjelentősebb múzeuma, New York városának ikonikus látnivalója. A művészeti múzeum nem csak az itt kiállított tárgyak mennyiségével vonzza a látogatókat, de tárlatain ritka értékes alkotásokat vonultat fel. Kiállításait részletesen felfedezni csak több látogatás során lehetséges. Aki ezt nem teheti meg, annak érdemes előre tájékozódni és kiválasztani a számára legérdekesebbnek tűnő gyűjteményeket.

Hollywood felirat – Kalifornia

Los Angeles világhírű szimbóluma a domboldalban büszkén helyet foglaló, hatalmas felirat, mely a Hollywood Hills-re néz. A gigantikus filmipart szimbolizálja, bár eredetileg, 1923-ban egy ingatlanfejlesztési projekt reklámozása céljából helyeztek el itt feliratot. A betűk 15 m magasak, fémből készültek és fehérre festettek. Akkoriban 4000 izzóval voltak kivilágítva, ezeknek működtetése folyamatos felügyeletet igényelt, ezért az L betű mögött kialakított házban 1939-ig egy gondnok élt, aki ellátta ezt a feladatot. Az 1940-es években a felirat egyre rosszabb állapotba került, az 1970-es években Alice Cooper és Hugh Hefner összefogásával sikerült megmenteni. A legjobban a Sunset Boulevard és a Bronson Avenue sarkáról lehet rálátni, de helikopteres túrákat is szerveznek a felirathoz. Évente átlagosan több mint 10 millió mozirajongó zarándokol el ide, hogy megnézze.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here