Kezdőlap Lengyelország Lengyelország legszebb városai

Lengyelország legszebb városai

0

Lengyelország szebbnél szebb városai közül a turisták elsősorban Krakkót és Varsót veszik célba. A változatosságáról híres országban azonban ennél a kettőnél jóval több város van, ami érdemes arra, hogy közelebbről is megismerjük. A történelem fordulatai, a kultúrák sokszínűsége és a mindig is meghatározó művészeti törekvések mind rajta hagyták nyomukat Lengyelország legszebb városain, melyek Európán belül is különleges értéket képviselnek.

Poznan

Az egyik legrégebbi és legnagyobb lengyel város, az ország első fővárosa. Sokan Berlin és Varsó közti megállónak, mások egy rendkívül élénk üzleti központnak tekintik. A város mindig pezseg, tele van éttermekkel, bárokkal, kávézókkal, óriási létszámú diáksága az idegenforgalomtól függetlenül is megadja a város alaphangulatát. A nyüzsgést leszámítva Poznannak van egy történelmi arca is, ami a lengyel múlt sok száz évébe enged bepillantást. A Szent Péter és Szent Pál katedrális, a 13. századi Városháza, az ország egyik legrégebbi temploma, a Jeruzsálemi Szent János templom vagy a halárusok 16. században épült házai mind egy-egy darabkája Poznan múltjának.

Wroclaw

Sokan a legszebb lengyel városnak és az egyik legzöldebbnek tartják – egy emberre 25 m2 zöld terület jut. Aki ide látogat, annak érdemes felkészülni arra, hogy a szobájában nem sok időt fog tölteni. Wroclaw éjjel-nappal rengeteg programot kínál, éjszakai élete élénk, éttermei, kávézói rendszerint zsúfoltak. A város történelme során Lengyelországon kívül még négy másik államnak is részét képezte. Közülük a német hatás érződik legjobban Wroclaw építészetén. A folyóparton kiépült várost több kis sziget alkotja, annyi híd található itt, hogy Lengyelország Velencéjének is nevezik. Wroclaw kulturális és építészeti szempontból is sokszínű város, mely az elmúlt évtizedek után folyamatosan képes megújulni. Ennek köszönhetően sok külföldi bevándorlót vonz, főként a Nyugat-Ukrajna területéről. Ez még tovább növeli a város kulturális gazdagságát.

Szczecin

Erről a lengyel városról nem sokat hallani. Nem áll az érdeklődés középpontjában, de ez nem jelenti, hogy látnivalókat se tartogat. A Németország határán fekvő Szczecin távol esik Lengyelország legforgalmasabb városaitól, de ha errefelé járunk, érdemes közelebbről is felfedezni. Fontos kikötő és a hajóépítés egyik központja, óvárosának nagy része a II. világháború áldozatául esett. Ugyanakkor néhány gyöngyszem még mindig emlékeztet azokra az időkre, aminkor Szczecint az Észak Párizsaként emlegették. A város különleges nevezetessége a világ legrégebbi mozija, a Pionier. Az első vetítés 1909-ben történt, a mozi pedig azóta megszakítások nélkül üzemel. A város környéke tavakban és folyókban gazdag, számos túraútvonalon lehet bejárni a vidéket.

Kielce

A 900 éves város egy gyönyörű turisztikai régió központja, ami elsősorban természeti látnivalóival és élő néphagyományaival vonz nagyon sok látogatót minden évben. Kielce az egyetlen város Európában, ahol még ma is láthatók ősi geológiai képződmények, ezért a legnagyobb szabadtéri geológiai múzeumnak is becézik. Történelmi látnivalói között templomok, galériákat, kastélyok szerepelnek, a természet szerelmesei a városban parkokat, annak környékén pedig öt természetvédelmi területet is találnak. A helybeliek büszkén mondják, hogy aki itt egyszer kávét vagy teát iszik, sohasem felejti el. Ez a csapvíz kitűnő minőségének köszönhető, ami a föld mélyéről jön és nagyon hasonló az ásványvízhez.

Lodz

Lengyelország harmadik legnagyobb városa és legfontosabb ipari központja. 1423-ban kapott városi rangot, de a 19. századig csak egy kis, mezőgazdaságból élő település volt. Az ipari forradalommal egy időben indult fejlődésnek, elsősorban a textilipar révén, ami főként a város jómódú zsidó családjainak kezében volt. Lodz ezen a szálon is sokban kapcsolódik a zsidó kultúrához és hagyományokhoz, itt található Lengyelország legnagyobb zsidó temetője is. A város büszkesége és a turisták kedvence Európa leghosszabb sétánya, a 4,2 km hosszú Piotrkowska utca, melynek mentén eklektikus és modern stílusú, 19-20. században épült házak sorakoznak. Az utca a város központi tengelye volt, mely köré a többi negyed felépült. Itt csoportosulnak Lodz szórakoztató és kulturális intézményei is.

Torun

Elbűvölő óvárosa nemzetközi szinten is olyannyira jelentős, hogy bekerült az UNESCO Világörökségek közé. Vörös téglás épületei miatt hasonlít Gdansk történelmi negyedére, de Torunnak egész más hangulata van, jóval barátságosabb, meghittebb. Ez a nyugodt, közepes méretű város a II. világháború után Észak-Lengyelország egyik legnagyobb ipari központja lett, elsősorban műszálgyártásra szakosodott. Napjainkra a gyárak többsége már bezárt, Torun pedig az ipar helyett a turizmusban nőtt ki magát. Óvárosában a középkorból is több épület maradt fenn, köztük a Szűz Mária templom, a Szent János székesegyház és a Városháza. Nikolasz Kopernikusz szülővárosaként ma is tudományos központ, egyetemén a csillagászat az egyik vezető tudományág.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version